Zakupy, promocje - pytania i polecajki

Nie wiem, czy taki temat był, nie widzę w każdym razie, więc zaczynam zapytaniem o duże opakowania proszków do prania. Przy 6 osobowej rodzinie to już nie jest śmieszne. Macie coś do polecenia? On-line?
«1345678

Komentarz

• Ja po prostu rozglądam się za promocjami na dobre proszki (u nas raczej kapsułki). Co jakiś czas sa w Biedronce czy Lidlu akcje za pół ceny lub nawet jeszcze mniej. Wtedy kupuję dużo.
  • Robię tak samo. Jak jest jakaś sensowna promocja to kupuje więcej. Zależy czy masz miejsce, żeby je przechowywać. Kapsulki Persila w tym tygodniu są w jakiejś promo w Biedronce - jeszcze nie liczyłam czy się opłaca.

A jakby ktoś chciał make online to że smartem na allegro z darmowa dostawa - polecam Młyn Milltex i make łowicka. Zamawiam te opakowania po 10kg, wszystko przywozi kurier pod dom. Bakalie i pestki też mają świetne.
    Podziękował(a) 2Agmar Juka
  • u nas przydomowa oczyszczalnia, wiec chemia biodegradowalna, na płyny do prania wydaje miesięcznie ok 100-120 zł :(
    ale jak był okres mocnego przycięcia pasem to kupowałam bryze do kolorów płyn od goscia na allegro niemchem czy jakoś tak, wiem ze było dużo taniej niż np w tesco
  • Ktoś policzył że opłaca się kupować kapsułki? Ja szerokim łukiem omijałam do tej pory wychodząc z założenia, że na pewno drożej wychodzą niż zwykły płyn do prania
  • Ja kupowałam zawsze na Allegro płyny do prania z Niemiec, do kolorów i białego osobno. A od kiedy jest Smart i Paczkomaty - żyć, nie umierać.

Teraz piorę w płynie eko- zaczęło się z powodu oczyszczalni, ale w międzyczasie dojrzałam do tego ze względu na nasze zdrowie. Dlatego też zrezygnowałam (z bólem) z płynów do płukania. Sporo testowałam, i eko nie są tak dobre jak niemiecka chemia, ale cóż. Używam Gron Balance do kolorów. Przy białych (to zazwyczaj jedno pranie w tygodniu) wróciłam do zwykłych, bo nie ma porównania w szarzeniu. Z tej samej firmy kostki do zmywarki. Oczywiście wszystko przez Allegro i Smart.

• @Wanda, mi wychodzą ekonomicznie głównie dlatego ze najlepiej dopieraja i się super wypłukują. Dużo lepiej od proszku, nieznacznie ale jednak od płynu - i są wygodniejsze.

W ogóle niemiecka chemia to jest sztosik. Tak jak niemiecka nutella - mniej cukru, więcej orzechów :D chyba zapytam Taty, czy mi nie przywiezie następnym razem ;)
  • Kapsulki na allegro. Mam dużą pralkę, więc wychodzi ekonomicznie. Szczególnie, że jest więcej użytkowniczek niż ja, z plynami zdarzały się straty...
  • @Skatarzyna, a jakie kupujesz kapsułki?
  • Jakiebądź. Byle tanio. Jeszcze żadne nie były zle.
    Podziękował(a) 1ZielonaKawa
  • Ja wiem, ze Wy o proszkach, ale zakupy i polecenia w końcu... Może tu spróbuję.

Potrzebuję łóżka 140x200 z otwieranym pojemnikiem na pościel. Zaskoczyła mnie cena najprostszych drewnianych, gdy tapicerowane (z płyt w środku) są i za śmieszne pieniądze.

Ale łóżko ma mieć solidną konstrukcję, więc jak trzeba to dopłacę - tylko, do czego warto?

1. Czy przy podnoszonym mechanizmie stelaż powinien być metalowy? Większość jest drewniana, za dopłatą metal.
    2. Czy sosna jest wystarczająco mocnym materiałem przy takim łóżku (nie wydaje mi się)?
    3. Czy brzoza jest sporo słabsza od buka, czy jest na tyle twarda, że spokojnie da radę?

Estetyka nie jest istotna, ma być najprostsze bez zagłówków itp., bo i tak ma na nie inny plan.

Gdyby było jakieś solidne tapicerowane, to też chętnie się dowiem. Byle nie miało zagłówka (musi być z 4 stron takie samo. Na zamówienie zazwyczaj nie chcą takich zmian robić).

Ktoś ma takie drewniane solidne łóżko? Może @Odrobinka coś wie od strony fachowej?
  • Ja mam takie łóżko, 160. Ale u nas rzadko otwierane było.
  • edytowano października 2021
    @Duduś koleżanka niedawno szukała i u stolarza wyszło niewiele drożej a z lepszych materiałów i stabilniejsze
  • Moje dziewczyny mają takie łóżka od 17 lat.
    Jedne z niewielu mebli, które mamy od nowości. Raz wymienialiśmy materace. Całe drewniane, sosna, podnoszone i ogromny pojemnik na pościel.
    Nic się z tymi łóżkami nie dzieje, firma Gowin, dopłacaliśmy za siłowniki do skrzyni, bo standardowo były z wysuwaną szufladą.
    @JoannaS u mnie byłoby prawie codziennie otwierane. Ale jeśli znasz model i firmę, chętnie sprawdzę.

@Agmar no właśnie, ale co to znaczy z lepszych materiałów? Jakie drewno? Jakie grubości desek są potrzebne, siłowniki? Ja nie mam sprawdzonego stolarza. Kilkadziesiąt km od mnie jest stolarskie zagłębie, gdzie jest pewnie że 100 firm wykonujących każdy rodzaj mebli. Ale jak wszędzie - rozstrzał jakościowy jest tam ogromny, i wyższa cena niczego nie gwarantuje.

Stąd wolałabym konkretny produkt sprawdzonej marki. A że wymagania estetyczne ze względu na chęć przeróbki mam minimalistyczne, to tym trudniej znaleźć dobry produkt.
  • Muszę sprawdzić czy jest coś w środku jakaś karteczka czy coś bo już kiedyś szukałam. Nasze jest obite welurem nibyalkantarą ,dla mnie ok, zmywalne,czasem i mopem mu się dostało.
    Podziękował(a) 1Duduś
    @Duduś już chyba kiedyś pisałam - kupiliśmy córce meble brzozowe i to jest rewelacja. Sosny mamy dużo w domu, ale bez porównania. Brzoza jest znacznie twardsza, trwalsza, nie rysuje się tak, no i nie żółknie jak sosna.
    Gdyby mnie bylo stać to bym gros mebli z brzozy kupiła.
    Podziękował(a) 1Duduś
    @Bambidu dziękuję za priv.

Wiem, że brzoza jest twarda, ale w sumie nic z niej nie miałam i nie wiem, jak się sprawdzi. Sosna wiadomo, że miękka (choć moi rodzice mają podłogi sosnowe w domu już 21 lat, a wyglądają jak spod igły. Lakier jakby wczoraj położony. Ale to nie dla mnie takie życie :D ;) )

Cena za najprostsze łóżko mnie niemile zaskoczyła, ale widzę, że trzeba dopłacić do brzozy. Żółknięcie bez znaczenia, bo ono i tak zostanie przerobione. Czekam jeszcze na wycenę tych poleconych przez Ciebie, bo - nie uwierzysz - z całego Allegro już wcześniej napisałam do nich jedynych! Sama z siebie :D A Ty mi ich właśnie polecasz! :o

Na wymianę mebli perspektyw nie mam, ale i w sumie potrzeb, więc zostaje przy mojej płycie...
  • Gdybyś się zdecydowała @Duduś , to o jakość się nie martw. Tzn dopiero 2 razy od nich braliśmy, ale mareriał, wykonanie, wykończenie, akcesoria bez zarzutu. Co do łóżka to sprawdź czy nie chcesz gęściej listew podkładu i czy siłowniki w standardzie są takie jakie chcesz (ale raczej przy dużym łóżku tak). Uzgodnij z góry.
  • Czy kupujecie proszek do pieczenia na allegro? Kupowałam od skworca, ale chyba wycofał...
  • @OlaOdPawla Ty kiedyś pytałaś o proszki ale do prania? My zamawiamy ten, duży na 100 prań. Teraz przywozi nam znajomości ale można dostać na allegro to są proszkido hoteli bardzo duże i ekonomiczne.
  • O, zapisuję, super!
  • Kołdry szukam. Bardzo, bardzo ciepłej, z możliwością prania. Co polecacie?
  • Ja piorę nawet puchowe, tylko suszę w suszarce i jeden cykl nie wysusza.
  • Juka powiedział(a):

Kołdry szukam. Bardzo, bardzo ciepłej, z możliwością prania. Co polecacie?

Wypróbowany sposób, to wsadzenie dwóch kołder razem do poszwy. Może da się i trzy wsadzić? Nie sprawdzałam.
    Podziękował(a) 3Basja Ewaklara Juka
  • @Juka ja Ci polecam kołdry lidlowskie. Mam kilka, grubsze, cieńsze - są idealne, bardzo dobrej jakości, piorę, suszę w suszarce, są ekstra.
    Podziękował(a) 2Barbasia Juka
  • Potwierdzam też Lidla super, ręczniki też mają fajne.
    Podziękował(a) 1Juka
  • Katarzyna powiedział(a):

Juka powiedział(a):

Wypróbowany sposób, to wsadzenie dwóch kołder razem do poszwy. Może da się i trzy wsadzić? Nie sprawdzałam.
    Ikea ma spinane razem, bardzo praktyczne, na lato jedną się wypina i git.
  • Juka powiedział(a):

Polecam kołdrę z wełny. Mój mąż zmarźluch uwielbia. Piorę normalnie w pralce. Taka 160x200 ledwo mi się mieści do pralki 8 kg.
  • Merynosowa kiedyś mieliśmy. Tez byla cieplutka.
  • OlaOdPawla powiedział(a):

Nie wiem, czy taki temat był, nie widzę w każdym razie, więc zaczynam zapytaniem o duże opakowania proszków do prania. Przy 6 osobowej rodzinie to już nie jest śmieszne. Macie coś do polecenia? On-line?

ja kupuje ponad 8 kg persil niemiecki na allegro. Starcza na 5-6 mcy. Kosztuje ok 120-130 zł. Dale 2 stołowe łyżki na pranie

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik