Samochód dla wielodzietnych

Jakimi samochodami przemieszcza się rodzina wielodzietna ? :)
Znajomi chcą zmienić auto na większe, bo zrobiło im się ciasno w 5 osobowym + 2 dostawki w bagażniku.
Dzieciaczków jest 5 , do tego wózki 2 i miejsca brak.
«13

Komentarz

• edytowano lipca 2021
    Szczerze polecam VW Sharan (Seat Alhambra, Ford Galaxy). Jest bardzo zwrotny, wiec nie sprawia problemów typowych dla dużych aut i ma z tyłu 5 osobnych, dorosłych foteli, do których spokojnie wpina się foteliki dziecięce. Jeździliśmy z 5 dzieci, dwoma wózkami i jeszcze walizkami - da się, choć wymaga nieco gimnastyki.
    Ed: Fotele można wyjmować w dowolnych konfiguracjach, więc bagażówkę też da się z niego zrobić.
    Podziękował(a) 2kudlaty01 NC500
  • Dziękuję Daan :)
  • Mamy Sharana i bardzo sobie chwalimy. Tylko jeśli rodzina jest rozwojowa, to na chwile auto.
    Podziękował(a) 2gahana NC500
  • wiesia, nie wiem czy rozwojowi :) na razie maluchy mają foteliki, wózki i trzeba to jakoś upchnąć. To młodzi ludzie, oczywiście szukają a ja ze swej strony podpytuję tutaj o doświadczenia :)
  • My mamy Fiata Freemont, którego kochamy. 7 miejsc, większy od Sharana. Dużo schowków. Bagażnika kawałek jest przy rozłożonych 6 i 7 miejscu. Ekonomiczny, cudnie się prowadzi. Polecam bardzo.
    Podziękował(a) 2gahana kudlaty01
  • Citroen c8
    Podziękował(a) 1gahana
  • Polecam VW Sharan.
    Podziękował(a) 1NC500
  • My mamy Sharana i kolejny będzie bus, po rozłożeniu foteli z tyłu (jeździmy w konfiguracji 2+2+2) zostaje 30 cm bagażnika....
    Podziękował(a) 1NC500
  • Boxa na dach sobie kupcie. Mnóstwo rzeczy można do niego zapakować.
  • 2+4+pies+box. C4 grand picasso.
  • Peugeot traveller 8 osobowy, choć nas tylko 7.
  • @Barbasia to chyba bliźniak Toyoty ProAce?
  • edytowano sierpnia 2021
    Tak, dokladnie. A w zasadzie to są trojaczki, bo jeszcze jest citroen spacetourer.
    Podziękował(a) 2kudlaty01 wiesia
  • Rejczel powiedział(a):

Boxa na dach sobie kupcie. Mnóstwo rzeczy można do niego zapakować.

Ale na zakupy chyba się nie sprawdzi?
  • A czemu nie? Otwierasz kluczykiem z której strony Ci pasuje, z lewej, z prawej. Staje się nogami na progu auta i spokojnie się dosięga do środka.
    Podziękował(a) 1NC500
  • Byłam kiedyś u dentysty z wszystkimi dziećmi i padło pytanie "Bardzo przepraszam że zapytam, a jak się państwo przemieszczają?" :smiley:
    Byłam w dobrym humorze i z pełną powagą opowiedziałam panu jak dziecku że są takie większe siedmioosobowe samochody.
    Ale tak sobie myślę, że może trzeba było odpowiedzieć "Oczywiście furmanką"? Jak myślicie? :smiley:
  • C8 , trudno dostać dobry egzemplarz, ale nie dawno kupiliśmy z Niemiec.
  • Rejczel powiedział(a):

A czemu nie? Otwierasz kluczykiem z której strony Ci pasuje, z lewej, z prawej. Staje się nogami na progu auta i spokojnie się dosięga do środka.

@Rejczel ile masz wzrostu? Bo ja śniegu z dachu nie sięgam zrzucić , kurdupel jestem :sweat_smile:
  • Mam 162 cm więc wrobelek :)
  • No to tylko 2 cm, ale jak wróbelek to pewnie fruniesz :smiley:
  • Miał kto doświadczenia z Renault Espace? Są z nim jakieś problemy, czy ok?
  • Zuzapola powiedział(a):

Miał kto doświadczenia z Renault Espace? Są z nim jakieś problemy, czy ok?

Znajomi byli nim kilkukrotnie w Chorwacji, sporo przejechali, ale też dwukrotnie remontowali silnik. Inni znajomi też okazyjnie kupili i równie szybko sprzedali, bo też problemy z silnikiem. Co dokładnie w tym silniku - nie wiem, bo się nie znam. Poza tym ogólnie wygodne przestronne auto i do niczego innego nie mogli się przyczepić. Tyle wiem pobieżnie, ja tylko miałam okazję nim jeździć.
    Podziękował(a) 1Zuzapola
  • Mój brat ma Espace'a , bardzo zadowolony.
    Podziękował(a) 1Zuzapola
  • W kwesti Freemonta: ostatnie dwa miejsca są strasznie klaustrofobiczne i jak są rozłożone to do bagażnika mieszczą się dwie reklamówki zakupów :s Gimnastyka z fotelikami, chociaż środkowe fotele mocno się odsuwają i drzwi otwierają się bardzo szeroko.

Mój tata ma, kilka razy nim jechałam, rodzice czasem biorą gdzieś dzieci i dla mnie to strasznie upierdliwe auto Dla nas, mimo doskonałego silnika i innych zalet nie kupiłabym. Wymiary zewnętrzne ma jak nasz VW Multivan, a w środku ciasno.

Do jeżdżenia codziennego (odwożenie do szkoły, zakupy z dziećmi itd) te powyżej wspomniane auta pewnie są super. Ale na naszego Multivana bym się nie zamieniła ;) To niesamowicie pojemny i wygodny samochód. I nie ma klaustrofobii wewnątrz, nawet jak jest zapakowany rowerami, namiotami i innymi śpiworami.
  • Zuzapola powiedział(a):

Miał kto doświadczenia z Renault Espace? Są z nim jakieś problemy, czy ok?

My mamy od trzech lat. I jesteśmy bardzo zadowoleni. Jedyne czego żałujemy, to tego, że nie kupiliśmy w wersji Grand. Więcej miejsca na bagaż zawsze by się przydało :)
    Awaryjne sa podobno te z silnikiem diesel, my mamy 2.0T benz+ LPG. Co do jakichś napraw, to żadnych większych nie wymagał przez ten okres :) jedynie jakieś tam wahacze :p czy inne tego typu, ale to chyba naturalna kolej rzeczy w każdym użytkowanym samochodzie.
    Ja polecam :)
  • My mamy espace wersja grand i ma sporo miejsca. Mamy diesla i nie ma z nim problemu. Mamy wersje 4. Te nowsze mają mniej miejsca mimo że są też na 7 osób.
    Na pewno duŻo zależy od tego w jakim stanie kupuje się auto. U nas mechanik stwierdził, że silnik jest ok i te wersje ponoć ponad 500k przejeżdżą.
  • Ale i tak jestem fanką alhambry, tylko też tej starszeja nie najnowszej.
  • A opla Zafirę ktoś ma? (Nie)polecacie?
  • The user and all related content has been deleted.
    Podziękował(a) 1ewap
  • My jesteśmy zadowoleni z Dodge Grand Caravan ( to samo co Chrysler), a ma już 15 lat. Długi, fakt. Ale nie chcieliśmy dzieci w strefie zgniotu, no i na wojaże nam bagażnik potrzebny. Jest wygodny bardzo, bo to amerykaniec.
    W schowkach w podłodze mamy butle gazu, benzyna by nas zeżarła.
    Podziękował(a) 1NC500

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik