Pierniki, pierniczki...

Może już był taki wątek, a ja przegapiłam.
Potrzebuję prostego przepisu na pierniki. Dobrze, żeby były miękkie. Kiedyś na orgu był i miałam, ale ja w szale przeprowadzki gdzieś go zagubiłam.
Bardzo bym była wdzięczna, gdyby też podane były parametry piekarnika. Mam od niedawna (przedtem był prodiż) i nie piekłam jeszcze, a nie chciałabym metodą prób i błędów czegoś zmarnować.
«1

Komentarz

  • U nas zrobione i zjedzone :) :) :)

    A przepis taki:
    0,5 kg maki
    15 dkg masla
    12 dkg cukru
    12 dkg miodu
    0,5 opak. Przyprawy do piernikow
    1lyzeczka cynamonu
    2 lyzki kakao
    0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
    1 lyzeczka sody
    2 zoltka
    2 - 3 lyzki slodkiej smietanki 30- 36 procentowej

    Maslo, cukier , miod , cynamon , kakao i przyprawe podgrzac w garnku az wszystkie skladniki sie polacza . Sode rozpuscic w lyzce wody i wmieszac do masy trzepaczka . Nastepnie wmieszac zoltka . Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do masy . Zagniesc ciasto . Na koncu dodac smietanke , aby powstalo jednolite ciasto Piec w temperaturze. 150 stopni 10 min .
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Zrobiłam z tonę na warsztatach z dzieciakami :)
    Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej.

    - 1/2 kg mąki
    - 200 gramów cukru pudru (trochę mniej niż 1 i 1/2 szklanki)
    - 200 ml miodu( może być sztuczny)
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka sody
    - 120 gramów masła (ok.3/4 polskiej kostki) lub margaryny( nie polecam, ale obecne ceny masła, wiadomo, to jest ok. połowa kostki, bo margaryna jest pakowana po 250 gramów)
    - 1 opakowanie przyprawy do piernika(warto kupować bez dodatku mąki, same przyprawy)

    W garnku rozpuszczamy miód z masłem, uważamy żeby nie przypalić, studzimy. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, puder, sodę, przyprawę do piernika, wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy jajko, wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto w lodówce spokojnie może wytrzymać 7-10 dni, można piec pierniczki po troszku, albo zrobić wcześniej ciasto, a piec za kilka dni.
    Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • A ma ktoś przepis na bardzo twarde pierniki? Zwykłe, które nie miękną w puszce, tylko zawsze są twarde i chrupiące. Najchętniej nie takie grube, jak toruńskie.
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Super, dzięki.
    Te twarde są dobre na choinkę.
  • Zrobiłam z przepisu @Monika ale bez śmietanki bo i tak ciasto było rzadkie, i cienkie pierniczki z tego zrobiłam, mocniej przypieczone. Jak 150 stopni to typowe miękkie pierniczki wychodzą, jak wyższa temperatura to jak ciastka kruche o pierniczkowym aromacie.
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Jak je ozdabiać? To znaczy, czym?
  • Lukrem, cukier puder z sokiem z cytryny, lub innego cytrusa.
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • mamababcia powiedział(a):

    Jak je ozdabiać? To znaczy, czym?

    Jedno białko jajka ubić lekko, dodać szklankę pudru, dalej ubić, dodać kilka kropli cytryny.
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Jedno białko i szklanka cukru? Ojej. Gotować nie trzeba? Kiedyś gotowałam jakiś lukier i nie wyczułam końca. Zamiast białego miałam ciemny.
    Dzięki serdeczne.
  • tak, pudru
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • My zwyczajnie dodajemy łyżkę soku do filiżanki cukru, żeby była konsystencja i tyle. Jestem zwolenniczką łatwych rozwiązań. Tzn. jeśli skomplikowane mają wywołać rezygnację. Z małym dzikim dzieckiem łatwo o rezygnację.
    Podziękował(a) 2Ewaklara mamababcia
  • edytowano grudnia 2021
    Ja robię lukier tak, że do cukru pudru dodaje łyżkę, dwie wrzątku( zależy ile tego cukru). Zazwyczaj jest tak, że człowiek narobi tego lukru i potem zostaje wiec lepiej zrobić mniej a wykorzystać wszystko.
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Dziś lukier mandarynkowy schodził do herbaty.
  • O fajny pomysł!
  • edytowano grudnia 2021
    Zazwyczaj nie słodzimy
  • A ja puder i sok z cytryny. Nie spływa, jeśli się doda parę kropel czegoś tłustego- śmietanki, oleju albo aromatu do ciasta
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Dzięki. W sobotę ruszam do boju
  • Zmeczylam się dziś...






    Lukier królewski, na białkach i z odrobina soku z cytryny ;)
    Podziękował(a) 4Ewasz Izka kawusiowa ZielonaKawa
  • Bezczelne barwniki spożywcze. Są takie rakotwórcze, że dozuje je wykałaczka, bo takie mocne. Ale raz na jakiś czas ;) a to akurat są pierniczki dla uczniów :)
  • Zdjęcie mi się nie załadowało, jeszcze gwiazdki!
    Podziękował(a) 3mamababcia ola_g ZielonaKawa
  • edytowano grudnia 2021
    Mój synek najstarszy, 10 l. zrobił w sobotę takie pierniczki, sam wykrawal i ozdobil :)
  • JoannaS powiedział(a):

    Zrobiłam z przepisu @Monika ale bez śmietanki bo i tak ciasto było rzadkie, i cienkie pierniczki z tego zrobiłam, mocniej przypieczone. Jak 150 stopni to typowe miękkie pierniczki wychodzą, jak wyższa temperatura to jak ciastka kruche o pierniczkowym aromacie.

    To przepis mojej teściowej B) B)






    Fajna jest, lubię Ją!
  • @Rejczel, te chłopaki to są samodzielne. Mialam ostatnio akcje z moim 4,5 latkiem.
    Wyrobiłam ciasto na pierniczki, wałkuję, wolam, żeby sobie powykrawal, a On cyk, cyk zrobione. Dałam kawałek ciasta do zabawy, a On do mnie, daj.mi wałek mama, i ciach powalkowal, powykrawal, wszytko w jednym kształcie, przekładał.na blachę. A jaki dumny był z siebie, a ja z Niego.
    I tak jak już mi się nie chce robić tych piernikow, to zrobiłabym.jeszxse specjalnie dla Niego.
    Podziękował(a) 1Rejczel
  • pomocy @Monika lub inni

    czy te płynne składniki to mam jakoś szczególnie studzić? czy moge byc mocno ciepłe?
  • dobra zrobiłam, czy to ciasto ma być takie bardzo twarde??
  • No dobra, robię z innego przepisu. Ciasto b twarde, b ciężko się wałkuje choć robiłam wg przepisu dokładnie...
  • Którego?
    Według mojego nawet powinno trochę w lodówce poleżeć, bo na początku za miękkie.
    Ja z tego przepisu robię pierniczki z dziećmi na warsztatach i wałkuje się extra.

  • z przepisu Moniki.
    tereaz robię z przepisu z aniagotuje zobaczymy

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik