Macie w domu kozę?

O taką:
https://www.google.com/search?q=piec+koza&client=ubuntu&hs=RnO&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjB2Ibi8Lv2AhWJz4sKHX_mDMwQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1680&bih=849

Nadaje się ona do ogrzewania domu i gotowania? Zastanawiałam się nad takim piecem, jeśli byśmy budowali kiedyś dom. Nie ukrywam, że wojna dała mi do myślenia w tej kwestii. Jednak taki piecyk wydaje się niebezpieczny da małych dzieci. Czy da się go jakoś otoczyć barierkami? Tak sobie gdybam.

Myślę, że niespodziewanie to właśnie ekolodzy załatwią nas w razie wojny na cacy. U nas na wsi coraz więcej osób ma piece gazowe. A jeśli zabraknie gazu? Wiem, że w niektórych miastach problem smogu jest poważny, ale czy palenie węglem i drewnem aż tak bardzo szkodzi? Pytam, bo nie wiem.
Podziękował(a) 1Izka
«13

Komentarz



  • O jaka ładna :)

  • Podziękował(a) 1Ewaklara
  • A nie lepiej zamontować sobie piec do wszystkiego? Taki który ogrzeje pomieszczenie, wodę do mycia, na którym da się upichcić obiad i upiec chleb?
    Podziękował(a) 1Agmar
  • Mieszkaliśmy w mieszkaniu ogrzewanym taką jak ta ostatnia. Szybko się wychladzało jak tylko skończyliśmy dokładać, ale było klimatycznie :) No ale przeżyliśmy w tym mieszkaniu zimy -30, gdzie do spania szły czapki i kurtki więc mogę nie być obiektywna.
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • Ja mam. Palilam węglem, a od tego roku brykietem drzewnym i torfowym.
    Dziecko łatwo nauczyć, że gorące i niebezpieczne - trudniej, a raczej całkiem niemożliwe, jest nauczenie aby nie bawiło się węglem lub popiołem :D
    Podziękował(a) 3Bea Nowa PonuraKura
  • Aby się szybko nie wychladzalo, trzeba,zainwestować w kozę kaflową.
    Podziękował(a) 2Ewaklara PonuraKura
  • jestem teraz na wsi, do grzania kuchnia węglowa ze ściana grzewczą. W kuchni wężownica z glikolem i dwa ostatnie pomieszczenia mają kaloryfery. Aż za ciepło jest.
    dziś od rana nie paliłam bo miałam 23 stopnie. Dopiero ok 16ej zapaliłam, żeby woda była ciepła. Jest też boiler na prąd ale wiadomo drewnem taniej a ciepłej wody non stop nie trzeba miec. Strych jeszcze nieocieplony a boiiler na strych więc aż tak długo woda nie trzyma bez grzania. Będziemy ocieplac to będzie lepiej.

    Nie gotowałam na tej kuchni ale mam duchówkę/piekarnik, zapiekanki w tym robiłam , pizzę (ze sklepu) podpiekałam było ok. Ciasto nie wiem bo wiadomo nie ma regulacji temperatury. Ale może wszystko rpzez mna.


    W nocy żeby tak nie dorzucać sypie węglem który dłużej trzyma. Dom ocieplony. Rano było -8 na dworzu, węgla dołożyłam przed 23ą i było ciepło w środku.

    Jakby było minus trzydzieści to wiadomo trzeba w nocy dorzucic.
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • @AleksandraB , a możesz dać zdjęcie pieca? Choćby z internetu, żebym zobaczyła o co chodzi.

    @AnnoDomini , jak ją wstawiliście do domu? Musieliście wybijać otwór na rurę od komina? Wypróbowywaliście ją już?
  • cały czas używam takiej
    https://allegro.pl/oferta/piec-szamotowy-koza-wolnostojacy-11862021147
    jak się przykłada to ciepło wodę na niej zagrzeję na siłę ugotuję ale wtedy jest za gorąco, tak więc na tym piecyku grzeję wodę gotuję zwierzętom itp , w domu da się nagrzać przy mrozach -30 przykłada się co ok 1 godz , zaleta taka ze duża komora spalania i można napakować na kilka godzin , da się tym ogrzać
    miałam tego typu
    https://www.olx.pl/d/oferta/stara-kuchnia-weglowa-CID628-IDOflbw.html#c40e7ce261
    było zimno jak chol....malutkie palenisko drewno krótkie drobno rąbane fakt ugotowałam ale ...nie dało rady ogrzać dziecko do sąsiadki nosuiłam żeby pieluchy zmienić lub na stole grzerjnik elektryczny włączałam i tak przebierałam , ugotowałam na niej bez problemu mięso upieekłam -ogólnie średnio polecam
    najlepiej i najdrożej i najtrudniej znaleźć bardzo dobrego zduna który postawi kuchnię z ogrzewalnikiem i wężownicą
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • edytowano marca 2022
    Dzięki, @Nowa za opinię. Chociaż spodziewałabym się raczej, że napiszesz w tym wątku o tej swojej kozie, co to skubie zieloną trawkę u Ciebie przed domem ;)

    Edit.: @Nowa, a czemu ta pierwsza jest lepsza od drugiej? Do drugiej mieściło się mniej drewna?
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Ale gdzie to kogoś znaleźć, co taki piec zrobi? :| I żeby był dobry ciąg. Zawód zduna już jest na wymarciu...
    Podziękował(a) 1Bea
  • e ludzie robia sobie piece, takie piekne nowoczesne.
    poszukaj na google maps w swojej okolicy
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • Są też piece kuchenne na pellet, są takie które można zabudować szafkami kuchennymi, mają nowoczesny wygląd, może stać w salonie i mieć tylko piekarnik bez płyty grzewczej.
  • PonuraKura powiedział(a):

    Dzięki, @Nowa za opinię. Chociaż spodziewałabym się raczej, że napiszesz w tym wątku o tej swojej kozie, co to skubie zieloną trawkę u Ciebie przed domem ;)

    Edit.: @Nowa, a czemu ta pierwsza jest lepsza od drugiej? Do drugiej mieściło się mniej drewna?

    tą pierwszą większe grubsze polana włożę , większe grudy węgla szybciej nagrzewa pomieszczenie u mnie kuchnia i pokój po ok 35 m kw , jak dobrze podłożę to temp o 2 st w ciągu pół gogziny idzie w górę , duża komora spalania jak pozasuwam szuflady nie wygarnę dobrze popiołu tylko nasypię pełen piecyk ,nie pod fajerkę ma się rozumieć to nawet można iść spać na kilka godzin
    ta biała z olx daje mniej ciepła częściej trzeba przykładać ale na niej szybciej się gotuje ,mi zależało głównie na ogrzaniu mieszkania tak że ten 1 piecyk , gdybym miała gdzie to bym oba te ustrojstwa wstawiła np piecyk w pokoju a kuchenka w kuchni , no cóż musiałam wybrać 1

    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • Aneczka08 powiedział(a):

    e ludzie robia sobie piece, takie piekne nowoczesne.
    poszukaj na google maps w swojej okolicy

    tak robią tylko czy dobrze? bo warto najpierw sprawdzić u kogoś jak to działa , mi postawił zdun kuchnię z piecem rozbierałam szybciej niż postawił zimno było jak holender blacha czerwona a kafle zimne były reklamacji nie dało się zrobić bo pan zmarł
  • dużo tez od ocieplenia domu zależy moim zdaniem. Wczoraj przyjechalam było w domu 10 stopni. Po ok 5h było 22, a potem sie zagalopowałam i nagrzalam do 34......... taki fachowiec ze mnie.
  • Aneczka08 powiedział(a):

    dużo tez od ocieplenia domu zależy moim zdaniem. Wczoraj przyjechalam było w domu 10 stopni. Po ok 5h było 22, a potem sie zagalopowałam i nagrzalam do 34......... taki fachowiec ze mnie.

    tak zależy od ocieplenia domu jak szybko się wychładza pomieszczenie , wiadomo że jak ocieplony dom mniej opału trzeba ale niestety bardzo dużo zależy od tego jak postawiony jest piec/kuchnia kaflowa , jaki ciąg bo często jest tak że ciąg wyciąga wszystko ciepło do komina , czym się ogrzewa i od jeszcze kilku innych rzeczy , np czy okna są na ółnoc czy na południe jakiej wielkości są okna
    Podziękował(a) 2Bea PonuraKura
  • Nowa powiedział(a):

    Aneczka08 powiedział(a):

    e ludzie robia sobie piece, takie piekne nowoczesne.
    poszukaj na google maps w swojej okolicy

    tak robią tylko czy dobrze? bo warto najpierw sprawdzić u kogoś jak to działa , mi postawił zdun kuchnię z piecem rozbierałam szybciej niż postawił zimno było jak holender blacha czerwona a kafle zimne były reklamacji nie dało się zrobić bo pan zmarł
    wiiadomo, najpierw sprawdzasz opinie.
    podejrzewam tez, że dobry zdun nie jest tani
    Podziękował(a) 2Nowa PonuraKura
  • @AleksandraB , a możesz mi wytłumaczyć co daje płaszcz wodny?
  • edytowano marca 2022
    W płaszczu wodnym/ wężownicy/podkowie woda nagrzewa się od ognia i ogrzewa kaloryfery oraz wodę w bojlerze dokładnie tak samo jak w kotle centralnego ogrzewania. Płaszcz wodny ma z reguły większą moc grzewczą i można podłączyć do niego katoryfery i bojler. Natomiast podkowa czy wężownica mają mniejszą moc i zwykle podłącza się do nich bojler + ewentualnie mały kaloryfer np w łazience. Kiedyś często w piecach kaflowych kuchennych montowano podkowy do ciepłej wody. Teraz kupuje się zwykle gotowe wersje pieców z płaszczem wodnym lub bez.
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • Coś a'la centralne czyli jest obieg wody i dłużej ciepło trzyma można też wykorzystać te wodę np do mycia ale to już zależy od rodzaju i sposobu podłączenia tego płaszcza i do niego wody żeby uzupelniac
    Podziękował(a) 1PonuraKura
  • U nas w wężownicy i kaloryferach jest glikol.
    Podziękował(a) 2Bea NC500
  • Aneczka08 powiedział(a):

    U nas w wężownicy i kaloryferach jest glikol.

    Ale masz obieg zamkniety. I glikol przelewa pow 160st.
    W obiedu wodnym zamknietego nie zrobisz. Bo to siedzenie na bombie ;)
    Podziękował(a) 1NC500
  • Gaz od poniedziałku pi 130 mam sprzedawać :#

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik