Pierniki, pierniczki...
Może już był taki wątek, a ja przegapiłam.
Potrzebuję prostego przepisu na pierniki. Dobrze, żeby były miękkie. Kiedyś na orgu był i miałam, ale ja w szale przeprowadzki gdzieś go zagubiłam.
Bardzo bym była wdzięczna, gdyby też podane były parametry piekarnika. Mam od niedawna (przedtem był prodiż) i nie piekłam jeszcze, a nie chciałabym metodą prób i błędów czegoś zmarnować.
Potrzebuję prostego przepisu na pierniki. Dobrze, żeby były miękkie. Kiedyś na orgu był i miałam, ale ja w szale przeprowadzki gdzieś go zagubiłam.
Bardzo bym była wdzięczna, gdyby też podane były parametry piekarnika. Mam od niedawna (przedtem był prodiż) i nie piekłam jeszcze, a nie chciałabym metodą prób i błędów czegoś zmarnować.
Komentarz
A przepis taki:
0,5 kg maki
15 dkg masla
12 dkg cukru
12 dkg miodu
0,5 opak. Przyprawy do piernikow
1lyzeczka cynamonu
2 lyzki kakao
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
2 zoltka
2 - 3 lyzki slodkiej smietanki 30- 36 procentowej
Maslo, cukier , miod , cynamon , kakao i przyprawe podgrzac w garnku az wszystkie skladniki sie polacza . Sode rozpuscic w lyzce wody i wmieszac do masy trzepaczka . Nastepnie wmieszac zoltka . Make wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do masy . Zagniesc ciasto . Na koncu dodac smietanke , aby powstalo jednolite ciasto Piec w temperaturze. 150 stopni 10 min .
Najlepiej ciasto zrobić dzień wcześniej.
- 1/2 kg mąki
- 200 gramów cukru pudru (trochę mniej niż 1 i 1/2 szklanki)
- 200 ml miodu( może być sztuczny)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 120 gramów masła (ok.3/4 polskiej kostki) lub margaryny( nie polecam, ale obecne ceny masła, wiadomo, to jest ok. połowa kostki, bo margaryna jest pakowana po 250 gramów)
- 1 opakowanie przyprawy do piernika(warto kupować bez dodatku mąki, same przyprawy)
W garnku rozpuszczamy miód z masłem, uważamy żeby nie przypalić, studzimy. W misce mieszamy suche składniki czyli mąkę, puder, sodę, przyprawę do piernika, wlewamy przestudzony miód z masłem, dodajemy jajko, wyrabiamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Ciasto w lodówce spokojnie może wytrzymać 7-10 dni, można piec pierniczki po troszku, albo zrobić wcześniej ciasto, a piec za kilka dni.
Pieczemy ok.15 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół
Te twarde są dobre na choinkę.
Dzięki serdeczne.
Lukier królewski, na białkach i z odrobina soku z cytryny
Fajna jest, lubię Ją!
Wyrobiłam ciasto na pierniczki, wałkuję, wolam, żeby sobie powykrawal, a On cyk, cyk zrobione. Dałam kawałek ciasta do zabawy, a On do mnie, daj.mi wałek mama, i ciach powalkowal, powykrawal, wszytko w jednym kształcie, przekładał.na blachę. A jaki dumny był z siebie, a ja z Niego.
I tak jak już mi się nie chce robić tych piernikow, to zrobiłabym.jeszxse specjalnie dla Niego.
czy te płynne składniki to mam jakoś szczególnie studzić? czy moge byc mocno ciepłe?
Według mojego nawet powinno trochę w lodówce poleżeć, bo na początku za miękkie.
Ja z tego przepisu robię pierniczki z dziećmi na warsztatach i wałkuje się extra.
z przepisu Moniki.
tereaz robię z przepisu z aniagotuje zobaczymy