Samochód dla wielodzietnych

2

Komentarz

• Paulina powiedział(a):

A opla Zafirę ktoś ma? (Nie)polecacie?

Teraz mam zafirkę, ale mieszkam już sama, więc jest tylko dla mnie. Nie narzekam, ale ja jestem minimalistą samochodowym. Części tanie i synowie sami mi naprawiają.

• edytowano sierpnia 2021
    .

• @Polly mąż mówi, że to zależy. Jeśli model jest popularny to są normalne ceny.
    Nasz Dodge to to samo co Voyager, a ten był produkowany w Europie, więc części są dostępne. Choć żarówki np. drogie. Reszta ponoć raczej zwyczajnie.

Mój brat i nasz znajomy kupili amerykańskie dziwaki. Tam części faktycznie drogie, czasem brat z USA je ściągał.

Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
    Zuzapola powiedział(a):

Miał kto doświadczenia z Renault Espace? Są z nim jakieś problemy, czy ok?

Dobre to są francuskie wina, sery, perfumy, katedry, filmy, piosenki...
    Co do samochodów, to: co Niemiec/Japończyk/Szwed wymyśli, to Polak polubi.

Coraz lepsze auta robią chińscy komuniści, Volvo też jest teraz chińskie.
    Jeździliśmy starym Espace, fajne było, ale chodzi o b. dawny rocznik.

Podziękował(a) 1Zuzapola
  • Dziękuję, mąż lubi Renault, bo mamy coraz starszą, ale niezawodną Lagunę. Tak z przypadku kupiliśmy, okazja była, bo wcześniej też miał taką opinię o francuskich. Teraz chyba u wszystkich pogorszyła się jakość, siostra miała nowe Volvo i już więcej nie kupią, Volkswagen też często w naprawie siedział.

Podziękował(a) 1NC500
    Polly powiedział(a):

@Duduś , amerykańce bardzo mi się wizualnie podobają. Jak z częściami? Bo znajomy mechanik przy każdym zakupie auta straszył, że drogie i tak za każdym razem była kandydatura i na tych częściach przepadała.

Duduś powiedział(a):

@Polly mąż mówi, że to zależy. Jeśli model jest popularny to są normalne ceny.
    Nasz Dodge to to samo co Voyager, a ten był produkowany w Europie, więc części są dostępne. Choć żarówki np. drogie. Reszta ponoć raczej zwyczajnie.

Mój brat i nasz znajomy kupili amerykańskie dziwaki. Tam części faktycznie drogie, czasem brat z USA je ściągał.

Amerykańskie to chyba strasznie dużo palą, od spalania też jest liczony podatek drogowy, przynajmniej w UK. Żeby nie wymieniać żarówek to trzeba raz a dobrze kupić diodowe retrofit (pasują w stare otwory) albo jak się da, to laserowe.
    Retrofity LED (nowa generacja) - dystans się zwiększył

Założyłem LEDy do 560SEC. Czy zabiorą mi dowód?
    Retrofity LED stają się legalne - ale jest haczyk...

Paulina powiedział(a):

A opla Zafirę ktoś ma? (Nie)polecacie?

Zafira jest fajna. Na plus kilka spraw.
    Rocznikowo auto niedrogie i stosunkowo mlode.

Silnik 1.8XER 140km dobry do zagazowania + regularne przeglądy inst. gaz.
    Butla pod samochodem nie zajmuje miejsca
    Tankowanie zakryte w klapce
    Spalanie 8-12l/100km gazu
    Siedzenia w podłodze zawsze pod reka 7os
    6 i7me miejsce raczej dla dzieci
    Najdroższa naprawa to wymiana tzw zmiennych faz rozrzadu 1700zl razem z rozrządem nic poza tym
    Niedrogie i sprawne zawieszenie z tyłu prosta belka

Na minus
    U nas zaczyna być mała dla 7 os.
    Dzieci narzekają na sposób wsiadania
    Psują się drobiazgi w kabinie po 10ciu latach
    Klima jest wydajna jednak w ostatnim rzędzie zła klimatyzacja brak nadmuchu - pomaga ustawienie nadmuchu na szybę x3.

Ja polecam.
    50tys na gazie bez problemow.

Podziękował(a) 2NC500 Paulina
    Daan powiedział(a):

Szczerze polecam VW Sharan (Seat Alhambra, Ford Galaxy). Jest bardzo zwrotny, wiec nie sprawia problemów typowych dla dużych aut i ma z tyłu 5 osobnych, dorosłych foteli, do których spokojnie wpina się foteliki dziecięce. Jeździliśmy z 5 dzieci, dwoma wózkami i jeszcze walizkami - da się, choć wymaga nieco gimnastyki.
    Ed: Fotele można wyjmować w dowolnych konfiguracjach, więc bagażówkę też da się z niego zrobić.

Mieliśmy Galaxy diesla 1.8, dużo za słaby silnik, niewygodne fotele z tyłu.
    Sharan na pewno lepszy, lepsze siedzenia i rozwiązanie kabiny, można szukać diesla bluemotion - mało pali ale to nie będzie samochód na strome pagórki, no i ciągle będzie trzeba wajchować lewarkiem.
    W Galaxy padła pompa układu kierowniczego, poza tym nie zdążył się popsuć bo wymieniliśmy na 7-os. Melexa/Nissana 24 kWh. Maleńka bateryjka, dobra do laptopa, teraz takie wstawiają do motocykli :s :# . Co druga ładowarka popsuta, czasem zastawiona, właściciele elektryków też blokują.

• @NC500 Jaki to model Nissana na 7os?
    Widzialem ostatnio Questa, wydawał się wielki ale podejrzewam, że nie ma go w elektryku na razie bo ta platforma pamięta czasy Mieszka

• @NC500 w Sharanach nie trzeba machać, mają DSG.
    Chciałabym się wypowiedzieć o spalaniu... Jeździmy ponad 2 lata 2.0 TDI BlueMotion, do niedawna szybko (ale nie chcę się podkładać...), to zużycia wg komputera: 8-9l diesla. Teraz jak coraz więcej kontroli + oszczędzamy, to jeżdzę przepisowo, pali wg komputera 5.7. Za taki czołg, to uważam super :)
    Plus lejemy ten AdBlue ale to rzadko, raz na rok.

Podziękował(a) 1NC500
    @tatinek środkowa kanapa nie jest idealna, źle się siedzi, do 3 fotelików też nie za dobra. Zasadniczo samochód bezawaryjny, ale w używanym poszły nam oba resory piórowe z tyłu, po £500 każdy :# Schowek na rękawiczki od dawna się nie zamyka.
    Nissan env200 Evalia | Fully Charged

Nissan e NV200 | Fully Charged
    3:42 - śmieszne!

Podziękował(a) 1tatinek
  • Może problemy ładowania auta staną się historią jeśli wejdą baterie grafenowo-alu-jonowe.

https://napradzie.pl/2021/08/12/ladowanie-baterii-60-razy-szybciej-niz-obecnie-czy-to-mozliwe/

Problem niewystarczajacej podaży energi pozostaje nierozwiązany.

Podziękował(a) 1NC500
    Jaki ma zasięg przy pełnym naładowaniu w praktyce?

@tatinek 90 km :'( ale po śniegu/lodzie i w huragan dużo gorzej, na mrozie nie sprawdzałem, bo u nas góra -5*C.

To przestarzałe auto, duża powierzchnia czołowa, ciężkie (stal), słaby współczynnik oporu aerodynamicznego bo to dowstawczak udający MPV.
    tatinek powiedział(a):

Problem niewystarczajacej podaży energi pozostaje nierozwiązany.

Major nuclear fusion milestone reached as ‘ignition’ triggered in a lab
    Ignition is a key process that amplifies the energy output from nuclear fusion and could provide clean energy and answer some huge physics questions.
    https://www.imperial.ac.uk/news/228373/major-nuclear-fusion-milestone-reached-ignition/?fbclid=IwAR2r9b5uAmav-YOQJRDVAMClK8XYBzjEcNHfatjurDbqi4ZmItBB2cAXryU

Do przesyłu dużych porcji energii wystarczy nieco grubszy drut miedziany, b. wysokie napięcie i możliwie najlepsza izolacja. Takie rzeczy robi się od dawna, istnieją takie linie do transportu energii na duże odległości i bez zbędnych strat.

Zapisaliśmy się na Cybertrucka, nie wiem czy starczy pieniędzy na nowe auto, chociaż mają być rekordowo tanie, ale nic nie ryzykujemy, w każdej chwili można odzyskać te £100.

• edytowano listopada 2021
    Szukamy małego miejskiego samochodu ( do 7-8 tys). Niestety z poprzednim zostaliśmy oszukani, nawet nie chce mi się opisywać jakie problemy z dowodem rejestracyjnym i naprawami średnio co 2 tyg i ile w plecy. Po rodzinie... teraz poszedł alternator, tydzień temu hamulce, 3 tyg temu zamki. To już chyba nie przypadek I nie na nasze nerwy... Gdybyście wiedzieli o sprawnym, wiekowym aucie to proszę o kontakt. Sprawa nie na już. Edit. Nie na 9 osób, 5osobiwy może być mały bagażnik. Mieliśmy daewoo Matiza i był ok do logisttki z dziećmi i Franka szpitalem.

Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • @Rusałka ja już mówiłam kiedyś, że.nigdy więcej nie kupię auta za parę groszy, bo więcej później muszę w nie włożyć niż gdybym kupiła od razu za większą sumę. A jeszcze jeździć nie chce.
    Myślę, że 10 tys. to minimum.
    No.ale zdarzają się jeszcze auta za niewielką sumę i dobre. Tylko baaardzo trudno jest takie znaleźć.

Jeden z naszych samochodów to malutka Toyota Starlet. Mamy ją 11 lat. Jest niezawodna. Wczesniej jeździł.nią mój brat. Z Niemiec sprowadził za chyba 5 tys.
    Gdyby wszystkie auta były takie sprawne...
    Mieliśmy ją sprzedać ale pewnie wzięlibyśmy kilka złotych za nią, więc szkoda taki dobry samochód za tyle oddać.
    I powiem Ci, że inne nasze auta padały wielokrotnie i gdy nie mieliśmy czym jeździć to Toyotka dawała radę.

• @Honi ja i mąż to wiemy ale nie jesteśmy w stanie więcej dać. Nasz matiz też dawał radę, jakies drobne naprawy ale bez zarzutu, niestety zostaliśmy oczarowani przez zawodowego handlowca kuzyna, że ma super ofertę. I stale u mechanika i kwas...a Matiza sprzedaliśmy na naprawy tego. Nie no wtopilismy, ale trzeba patrzeć do przodu.

• edytowano października 2022
    Odkopię, bo po utworzeniu tematu:

Kupię auto jeździdło

zrobił się zamęt w wątkach.

• Może ktoś coś wie o jakimś wv albo oplu Vivaro ładnym może być długim 9 osobowym... Do ok.30 tys. ?

Chcemy sprzedać nasze T5 .. jest po różnych remontach, ale jednorazowo mamy pewien kapitał i chcieliśmy jednak zmienić na coś trochę nowszego , bo drugiej takiej okazji się nie spodziewamy.

• edytowano marca 2023
    Land Rover Discovery jest siedmioosobowy, pali relatywnie mało i cena jest znośna. Idealny samochód na wertepy.

• A ten, jakie może mieć wady?
    https://pewneauto.pl/oferta/toyota-sienna/116984
    Ciekawe ile pali...

• Ten LR, też widzę w silnikach 3-5 litrowych... to nie może mało palić... ech.

• Nasza pali 11-12 benzyny. Nie mamy gazu. Autko cudne i bardzo pakowne.

Podziękował(a) 1wiesia
  • edytowano marca 2023
    wiesia powiedział(a):

A ten, jakie może mieć wady?
    https://pewneauto.pl/oferta/toyota-sienna/116984
    Ciekawe ile pali...

Nie ma wad, przesiedliśmy się z Mazdy5, właśnie do Toyotki, ja jestem bardzo zadowolona, jest bardzo dużo miejsca, mnóstwo schowków i wygodnie się jeździ, nawet daje radę w 3 rzędzie (edit: ja daję radę, a często marudzę w aucie, bo mnie plecy bolą, a tu nawet na samym tyle znoszę z godnością).

A technicznie, nie wiem, mąż wybierał ze 2 miesiące, czytał, pytał, szukal, nawet był w Białymstoku jedna oglądać z naszym przyjacielem i synami. Ostatecznie kupił w Wawie, nie nówkę, 5 łatkę. Ja się turbo cieszę, bo jest w granacie, a to.jeden z moich ulubionych kolorów :).

Podziękował(a) 1wiesia
  • edytowano marca 2023
    wiesia powiedział(a):

Ten LR, też widzę w silnikach 3-5 litrowych... to nie może mało palić... ech.

Nic bardziej błędnego! Discovery (2l diesel) na autostradzie przejeżdża na galonie: 61.4 mpg!
    Średnio: 53.3 mpg, w mieście: 44.8 mpg.

BMW dla porównania (napęd na przednie koła):
    Fuel Consumption Combined
    68.9 mpg
    Fuel Consumption Urban
    60.1 mpg
    Fuel Consumption Extra Urban
    74.3 mpg

Podziękował(a) 1wiesia
  • @moni_k, @Monika ... ech tylko wiecie 11-12 litrów to jest dokładnie 2x tyle co teraz spalamy 7osobowcem. A jeżdzimy te 2000km/mc przynajmniej, nie licząc wakacji.

• To jest sporo. Mój poprzedni samochód spalał 9, więc nie przeżyłam takiego szoku.
    Dla nas (4 dzieci) to samochód idealny. Fotele duże i bardzo wygodne, w trzecim rzędzie siedzi się komfortowo, bez porównania do miejsc rozkładanych w bagażniku. Komfort prowadzenia niesamowity. Samochód bardzo zwrotny, łatwo się nim parkuje, mimo gabarytów. Bagażnik pojemny. Ostatnio zapakowaliśmy rzeczy 6 osób na narty plus 3 komplety nart bez najmniejszego problemu. Mój syn wrzuca do bagażnika swój rower 28 cali, jak muszę go gdzieś podrzucić, zdejmuje tylko przednie koło.
    Natomiast przy 3 dzieci można szukać mniejszego :)

Podziękował(a) 1wiesia
  • @moni_k dokładnie tak... cały bagaż wchodzi, rower wchodzi / narty.
    Pełna niezależność, suwane drzwi i się człowiek nie przejmuje że dzieci komuś coś porysują.
    Dziękuję, Tobie też @Monika o tym co napisałyście o Siennie. Mnie się ona bardzo podoba, ale to zużycie wydaje mi się nie dla nas. Chociaż może nie biorę czegoś pod uwagę. Tak jak napisała @moni_k, Sienna też chyba za duża dla nas.
    Jeszcze (chyba ostatnie) pytanie do Was, ile ISOfixów macie w tych Siennach? Na których fotelach?
    Zauważyłam, że bardzo mi zależy, żeby auto móc podłączyć do map googla i mieć także głosową obsługę (korzystamy w drodze, odpytujemy internet).
    Mamy jedno auto z wbudowaną nawigacją, ale to jest rocznik 2011 i nie można podpiąć telefonu.
    Także musimy poszukać wśród nowszych.

@NC500 mnie zaciekawiłeś tymi LR, to jest faktycznie 53,3mpg = 4,4 l/100km? To wow.

• O ta Sienna ma jeszcze łatwo wyczepiane fotele, raz dwa i gotowa do przewozu mebli.
    Tam się miesci wszytko, wózek bez składania, mnóstwo zakupów i ciągle, ciągle jest miejsce. My byliśmy na razie raz na wyjeździe 5 dniowym, to wcale tego bagażu nie odczuliśmy... a w Mazdzie juz mieliśmy bagażnik dachowy, a i tak miejsca mało.
    Ma też dużo różnej elektroniki.
    I duzo miejsca na kubki z kawą.

I my jak @moni_k mamy 4 dzieci, 4 chłopów, jeden ma.juz 170 cm, jak następni będą tak rosnac, to naprawdę ten samochód jest dla nas ;). Jest przestrzeń, siedzą dwójkami, nikomu nie ciasno, nikt nikogo nie tyka, nie obciera się, jakiż to komfort dla psychiki matki, gdzie wsiadają i ani miaukna, że nie mogę pasa zapiąć, bo On przysiadł i bla bla bla.
    Do Mazdy bym nie wróciła za nic :D

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik