Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

24567168

Komentarz

• Czy jest gdzies watek o tematyce dzieciecej? Konkretnie chodzi o odpieluchowanie.
  • Będzie nowy, jak założysz.
  • edytowano maja 2021
    Czy ktoś ma tego typu tapczan? Starszak chce kupić, ale nie jestem pewna czy ten podwyższany podgłówek to dobry pomysł.

• Ja kiedyś miałam. Fajne to było i sprawdzał się ten zagłówek, jak chciałam w łóżku poczytać.
    Podziękował(a) 1Kika
  • Właśnie, czy ten zagłówek taki na stałe? Też mi się skojarzyło z czytaniem, ale do spania niekoniecznie.
  • mamababcia powiedział(a):

Właśnie, czy ten zagłówek taki na stałe? Też mi się skojarzyło z czytaniem, ale do spania niekoniecznie.

Można go też opuszczać na płasko. Tylko zastanawiam się ile takiego podnoszenia i opuszczania wytrzyma mechanizm.
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • @ola_g jak mogę kupić stały lek na receptę bez recepty? Muszę pilnie bo niespodziewanie wcześniej wyjeżdżam, farmaceutka po raz pierwszy odmówiła. Dziwne to.
  • Lekarz na prywatnej teleporadzie wyda Ci e-receptę.
  • Albo teleporada, albo jednak spróbować jeszcze raz z apteką, może inną
  • @EluniaSylwia nie masz jakiejś "swojej" apteki? Gdzie możesz pożyczyć lek a potem donieść receptę?
  • No właśnie w mojej jest nowa techniczka
  • Spróbowałabym namówić ją na wejście w moduł analizy - generator tabel - sprzedaż - sprzedaż według numeru PESEL. Podajesz PESEL i ona po wyznaczeniu okresu np 3-4 m-cy powinna widzieć że ten lek stałe kupujesz. Ja na tej podstawie zawsze ratuję pacjentów. Ale jak w historii nie widzę to nie ma przebacz.
  • Ja ten lek biorę z 5 lat
  • Hm. Zostaje prośba o skontaktowanie się z kierownikiem, ale to raczej ostateczność...
    Podziękował(a) 3Agnicha EluniaSylwia Madzikg
  • Z tym peselem spróbuję
  • EluniaSylwia powiedział(a):

No właśnie w mojej jest nowa techniczka

Ela ale terqz farmacuci spokojnie moga wystawiac rcepty. Idz do dyzurnej jakiejs ..techniczka ci nie wyda ale moze mgr
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Jakbyś się chciała zupełnie spalić w tej aptece, zawsze możesz zapytać, gdzie jest magister, bo technikowi nie wolno być samemu w aptece ;)
  • Takie coś znalazłam

Zgodnie z ustawą Prawo farmaceutyczne w przypadku zagrożenia zdrowia pacjenta farmaceuta ma prawo wystawić receptę z zachowaniem następujących zasad:

Recepta wystawiana jest w wersji elektronicznej w systemie aptecznym. Wyjątek stanowi brak dostępu farmaceuty do systemu teleinformatycznego lub brak danych dotyczących tożsamości pacjenta – w tych sytuacjach wystawiana jest papierowa wersja recepty.
    Lek jest wydawany bezpośrednio w tej aptece, w której została wypisana recepta farmaceutyczna.
    Recepta może być wystawiona na produkty lecznicze o kategorii Rp, z zastrzeżeniem produktów leczniczych zawierających środki odurzające oraz substancje psychotropowe.
    Recepta zawiera dane pacjenta oraz farmaceuty, który ją wystawia, a także przyczynę wydania – farmaceuta musi zatem opisać każdy przypadek wystawienia takiej recepty.
    Recepta farmaceutyczna realizowana jest z odpłatnością 100%.
    Po zrealizowaniu taka ordynacja pozostaje w dokumentacji aptecznej i podlega ewidencjonowaniu.
    W aktach prawnych nie zostały określone konkretne przypadki, w których magister farmacji może posłużyć się swoim prawem. Jest to zatem pozostawione do jego decyzji. Farmaceuta bierze pełną odpowiedzialność za ordynowane pacjentowi leki, dlatego też ma prawo odmówić wystawienia recepty, gdy jego zdaniem nie zachodzi taka konieczność. Naczelną wartością w przypadku recept wystawianych przez farmaceutów jest ratowanie zdrowia lub życia pacjentów, którzy potrzebują swoich leków stosowanych przewlekle, ale nie mogą skontaktować się z przychodnią lub lekarzem.
    Podziękował(a) 1Fizula
  • Jutro mają czynne i tam podjadę jeszcze raz, zobaczymy.
    Zawsze robiły tak, że wydawały mi lek, ja w pierwszym wolnym terminie brałam numerek do recepty i podawałam im telefonicznie. Teraz nie i nie :(
  • Dodam, że jest to lek sercowy, a ja mam wrodzoną wadę.
  • @EluniaSylwia Ty chodz do wątku o gotowaniu..potrzebuje przepisu na karkówkę grilowaną coby kupnymi przyprawami nie sypać.
  • @EluniaSylwia i tu pewnie pies pogrzebany bo taką receptę może wystawić magister farmacji a nie technik. Co nie zmienia faktu, że techniczka śmiało mogła wrzucić ten lek w tzw kolejkę, za tydzień wrócisz z receptą albo podasz numer e-recepty przez telefon. Jak jesteś tam stałym pacjentem to nie rozumiem, no chyba że to digoxin czyli wykaz A leki b.silnie działające, wtedy też bym się wahała.
  • Nie, moczopędny.
    Zaproponowała mi ziółka.
  • To jutro wróć do nich i spróbuj jeszcze argumentu ze stałym pacjentem, sprawdzeniem sprzedaży po peselu.
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • tak zrobię
  • Wracając w nocy ze Mszy św. zostałam zatrzymama przez patrol policji z powodu spalonej żarówki. Dostałam pouczenie. Ale nie w tym rzecz...
    Policjanci wylegitymowali mnie
    Ale również mojego męża, ktory był pasażerem i zeskanowali nasze dowody. To, ze ja jako kierowca zostałam wylegitymowana jest dla mnie normalne. Ale czy norna w takim przypadku jest legitymowanie pasażera??? W jakim celu?
  • Może czy z Toba mieszka @Nigella ? Gdyby nie, to mandat za brak maseczki w aucie? Nie wiem... gdybam
  • Czy jesteście zameldowani w tym samym miejscu...
  • A co to ma do rzeczy?
    Ja jestem kierowcą. Co kogo obchodzi z kim jadę?
    Owszem, my bez maseczek. Ale o maseczkach nie było mowy.
    W dowodzie przecież nie ma mirjsca zamieszkania/zameldowania. Pytali czy jestesmy małzeństwem i gdzie mieszkamy- bez szczegółów.
    Panowie policjanci ogónie bardzo mili. Z tekstem "Musi Pani bardziej zadbać o auto" I pytaniem jak nam sie żyję w poluzowaniu obostrzeń?
    Nie mam problemu z tą kontrolą. Nawet mnie specjalnie nie zestresowała. Zastanawia mie tylko to legitymowanie pasażera. Czy taka jest procedura? Pierwszy raz się z czymś takim spotkałam. Ale mie mam zbyt wielkich doświadczen z policją...
  • edytowano maja 2021
    W dowodzie adresu nie ma, ale po peselu mogą sprawdzić, gdzie jesteś zameldowana.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik