Komers

edytowano września 2022 w Otwarta (Wszyscy)
Koniec 8 klasy.
Za moich czasów... (Wiem, brzmi jakbym miała 60 lat)... odbywał się w szkole. Była puszczona muzyka i dookoła auli stoły z jedzeniem. Zdaje się mamy robiły to jedzenie.

Dziś dostałam maila, że dokonano rezerwacji w restauracji. I jak ktoś ma inne miejsce lub termin, to proszę podać.
Trzeba dogadać kwestię zdjęć oraz poprowadzenia komersu.
«1

Komentarz

• Czy takie są teraz czasy?
    To moje najstarsze dziecko, więc nie wiem, jaki teraz jest standard.
    Studniówka OK. Ale komers...?
  • U nas robili bal pożegnania 8 klas czy jakoś tak. Ale w szkole. Zasadniczo to rodzice takie decyzje podejmuje na wywiadówkach. U Was szkoła narzuca?
  • @Agmar nie, jeden z rodziców już zarezerwował. Szkoła się nie wtrąca.
  • Aaa to tak trochę niesmacznie, takie rzeczy ustala się w grupie...
  • U nas najstarszy jechał na wycieczkę z klasą w ramach pożegnania.
    Córka miała ognisko z noclegiem (chata rodziców kolegi z klasy) w ramach pożegnania. Bardzo była zadowolona.
    Żadnych imprez.
    Restauracja to wręcz przerost formy moim zdaniem.
    Podziękował(a) 1kuria_domowa
  • U nas zapowiedziano, że impreza w restauracji nie wchodzi w grę. Może być dyskoteka w szkole lub piknik w szkole. Do decyzji rodziców. Organizują rodzice i dzieci.
  • edytowano września 2022
    Nie znałam tej nazwy. U nas się to nazywa bal ósmoklasisty. Córka miała w szkole, trochę rodzice.pomogli w organizacji, jedzenie , wspominki z wyświetlaniem zdjęć, muzyka, tańce. Bez zadęcia. Młodzież przeżywała, taka pierwsza duża impreza, dziewczyny wyszykowane, chłopaki w gajerach, tacy trochę onieśmieleni :) Bawili się świetnie, razem z nauczycielami, bal przedłużono ostatecznie do 22 :)
    Syn nie miał, pretekstem była pandemia, ale podejrzewam że ku uldze większości zainteresowanych - szkoła terapeutyczna, same aspergery, adhdowcy itp. ;)
    Podziękował(a) 2Bea Paulina
  • @Shrekowa super, że córa miała. U nas też przez pandemiię zrezygnowali i w ogóle nic nie było. Tak smutno wyszło, anonimowo, osobno. A jeszcze dwa dziewczynek to bal i takie wydarzenie!
    I też w szkole wcześniej bywało, nie słyszałam o restauracjach ale moze idzie nowe ..?
  • Zastanawiam się, czy w ogóle będzie chciał iść na studniówkę...
    Rusałka powiedział(a):

@Shrekowa super, że córa miała. U nas też przez pandemiię zrezygnowali i w ogóle nic nie było. Tak smutno wyszło, anonimowo, osobno. A jeszcze dwa dziewczynek to bal i takie wydarzenie!
    I też w szkole wcześniej bywało, nie słyszałam o restauracjach ale moze idzie nowe ..?

Córka.miala przed pandemią.
    Tak, wspominam to jako wydarzenie emocjonujące tą młodzież, pierwszy raz tak wyszykowani, wiadomo dziewczyny w tym temacie z większymi emocjami. Jak fajnie było na nich patrzeć jak się schodzą , nieco stremowani , usiłujący zachować zblazowaną minę :)
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Wychowawczyni poprosiła nas o zdjęcia z dzieciństwa, i wyświetlała najpierw zdjęcie delikwenta/tki jako małolata, a potem najnowsze, było dużo śmiechu :)
  • U nas też w tym roku była impreza jak u Shrekowej. W szkole, głównie przygotowywana przez młodzież, rodzice jedzenie. Było ok.
  • U mnie w gimnazjum były w sali wf
  • Też nie znałam tej nazwy.

Paulina powiedział(a):

Koniec 8 klasy.
    Za moich czasów... (Wiem, brzmi jakbym miała 60 lat)... odbywał się w szkole.

Nie brzmisz jakbyś miała 60 lat. Wtedy nie było żadnych komersów, cokolwiek to znaczy... (tak mi się wydaje ;))
  • Jak nie było, jak były
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • A my mieliśmy wynajęty klub nad jeziorem :o słabe to było, szkoła nic nie robiła.... A wiekowa jestem ;)
    Najstarszy miał pandemię maseczki i zakaz imprez
    Ciekawe jak kolejny .... na razie nic sie nie dzieje
  • Juka powiedział(a):

Jak nie było, jak były

Aha. Tzn sześćdziesięciu nie mam, ale u nas nie było, mimo, że 8 klas za moich zamierzchłych czasów było.
  • Oooo, a ja miałam komers w 8 klasie. Może to kwestia regionu, to nazewnictwo?
  • https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Komers

Ten komers, to tak z wszystkimi atrakcjami ma być? ;)
  • Bambidu powiedział(a):

Juka powiedział(a):

Jak nie było, jak były

Aha. Tzn sześćdziesięciu nie mam, ale u nas nie było, mimo, że 8 klas za moich zamierzchłych czasów było.
    Ja też jeszcze przez chwilę nie :D , ale wiem że wszystkie znane mi roczniki przede mną miały
  • kociara powiedział(a):

Też nie znałam tej nazwy.

Ani ja.

Mam dziecko w 8 klasie.
    Powinnam się bać???
  • Nigella powiedział(a):

kociara powiedział(a):

Też nie znałam tej nazwy.

Ani ja.

Mam dziecko w 8 klasie.
    Powinnam się bać???
    Nie sądzę.
    Jestem zaskoczona, że niektórzy tego słowa nie znają.
    Być może, to rzeczywiście jakiś regionalizm.
    Podziękował(a) 2Barbasia Mamaw
  • U nas jeden miał na sali w szkole z cateringiem i rodzice do pomocy, drugi nie miał nic bo pandemia, obecny trzeci robimy im komers w remizie, dj, jedzenie i ciasta robimy jako rodzice bo jest super zgrana grupa.
    I u nas zawsze ósma zaprasza siódmą, która to przygotowuje dla odchodzących jakieś drobne upominki.
    Także każdy, poza pandemią, raz jest jako gość,raz jako bohater.
    Dzieci się super bawią, tańczą, ostatnio się skończyło o 02.00 bo nauczyciele stwierdzili że tak pięknie się młodzież bawi, niech mają!
    Podziękował(a) 2joanna_1991 Paulina
  • Mam 60 i trochę, mieliśmy zabawę 8 klas, tzn mój rocznik mial. Ja nie byłam bo byłam ukarana z grupką 5 osób za rozrabianie na biwaku.
  • @Ganna4 obstawiam, że ten biwak zrobił za 3 takie bale :D atmosferą i zabawą.
    Podziękował(a) 1Nigella
  • Słowo ,,komers " zupełnie nie pasuje moim zdaniem do imprezy ósmioklasistów. Pretensjonalne. W końcu to nie studia.
    U mnie w szkole były takie bale , u moich dzieci nie.
    Podziękował(a) 1Lavender
  • Ganna4 powiedział(a):

Mam 60 i trochę, mieliśmy zabawę 8 klas, tzn mój rocznik mial. Ja nie byłam bo byłam ukarana z grupką 5 osób za rozrabianie na biwaku.

Nooo heloł - teraz to czekamy na opowieść o biwaku!
    Podziękował(a) 5Ewasz Izka Madzikg Nigella Skatarzyna
  • Nie będę gorszyć młodzieży B)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik