Kapcie do szkoły. Szkoły co do kapci.
Jakie są teraz szkoły i oficjalna linia odnośnie obuwia dla dzieci? Ja zatrzymałam się na etapie bosych stóp w miarę możliwości, twardej pięty i miękkiej zginanej w 2/3 podeszwy.
Niestety mimo oszczędzania na butach w domu i ogrodzie, i przeciętnych butów na wyjścia, hobbity trochę krzywią nogi. Nie jest to znaczne, ale mimo zapewnień od reha nie bardzo im to mija.
Kolejne zakupy na jesień planuję i myślę: kupić jednak ortopedyczne (zwykłe ogólnodostępne w sklepach) czy nadal używać zwykłych i miękkich, typu np. Befado w przedszkolu?
Czy typowe wkładki ortopedyczne do butów (nie robione na zamówienie) pomagają czy szkodzą?
Co robić, Droga Redakcjo?
Niestety mimo oszczędzania na butach w domu i ogrodzie, i przeciętnych butów na wyjścia, hobbity trochę krzywią nogi. Nie jest to znaczne, ale mimo zapewnień od reha nie bardzo im to mija.
Kolejne zakupy na jesień planuję i myślę: kupić jednak ortopedyczne (zwykłe ogólnodostępne w sklepach) czy nadal używać zwykłych i miękkich, typu np. Befado w przedszkolu?
Czy typowe wkładki ortopedyczne do butów (nie robione na zamówienie) pomagają czy szkodzą?
Co robić, Droga Redakcjo?
Otagowano:
Komentarz
Przekazuje młodszym dzieciom buty po starszych. Turystyczne, czyli codziennego użytku u nas.
Nigdy się mocniej nie zastanawiałam czy to krzywdzi...
Jak sprawdzić koślawość / prostotę stop?
W zerówce i pierwszej nosil coolclub rozmiar s.
Pod koniec już był trochę mały i zużyty, ale ogolnie ok
Nasz po 3 latach, jest ubrudzony bo dziewczyny bo w dobudówke rzuciły ale pierze się bez problemu, jak się uporam z zaległym praniem to mogę zdjęcie po praniu wrzucic, ale prałam wiele razy z gorszego brudu i zawsze jak nowy
@wiesia u nas podobnie, zdzierają po sobie, i nie tylko.
Jednak widzę problem u córki (niby na tyle mały, że miał sam przejść, ale to się nie stało) i jednego syna.
A akurat muszę kapcie kupić. Befado jak piszecie fajne bo mają dziurki w podeszwie. Ale to tylko kapcie, na stopy pozbawione wad. Może powinnam kupić takie profilaktyczne wyższe i kupić wkładki?
Do tej pory fizjo i reha mówili, żeby chodzić boso albo w butach z miękkimi podeszwami. Ale czas mija, dzieci ciągle boso, a jest gorzej, nie lepiej
Z kolei ortopedzi zazwyczaj każą mieć sztywne wysokie zapiętki. Może czas posłuchać ich..?
Chyba, że polecieć kogoś wiarygodnego w KRK, to pójdę i mu uwierzę
Facet ma duży luz do tematu, mówi że ruch, chodzenie na boś większość sportów działa cuda.
Zwraca tylko uwagę żeby kupować buty, które mają szerokie palce.
U nas to samo, @Rejczel , ku mojemu wielkiemu ubolewaniu.
Wydaje mi się, że niewiele się da z tym zrobić.
Chociaż nie wiem. Może stara szkoła i sztywne buty z wkładką coś by dały.
Chętnie bym gdzieś pojechała i kupiła stacjonarnie, ale we mam wrażenie, że teraz wszędzie jest maleńki wybór, po kilka rozmiarów tylko, i wszystko trzeba zamawiać online.
https://m.deichmann.com/PL/pl/shop/dzieciece/buty-dzieciece/buty-dzieciece-trampki/00006001716329/czarno-białe+tenisówki+dziecięce+Vty+zapinane+na+rzepy+.prod?gclid=EAIaIQobChMIxZq9lde38gIVTud3Ch0JUAeNEAQYASABEgJ26_D_BwE
Są dobre na wf. I mają biała podeszwe.
Jeżeli ćwiczy się w tych samych butach to na pewno trzeba zrezygnować z tych wysuwanych. Bo one często spadają dzieciom i jest problem.
Spoko buty są też befado ale moja już nie akceptuje ich wyglądu.