Tylko dla pań zakręconych :)

Jak dbacie o włosy kręcone, loki, falowane, niepokorne.
Odżywki, pielęgnacja, specyfiki na ładny skręt.

Mam puszyste, z tyłu ładnie się skręcają w loki, z boku i grzywka - falują, ale nie umiem wydobyć z nich ładnego skrętu. I tym sposobem mam na głowie bałagan.
I wrażenie zaniedbania.
Zawsxe na wyjście wyciągałam je na okrągłej szczotce i przez chwilę były gładkie. Ale wystarczyło trochę wilgoci w powietrzu, drobny deszczyk, albo zwyczajnie - spociła mi się głowa przy upale - i momentalnie włosy się skręcały i każdy kosmyk żył swoim życiem.

Uznałam więc, że skoro chcą się kręcić niech się kręcą, tylko muszę im odpowiednio pomóc.

Jak sobie radzicie z nieujarzmionym włosem ?

«1

Komentarz

• Własnym życiem żyją.
    Nieujarzmione
    Nieuczesane.
    Szalone.
    Krem do loków mi Tosia kupiła. Trzeba uważać, by nie nałożyć za dużo.
    Wcześniej miałam aktywator skrętu, był łagodniejszy.
  • Czy Twoje włosy @Skatarzyna są z natury kręcone czy musisz je właśnie tymi specyfikami " podrasować" ?

Bo moje są pofalowane, zmierzwione i muszę pomóc im się skręcić .
  • Są z natury, ale podrasowane kręcą się w sprężynki, a bez specyfików każdy w swoją stronę.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Moje są nieujarzmione, bo dodatkowo super gęste. Teraz mam dłuższe więc po prostu związuję
    Podziękował(a) 1gahana
  • A jak z pielęgnacją po myciu? Jakieś odżywki, wcierki, oleje?
  • Odżywka pod prysznicem, przed szamponem. Później na wilgotne ten krem. Nic więcej.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Możesz napisać jaki to krem ?
  • Tak, ale trochę później.
  • Ja tak samo jak @Skatarzyna .
    Podziękował(a) 1gahana
  • Ja jestem zakręcona więc wąteczek dla mnie w sam raz :D
  • Dorota kiedyś pisała,jak odkryła sposoby pielęgnacji włosów trudnych
    Jak widzę ją na FB to faktycznie jestem pod wrażeniem
  • Nie mam konta na FB, nie podejrzę
  • Jak bardzo jestem pokręcona każdy widzi :D
  • Jesteś pięknie zakręcona :D Co stosujesz do pielęgnacji ?
  • edytowano lipca 2022
    W zasadzie prawie nic.
    Wstaję rano, rozcieram na dłoni z wodą minimalną ilość aktywatora skrętu, przeczesuję dłonią włosy...i gotowe.
    A czasami tylko samą wodą zwilżam, przywracając im jako taki ład
  • Przeczytałam " ...z wodą mineralną " i pomyslalam, że tego sposobu jeszcze nie znam :D

Aktywator jaki ?
    Podziękował(a) 1Nigella
  • Też z mineralna przeczytałam. Dwa razy.
  • Ja czeszę grzebieniem z dużymi zębami, mimo to się nie rozpadają loki, o ile użyję tego aktywatora. Ale używam tylko raz po myciu, a do 5 dni jest ok.
  • Ja dostałam od dzieci taki, mam już ponad tok i jest go ponad połowę jeszcze, bardzo mało go biorę na raz.

Podziękował(a) 1gahana
  • Dopytuję jeszcze o maski, odżywki, oleje. Bo przy okazji mojej niedokrwistości włosy zrobiły się cienkie i strasznie wypadają. Wiem, że potrzebują czasu na odbudowę od środka, ale zewnętrznie też im muszę pomóc.

• Podziękował(a) 1gahana
  • A na wypadanie Biotebal tabletki z apteki.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Dzięki <3 dobre kobiety :)
    Podziękował(a) 1AleksandraB
  • A ja odkryłam ostatnio reaktywator skrętu. Sprawdza się kiedy trzeba reanimować loki
    Podziękował(a) 2agnieszkamama gahana
  • Generalnie powinno się stosować Omo, czyli odżywka,mycie,odżywka. Szampon najlepiej na skalp,bo odżywki też mają właściwości myjące. Odżywki stosować zamiennie: nawilżająca, emolientowa,proteinowa,na zakładkę. Podobno zbyt nawilżone włosy też się puszą. Jak najmniej suszarki,a jeśli już,z chłodnym powietrzem,suszenie dyfuzorem.
    Niestety moje włosy z wierzchu zawsze saxw gorszym stanie niż te pod spodem, normalne.
  • Nigella powiedział(a):

A ja odkryłam ostatnio reaktywator skrętu. Sprawdza się kiedy trzeba reanimować loki

Gdzie kupiłaś?
  • @agnieszkamama , jakie te odżywki stosujesz? I czy mogłabyś tak łopatologicznie wytłumaczyć to OMO ?
  • Wiesz co, jak Ci się chce iść masz z 15 minut,to ona dobrze tłumaczy
  • Dzięki, odsłucham :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik