tupanie/ruszanie/drżenie nogami

To problem mojej nastolatki, widzę to głównie w Kosciele, cała ławka chodzi, ona ciągle tak rusza/tupie nogami.
Nie wiem, czy tak jest w szkole.
Chyba widziałam to, jak byliśmy u dziadków....
Czy ktoś spotkał się z tym, na co warto zwrócić uwagę?

Komentarz

• Magnez sprawdzić, może potas też...
  • edytowano marca 2022
    @Danka moja córka tak ma, ona na teraz 9 lat. U niej to zaburzenia IS.

U syna to Zespół Aspergera tak się objawiał też. On jest dorosły, kontroluje to ale ma cały czas.
  • Mój syn tak miał , narastające tiki, najpierw pojedyncze, potem sekwencje ruchów, potem doszły wokalne.
    Zdarzało się że na Mszy sw nie stał ani przez chwilę spokojnie, cały czas ,, chodził " , cały czas był w ruchu.
    Dzieci w szkole skarżyły się że mój syn nie pozwala się im skupić bo cały czas się rusza, chrząka.
    Próbowałam do psychologa, psychiatry, neurologa, podejrzewałam zespół Touretta.
    Przeszło mu jak ręką odjął, nagle.
    Po trzech latach przerwy, znowu zaczynają pojedyncze, delikatnie tiki się pojawić . Myślę że to przez dojrzewanie.
  • Ja mam podobnie
    Nie usiedzę, nie ustoje
    Ciągle się wiercę, kręcę, bujam, ruszam
    Ale u mnie to stwierdzona lata temu nadpobudliwość psychoruchowa
  • Kiedyś tak miałam, gdzie musiałam nauczyłam się panować, teraz tak nie robie, ale jakbym zaczęła to pewnie bym tak robiła bo to odprężające . Po ślubie zasem zapominałam się i mi noga/nogi chodziły i mąż się podsmiewywal że widać że obie siostry (bo mojej siostrze też się zdarzało jak u nas bywała).
  • Mnie to się kojarzy z zespołem niespokojnych nóg. Miałam coś takiego podczas ciąży. Co prawda mnie się zdarzało w czasie snu, ale czytałam, że może się zdarzać także w czasie spoczynku, np. podczas siedzenia.

https://www.cefarm24.pl/czytelnia/zdrowie/choroby-i-terapie/zespol-niespokojnych-nog-rls/

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik