Dobry Ksiądz.

Na jednej grupie ja FB, ludzie mieli się umacniać duchowo, ostatecznie skończyło się na tym, że hejtowali wszystko prawie od góry do dołu w kościele, linkowali sobie filmiki i komentowali jaki to zły ksiądz. Już mnie tam nie ma, ale jak jeszcze byłam to próbowałam odwrócić tą sytuację, i założyłam właśnie wątek pt dobry Ksiądz w którym namawiałam do pokazywania , zwykłych dobrych księży , bo jest ich wielu. Pomysł się nie przyjął, ludzie tam bardziej ufali księżom głoszącym w internecie , niż tym których spotykali na co dzień .

Myślę tu jest dobre miejsce na taki wątek.

Na początek wybitny ale nie wszystkim znany .
Ks. Lucjan Szczepaniak.

Nikt nigdy nie zyskał tak szybko i tak wielkiego mojego szacunku. To ksiądz kapelan uniwersyteckiego szpitala dziecięcego Prokocim. Od 1995 towarzyszy chorym i umierającym dzieciom i ich rodzinom.
Umarło przy niej kilka tysięcy dzieci, w szpitalu chrzci , bierzmuje udziela ślubów rodzicom. Jest świadkiem ogromnych cudów i wielkich dramatów.
Był lekarzem ale porzucił medycynę , został księdzem i powrócił do szpitala jako kapelan, razem z siostrą Bożeną Leszczyńską poświęcili swoje życie chorym dzieciom.
Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że to święty człowiek, tak jak i siostra.
W linku poniżej , jest stroną kapelani szpitala.
Od niedawna ksiądz publikuje tam swoje kazania, polecam.
W zakładce Lucjan Szczepaniak , są publikacje naukowe księdza i tomiki wierszy.
Uwaga przy wierszach się ryczy.

http://kapelania-usd.com/

Ps. @ryjek007 chodź tu.

Ps2 . Zapraszam was do pokazywania sylwetek innych mniej znanych księży.

Komentarz

• Ks. Józef Maciąg. Jak dla mnie święty człowiek.
    Tyle mogę o nim powiedzieć. Znam osobiście, rozmawiałam z nim i uczestniczyłam w spotkaniach oazowych, które prowadził.
    Jak ktoś coś więcej chce o nim wiedzieć , to może odnaleźć go w necie. ;)
  • Mogę napisać o kapłanie, który jest obecnie moderatorem RŚŻ w archidiecezji częstochowskiej. Ks. Adam Polak jest dla mnie wzorem chrystusowego sługi. Od kilku lat w tych samych, wpół rozdartych sandałach, wspiera jak może każdego potrzebującego. Pokorny i posłuszny wobec starszych od siebie księży, zawsze zasłuchany w drugiego człowieka. Umie okazać prawdziwie dziecięcą radość, której się nie wstydzi. Jest łagodny i dobroduszny. Dla mnie jest człowiekiem który prostą drogą zmierza do świętości.
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • I jeszcze ks. Tomasz Brol, kapłan, który chodził z moim mężem do jednej klasy w liceum. Tak prosty i zwykły, że aż niezwykły. Jest dla mnie ucieleśnieniem człowieka "ośmiu błogosławieństw", zwłaszcza tego o cichości. Jest cichy, pokorny, co zawstydza ludzi pysznych (w tym czasem i mnie). Uczy tego, że człowiek oddany Bogu to nie ten, który błyszczy i macha rękami, który poucza wszystkich o wszystkim, ale ten który w pierwszej kolejności czyni dobro i nie przysłania sobą Jezusa. Za nich dwóch zwłaszcza dziękuję Panu Bogu.
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Cóż ja bardzo cenię księdza Piotra Mazurkiewicza. Mimo rozległych zainteresowań i bogatej kariery naukowej nie zaniedbał duszpasterstwa. Korzystałem z jego posługi jako penitent.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik