Tanie drogie Paliwo

edytowano października 2021 w Otwarta (Wszyscy)
Zapytałem na mojej grupie motocyklowej, gdzie są ludzie z całego świata o cenę benzyny u nich.
Marne to pocieszenie, ale jesteśmy w dolnej stawce. Taniej Macedonia, Bośnia, Turcja, Maroko , oczywiście USA.
Reszta drożej.
Singapur najwięcej, 2.5 dolara.

Komentarz

• Ale brana pod uwagę siła nabywcza czy tylko cena?
    Podziękował(a) 2Bea Juka
  • Oczywiście mówię o cenie.
  • Agmar powiedział(a):

Ale brana pod uwagę siła nabywcza czy tylko cena?

Od kiedy to cena paliwa zależy gdziekolwiek na świecie od siły nabywczej?
    A pytam bo podobne bzdury są niesamowcie popularne obecnie, więc chętnie poznam tok myślenia jaki za tym stoi.
    Podziękował(a) 1OlaOdPawla
  • edytowano października 2021
    pawelk powiedział(a):

Zapytałem na mojej grupie motocyklowej, gdzie są ludzie z całego świata o cenę benzyny u nich.
    Marne to pocieszenie, ale jesteśmy w dolnej stawce.

Czemu marne? Wolałbyś w górnej?
    Albo na poziomie Czech, Słowacji, Węgier czy republik nadbałtyckich (czyli pi razy oko nasz poziom gospodarczy)?

Stan na dziś (https://www.tolls.eu/fuel-prices)
    Czechy € 1.42
    Słowacja € 1.50
    Litwa € 1.43
    Łotwa € 1.49
    Estonia € 1.57
    Węgry € 1.36
    Polska € 1.29

A my jak zwykle na szarym końcu.. co za kraj normalnie.
    ;)
    Podziękował(a) 1Basja
  • TecumSeh powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

Ale brana pod uwagę siła nabywcza czy tylko cena?

Od kiedy to cena paliwa zależy gdziekolwiek na świecie od siły nabywczej?
    A pytam bo podobne bzdury są niesamowcie popularne obecnie, więc chętnie poznam tok myślenia jaki za tym stoi.
    Nie cena tylko ocena, drogie czy tanie to dla mnie pojęcie względne, coś co dla mnie jest drogie dla innego jest śmiesznie tanie.
  • Ale to nie zależy stricte od ceny, tylko od tego do czego się przyzwyczailiśmy.

W 2005 roku pracowałem w USA w korpo i kolega z pracy (Amerykanin) wysłał mi mema gdzie były ceny benzyny i podpis "pora się przesiąść na rowery".
    Zapytałem go czy wie ile kosztuje benzyna w Europie.

Nie uwierzył dopóki sam nie sprawdził. Koleś miał tak jak ja 25 lat wtedy, ale ja jeździłem 19letnim golfem, a on nowiutkim jeepem. Dla mnie benzyna w USA była tania jak barszcz (około połowa ceny europejskiej) - dla niego była koszmarnie droga, bo był przyzwyczajony do jeszcze tańszej.

Inna historia - 2010 rok, gadamy z kumplem który dużo inwestuje na giełdzie i w waluty. I mówi: teraz już się nie opłaca inwestować w złoto, bo jest na cenowej górce (ówczesna cena 1000 USD za uncję)

Rok 2017, babka w firmie handlującej złotem: teraz się nie opłaca sprzedawać złota, bo jest śmiesznie tanie (cena 1250 USD za uncję).

Także to pojęcie względne, ale niekoniecznie powiązane ze stanem portfela.
  • Czemu marne?

Bo cena jest i tak za wysoka. Zauważ, że rząd na drugiej benzynie zarabia teraz znacznie lepiej, więc byłby w stanie zejść z ceny.

Tylko, że ktoś wrzucał, że już kiedyś ropa była po tyle, dolar po tyle co teraz, a benzyna kosztowała 4.50

Jeżeli tak, to ktoś robi sobie niezłe eldorado.
  • pawelk powiedział(a):

Czemu marne?

Bo cena jest i tak za wysoka. Zauważ, że rząd na drugiej benzynie zarabia teraz znacznie lepiej, więc byłby w stanie zejść z ceny.
    Oczywiście, tylko przypominam o recesji, budżecie i tak dalej. I zdaje się podobnie myślą inne kraje skoro nie decydują się na taki krok. Przynajmniej póki co.
    Imho - gorzej niż z benzyną to jest z prądem i gazem, jeśli o ceny końcowe chodzi.
    Gaz to globalny problem, ale prąd to już nasze zaniedbanie. Elektrownie atomowe - ze dwie minimum - są potrzebne na wczoraj.
    pawelk powiedział(a):

Tylko, że ktoś wrzucał, że już kiedyś ropa była po tyle, dolar po tyle co teraz, a benzyna kosztowała 4.50. Jeżeli tak, to ktoś robi sobie niezłe eldorado.

A ponieważ pracuję w branży paliwowej, to jestem Ci w stanie nawet dokładnie powiedzieć kto ;)
  • @pawelk na wesoło :)
    Podziękował(a) 1pawelk
    To ci goście od "Pomidorowej" ;) Ten w białej marynarce grał żonę.
    Ed.l
    To jest w ogóle ciekawy psychologiczny fenomen - ci co mają relatywnie najlepiej, najgłośniej płaczą że mają najgorzej.
    LETNI- "6zł. za litr" (PARODIA Sobel & sanah Cześć, jak się masz?)

Chyba też się popłaczę :bawling: , przejeżdżam 100 km za £2:
    Nissan env200 Evalia | Fully Charged
    Are Used Electric Cars A BAD Idea? 4K

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik