W tym roku odpust za zmarłych przez cały listopad

Nie wiem czy wiecie, ale:
"Również w tym roku, ze względu na przedłużającą się pandemię, odpust zupełny za zmarłych będzie można uzyskać nie tylko w oktawie uroczystości Wszystkich Świętych, ale przez cały listopad. Dekret w tej sprawie ogłosiła dziś penitencjaria apostolska."

https://www.vaticannews.va/pl/watykan/news/2021-10/w-tym-roku-odpust-za-zmarlych-przez-caly-listopad.html
Otagowano:

Komentarz

• Do góry, bo to ważna informacja
  • Jeszcze co ważne- jest zmiana/udogodnienie-jeśli nie ma możliwości nawiedzenia cmentarza lub kościoła bo np. ograniczenia, strach przed pandemią, choroba, kwarantanna to można duchowo nawiedzić i też się liczy.

• Podziękował(a) 1asia
  • edytowano listopada 2021
    A dziś mnie tak natchnęło ...mało optymistycznie...
    Pomyślałam, czy znajdzie się ktoś kto po naszej śmierci przyjdzie nam z pomocą odpustu.
    My z mężem staramy się dbać o odpusty za naszych bliskich i dalszych, moje rodzeństwo, mama.
    A widzę, że nasze dzieci nie przywiązują do tego większej uwagi :(
    Podziękował(a) 2ola_g Rogalikowa
  • Też się tego obawiam, chociaż jeden rokuje...
  • edytowano listopada 2021
    @gahana ja codziennie modlę się za dusze czyścowe, które są opuszczone i znikąd nie mają pomocy. Myślę, że dużo wiernych tak robi więc jest nadzieja <3
    Podziękował(a) 2gahana kudlaty01
  • W ogóle w starej książce o Fatimie z 1946 r jest modlitwa po Dzisiątce Różańca, właśnie dotyczącą tych dusz. Tak jak przekazała to Matka Boża
    pastuszkom.
    Popatrzcie:
    Podziękował(a) 2gahana kudlaty01
  • Przecież żyć mamy jak najlepiej żeby iść do nieba i to nie dla siebie tylko dla Boga on dużo bardziej chce nas w niebie niż my nie chcemy być gdzie indziej. Bez sensu jest się martwić się teraz czy ktoś nas uwolni z czyśćca .
    Jeśli tak to można by komuś spadek za odpust zostawić. Ale i tak nie wiadomo czy odpust naprawdę dobrze , z serca i skutecznie odprawiony.
    Albo można odprawić 5 pierwszych sobót i wtedy w pierwszą sobotę się idzie do nieba.
    Lub też odmówić przez dwanaście lat modlitwę do ran Pana Jezusa i wtedy w butach do nieba po śmierci....
    Podziękował(a) 1kudlaty01
  • Szkaplerz też.
    Podziękował(a) 2AnnoDomini kudlaty01
  • Pierwsze piątki...
    Podziękował(a) 1kudlaty01

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik