Mój mąż ma kolegę który mawia, że jeśli ktoś w jego przytomności obrazi Maryję, to spotka się z nim na ubitej ziemi. Jeszcze go nie poznałam ale już go lubię
Lubię majowe. Tu widzę nie ma przy kapliczkach. A szkoda. Może zapoczatkuję. Mam kapliczkę niedaleko domu i kopiec z ołtarzem i krzyżem, pamiątkę po spalonym kościele otoczonym legendą. W domu często modlimy się litanią loretańską i do sw Józefa.
Jeszcze maj to zwyczaj przyozdabiania Kapliczek, figur Matki Bożej. Czasami zbieramy z dziećmi kwiaty na łące a czasami kupuję. Bardzo lubimy ozdabiać kwiatami naszą Osiedlową Kapliczkę
U nas w parafii u rodziców to się śpiewało. I też mieliśmy wszyscy majówka. A teraz bardzo smutno bo Kosciół jest zamknięty jak nie ma nabożeństw z Ksiedzem a nie ma nikogo kto by zebrał ludzi i pod Kapliczkę poszedł śpiewać. Po pandemii tak się stało na wielu wsiach ( dolnoslaskie).
Komentarz
Teraz próbuję sprzedać ten przepis córce
U mnie to, ekhm, daleko poszło
Jeszcze go nie poznałam ale już go lubię
Czasami zbieramy z dziećmi kwiaty na łące a czasami kupuję. Bardzo lubimy ozdabiać kwiatami naszą Osiedlową Kapliczkę
Fajnie mieć takiego księdza, co zachęci młodego do kościoła bardziej niż musi.
Już wiadomo, że codziennie mu się nie uda, ze względu a inne obowiązki, ale i tak jego chęci mnie ucieszyły.
Dziś na Kaszubach taką przepiękną figurę drewnianą spotkałam, zdjęcie kiepskie niestety.
U nas w kapliczce jest Matka Boża Łazienkowa- czyli kapliczka wyłożona białą glazurą.
Cybai nie umiem wkleic
U nas w G. jak byłam mała, bywały często w ramach majowego, a Krzysztof mówi, że nigdy nie słyszał. Ciekawe.
Majowe- nabożeństwo .
I też mieliśmy wszyscy majówka.
A teraz bardzo smutno bo Kosciół jest zamknięty jak nie ma nabożeństw z Ksiedzem a nie ma nikogo kto by zebrał ludzi i pod Kapliczkę poszedł śpiewać. Po pandemii tak się stało na wielu wsiach ( dolnoslaskie).