Mydło i powidło.

Tak zagaduje, bo jak mamy tu i jadalne chwasty i wątek preppersowy, to może są i tacy, którzy robią własne mydło? A może jest tu jakiś wątek nt?
Do tej pory zdarzało mi się robić mydełka glicerynowe z półproduktów, ale zaczęłam też eksperymenty z mydłem robionym z tłuszczu. Pierwsze, które zrobiłam kilka miesięcy temu ( rumiankowej na oleju z pestek winogron i oleju kokosowym) jest już w użyciu i odziwo zachowuje się jak "prawdziwe" -sklepowe, pieni się i myje :) Kolejne czeka i jeszcze poczekać, bo jest bardzo świeże :)

Komentarz

• To ja jednak wolę w powidła. ;)
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Skatarzyna powiedział(a):

To ja jednak wolę w powidła. ;)

Nie myjesz się? ;)
  • Myje się powidłami :D
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Powidła z piaskiem.
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Kisielem się myje . Owsianym
  • Nauczyłam się robić proste świeczki z resztek wosku i sznurka.
    Podlinkujesz z czego korzystałeś ucząc się robić mydło?
  • Korzystam z kalkulatora
    http://soapcalc.net/calc/SoapCalcWP.asp
    A teoria z https://ukrecone.com/ , kupuje na ecoflores, i tam też jest trochę teorii
    Ogólnie różne gotowe receptury mają zwykle jakieś specjalne komponenty, dziwne oleje, jakieś dodatki, więc trudno to zastosować samemu.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • @Ula ja robię od kilku lat sodowe i potasowe, choć potasowe coraz rzadziej
  • Robiłam kilka różnych mydeł, najbardziej lubiłam aleppo:
    Podstawa to bezpieczeństwo, robić bez dzieci i zwierząt, potem trzeba uważać, by nikt nie dobrał się do masy mydlanej, która wygląda jak budyń (a jest żrąca na początku).
    Podziękował(a) 2Rusałka Shrekowa
  • @Ula super wątek!!! Będę czytać, moja Małgosia lubi robić, eksperymentuje. My jej kupujemy w ecoflores produkty jest tam np baza bez slsu.i świetny bursztynowy pył peeling.
  • Shrekowa powiedział(a):

Nauczyłam się robić proste świeczki z resztek wosku i sznurka.
    Podlinkujesz z czego korzystałeś ucząc się robić mydło?

https://www.hajduczeknaturalnie.pl/mydlo-naturalne-wykonanie-krok-po-kroku/ tu jest fajnie wyjaśnione jak się robi

@ZielonaKawa jak wyszło aleppo? bo ja kastylijskie robiłam i średnio była zadowolona, wróciłam do własnych receptur
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • @Agmar, ja jestem zadowolona. Mam je kilka lat.
  • To zielone to jest olejek laurowy?
    No i wyciąga i kroi bez rękawiczek - tzn. że wyciąga już dojrzałe, czy jednak tak można?
  • Tak, olejek laurowy. Wyciągnąć można bez rękawiczek, takie mydło się kroi i ono dopiero leżakuje. Nie jest jeszcze dojrzałe. Na początku ma konsystencję budyniu, więc nie do każdego domu się to nadaje - dzieci lub ciekawscy dorośli mogliby próbować.
  • Powiedzcie co z laki najlepsze do mydeł
  • Łąki miało być.
    Czy te mydlo moze zrobic dziecko?

Aa, jeszcze ktoś kiedyś dawał przepis na kule do kąpieli.
    @Rusałka nie Ty?
    Przypomnisz?
    Spiszę do zeszytu. W telefonie szybko ginie
  • Kule do kąpieli @Bea z ecoflores.pl Małgosia miała tu jest filmik:
    Podziękował(a) 1Bea
  • Jutro spiszę. Dziś nie mam już sił
  • Wydaje mi się, że mydła sodowe czy potasowe nie nadają się do robienia przez dzieci, bo najpierw robi się ług, który jest żrący, potem blenduje z tłuszczem i ta mieszanka też na początku jest żrąca. Trzeba uważać, żeby nie rozchlapac, nie wdychać oparów itp.
    Podziękował(a) 1ZielonaKawa

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik