Jaki / Jaką ... kupić droga Redakcjo?

Często gęsto szukając czegoś chcemy wesprzeć się doswiadczeniem innych rodzin. Temu ma służyć ten wątek by nie trzeba było nowego tworzyć o byle drobiazg.

Ja zacznę od zupełnego drobiazgu, jednak kupując pierwszy z brzegu się nacięłam.
Ściągaczka do szyby prysznica (płaskiej). Taka najzwyklejsza do ściągnięcia kropel po wzięciu prysznica. Jedna moja zbiera dobrze tylko na środku. Boki słabo. Druga zbiera bdb ale ma metalową oprawkę trzymającą ten pasek gumy i mniej uważny użytkownik może porysować szybę.
Ma ktoś sprawdzoną?
Bo nie chce mi się kolejnej w ciemno kupować, a skoro udało mi się domowników przekonać do używania po każdym myciu się, to wolę im skuteczny i bezpieczny sprzęt zapewnić.
«13456721

Komentarz

• .... wyciskarka do czosnku ? Czy też przeciska z do czosnku, praska , czy jak to się mówi...? Pamiętam że ktoś polecał konkretną.
  • Ma ktoś bieżnię? Czy zwykła mechaniczna nada się?
    Obawiam się, że będę musiała kupić
  • edytowano listopada 2021
    @Ojejuna, ja też szukałam długo dobrej, najlepiej mi się sprawdza z Ikei (chociaż przestałam kupować w tym sklepie od czasów słynnej afery), można też przez internet zamówić, na Allegro chyba.
    O, taka:
    Podziękował(a) 2Ojejuna Shrekowa
    @Ojejuna, nie wiem jaką ktoś polecał, ale mam tescoma presto. Wyciska dobrze i bdb się czyści bo ten element z dziurkami ma wyjmowany.
    https://www.tescomapolska.pl/wyciskacz-do-czosnku-presto?gclid=EAIaIQobChMIi_CewNqE9AIVfwWiAx3D2wMcEAQYASABEgKHNvD_BwE
    Podziękował(a) 1Ojejuna
  • @Bea mamy 15letnia Kettler wtedy dość porzadny... bardzo ciężki sprzęt. Łączy się z pulsometrem firmy Polar. Ma wyswielacz elektroniczny. Zabezpieczenie mechaniczne gdy pędzisz i zerwiesz klipsa, staje.
    Psuł się 2x wyłącznik. Co chcesz wiedzieć?
    Podziękował(a) 2Bea NC500
  • Tę tescomę do czosnku b szybko rozwaliliśmy. Niestety tylko Ikea. Niezniszczalna
    Podziękował(a) 4Bea gahana Ojejuna Shrekowa
  • Wiesia czy prosta mechaniczna jest ok? Czy pełna elektroniki powinna być. I jak się toto zużywa
  • Dziękuję
  • Czy zamiast bieżni mógłby być wioślarz magnetyczny?
    Podziękował(a) 1NC500
  • Przecisarka z Ikea. Potwierdzam.
    Podziękował(a) 3MAFJa Ojejuna Shrekowa
    Garnki patelnie na indukcję? Największe pole ma tylko 20 cm, więc garnki wysokie a wąskie (emaliowane już kilka zakatwilam) i patelnie tyle że nie teflon i tym podobne bo nie umiem wyłapać kiedy ten teflon się zużywa (myślę o ceramicznych ale jaka firma? Bo mam ambition i przywiera okropnie )
  • @Ojejuna też polecam Ikea.
  • Ceramiczne, które nie przywierają, to polecam moneta.
    Podziękował(a) 1Agmar
  • Za to garnków nie polecam z Ikea , przynajmniej do ceramicznej kuchenki, godzinę w takim się woda gotuje, inne garnki mam z Tchibo, Tefala, dużo, dużo szybciej.
    Podziękował(a) 2Agmar NC500
    Aneczka08 powiedział(a):

Tę tescomę do czosnku b szybko rozwaliliśmy. Niestety tylko Ikea. Niezniszczalna

:o
    Ja moją mam już z 7 lat. Nic sie nie zmieniła od nowości. Myta regularnie w zmywarce.
    Podziękował(a) 1AgataZi
  • @Bea czytam, że polecają do reha taki sprzęt. Może będzie OK? Widzę ceny ok 500 na allegro.

Ta nasza ma silnik, pędzi 20km/h. Elektronika jest potrzebna głównie żeby zadać prędkość i ustawić pochył. Oczywiście są jakieś tam programy, ale my z tego nie korzystamy, po prostu się biegnie i zmienia kliknieciami prędkość.

Te proste tego nie mają, z drugiej str. rozumiem, że to jest do reha... 20km/h nikt nie bedzie na tym biegał, no i siłą mieśni będzie rozpędzane, czyli krzywdy sobie nie zrobisz jak masz tej siły np. za mało. Pytanie czy rozpędzisz, tak żeby było komfortowo.
    I na plus: młodsze dzieci też mniej narażone. Nasze to już różne głupoty robiły, jakieś upadki, otarcia, bo jednak prędkość wynika z ustawienia ręcznego, a nie to co sama wybiegasz.

Nigdy nie korzystałam z mechanicznej. Mąż, też nie, ale mówi, że chyba by wolał na spacer bo przy okazji dotlenienie jest. Tylko na reha my się nie znamy, wiemy tylko że jak chcesz biegać w domu albo szybko iść to okno trzeba otworzyć, bo raz że pot, ciepło i lepiej się oddycha/sapie. Z drugiej str. na spacer też nie pójdziesz na wsi o każdej porze i w każdej pogodzie i tu bieżnia robi robotę.
    Sama to praktykuje ostatnio: puszczam jakieś TV edukacyjne typu Było sobie życie, biegnę i patrzę z dzieciakami. Są powiedzmy pod opieką, nie musze ich zostawiać samych w domu, żeby trenować.

Wioślarz jest na liście marzeń, bo się wydaje uzupełnieniem dodatkowo nieco siłowym. Ale tu też odpływamy na tematy o których nie mam pojęcia.

Zdrówka @Bea...!
    Podziękował(a) 1Bea
  • Ktoś używa w kuchni gazu z butli? Jak to się podłącza do zwykłej kuchenki gazowej? Potrzeba ponoć reduktor jakiś, tak? Czy coś więcej należy wiedzieć, czy pierwszą lepszą ofertę butli i reduktora wystarczy znaleźć? Zero wiedzy i doświadczenia mam a muszę kupić bezpieczną i użyteczną. Na ile gotowania butla wystarcza? Nawet nie wiem jaka to pojemność taka duża butla. I czy macie dwie na zmianę czy jak?
    Tak reduktor standardowy w markecie budowlanym kupisz, butle są raczej duże choć spotkałam się z małymi takimi do kuchenek turystycznych (ale to było kiedyś s teraz nie wiem czy nadal są), butla starcza od miesiąca do dwóch gotowania zależy kto ile gotuje. Najlepiej mieć dwie na zmianę bo wtedy nie musisz pędzić do sklepu cpn punktu bo się skończył tylko zmieniasz
    A i jak się kończyć bedzie to śmierdzi więc tak dzień dwa dni wcześniej wylapujesz że zaraz się skończy
    Podziękował(a) 2Bambidu Izka
  • @Agmar dzięki, skarbnico wiedzy! :)
    A butle gdzie najlepiej kupić? Mozna tam gdzie nabijają, czy tam sie juz z własną przyjeżdża? Taka na miesiąc/dwa to jaka duża jest? Bo widzę 11kg a potem 33kg. Nic mi to nie mówi. :tired_face:
    Butle u nas na cpn mąż kupował bo u nas tylko tu kupisz gaz. Butla 11 kg, ale jak chcesz wstawić pod zlew to sprawdź wymiary bo czasem jest za duża i się bierze bezkolnierzowa . Nie wiem jak jest z nabijaniem, u nas jedziesz na cpn dajesz swoją pusta butle oni wymieniają na inną pełna .
    A i w kuchence trzeba sprawdzić dysze jakie są bo jak od gazu ziemnego to trzeba zmienić. Jeśli do tej pory gotowalas na indukcji to na gazie będzie dużo dłużej
  • Dzięki @Agmar. Bardzo pomogłaś!
  • Spoko pytaj, wiele lat na gazie z butli byliśmy, teraz w kuchni takiej gospodarczej nadal mam ale w domu na indukcję przeszliśmy bo mąż przewrażliwiony na punkcie gazu z butli
  • Musi byc kuchenka na propan butan. Standardowa butla to 11kg (cos ok 27l gazu).Są butle z kołnierzem i bez. Butlę łaczy się z kuchenką gumowym wężem, na koncu ktorego zamontowany jest reduktor. Warto miec dwie butle. Wymieniajac butlę należy pamiętać, ze tam jest "lewy"gwint.
    Podziękował(a) 1Basja
  • To jeszcze napisz taka zapasowa w jakich warunkach musi byc przechowywana. Wystarczy, że sucho czy w ogrzewanym pomieszczeniu musi być?
    Aha i jeszvze albo piszą propan , albo propan-butan. To zalezy tylko czym nabijesz, czy inne butle są?
  • To są standarowe butle
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Zdecydowanie warto dwie, bo gaz się zawsze kończy, gdy gotujesz rosół na komunię czy chrzciny!
  • Albo bigos u Franciszkanów :D
    Dwa razy gotowalam i za kazdym razem była potrzeba wymienić butlę
  • Jesteście nieocenione. :)
    Jaka to specjalna kuchnia? Jest jakiś zwykły kilkunastoletni Mastercook czy coś takiego. Był podłączony do gazu z sieci. To nie da się do butli podłączyć?
  • Nie.
    Są inne dysze

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik