@Rejczel Na rozpisce jestem dwa razy. Pierwsza i piąta radosna. Odmawiam pierwszą razem ze wstępem. A piątą to już nie wiem kto. Edit. Spojrzałam do wpisów wyżej. W piątej powinna być @AnetaSe
Nawet nie zauważyłam jak telefon sobie skrócił robotę i zrobił dwie takie same Anety, drańciuch. Już nie mogę edytować rozpiski ale oczywiście w 5 radosnej jest @AnetaSe .
Najpierw zamknięcie grudnia: wszyscy są! Chwała Bogu. A przed nami portret małżeństwa Arnolfinich pędzla Jana van Eycka. To obraz o bardzo bogatej symbolice: piesek- symbolizuje oddanie i wierność, buty drewniaki - pokorę i skromność, na komodzie leżą pomarańcze - symbol zamożności i luksusu, na ścianie za parą wisi lustro ozdobione dekoracyjnym kołnierzem ze scenami z męki Pana Jezusa, obok lustra po lewej stronie wisi specjalny sznur modlitewny - pater noster z paciorkami do modlitwy - poświadcza religijność pary( jeszcze nie znano różańca w takiej formie jak obecnie, to rok 1434). Po prawej stronie lustra wisi miotełka symbolizująca czystość. W kandelabrze jest zapalona jedna świeca, symbolizująca Boską Obecność. Zielony kolor sukni to barwa równowagi, jasna zieleń oznacza wierność i lojalność w stosunku do współmałżonka. Czerwone łoże - zjednoczenie małżonków cielesne i duchowe. Całość sceny rozgrywa się w "Thalmusie" - symbolicznej ślubnej komnacie. Można przyjąć, że dzieło van Eycka przypomina o istocie życia małżeńskiego, o jego świętości. Ed.lit.
Komentarz
Sierpień 2024
Tajemnice radosne:
1. @Wela
2. @AnetaSe
3. @mamuma
4. @Madzikg
5. @groszek
Tajemnice światła:
1. @Rejczel
2. @AgataZi
3. @Duduś
4. Skrzysztof
5. Serengeti
Tajemnice bolesne:
1. @Monika7
2. @Shrekowa
3. @mamlu
4. @patia
5. @Zuzapola
Tajemnice chwalebne:
1. @OlaN
2. @Skatarzyna
3. @Aneta
4. @kudlaty01
5. @Paulina
Dajcie znak - na "tak"
Wrzesień 2024
Tajemnice radosne:
1. @Paulina
2. @Wela
3. @AnetaSe
4. @mamuma
5. @Madzikg
Tajemnice światła:
1. @groszek
2. @Rejczel
3. @AgataZi
4. @Duduś
5. Skrzysztof
Tajemnice bolesne:
1. Serengeti
2. @Monika7
3. @Shrekowa
4. @mamlu
5. @patia
Tajemnice chwalebne:
1. @Zuzapola
2. @OlaN
3. @Skatarzyna
4. @Aneta
5. @kudlaty01
Październik 2024
Tajemnice radosne:
1. @kudlaty01
2. @Paulina
3. @Wela
4. @AnetaSe
5. @mamuma
Tajemnice światła:
1. @Madzikg
2. @groszek
3. @Rejczel
4. @AgataZi
5. @Duduś
Tajemnice bolesne:
1. Skrzysztof
2. Serengeti
3. @Monika7
4. @Shrekowa
5. @mamlu
Tajemnice chwalebne:
1. @patia
2. @Zuzapola
3. @OlaN
4. @Skatarzyna
5. @Aneta
Listopad 2024
Tajemnice radosne:
1. @Aneta + wstęp do różańca św.
2. @kudlaty01
3. @Paulina
4. @Wela
5. @Aneta
Tajemnice światła:
1. @mamuma
2. @Madzikg
3. @groszek
4. @Rejczel
5. @AgataZi
Tajemnice bolesne:
1. @Duduś
2. Skrzysztof
3. Serengeti
4. @Monika7
5. @Shrekowa
Tajemnice chwalebne:
1. @mamlu
2. @patia
3. @Zuzapola
4. @OlaN
5. @Skatarzyna
Na rozpisce jestem dwa razy. Pierwsza i piąta radosna. Odmawiam pierwszą razem ze wstępem. A piątą to już nie wiem kto.
Edit. Spojrzałam do wpisów wyżej. W piątej powinna być @AnetaSe
Grudzień 2024
Tajemnice radosne:
1. @Skatarzyna + początek różańca
2. @Aneta 2.
3. @kudlaty01
4. @Paulina
5. @Wela
Tajemnice światła:
1. @AnetaSe
2. @mamuma
3. @Madzikg
4. @groszek
5. @Rejczel
Tajemnice bolesne:
1. @AgataZi
2. @Duduś
3. Skrzysztof
4. Serengeti
5. @Monika7
Tajemnice chwalebne:
1. @Shrekowa
2. @mamlu
3. @patia
4. @Zuzapola
5. @OlaN
A przed nami portret małżeństwa Arnolfinich pędzla Jana van Eycka. To obraz o bardzo bogatej symbolice: piesek- symbolizuje oddanie i wierność, buty drewniaki - pokorę i skromność, na komodzie leżą pomarańcze - symbol zamożności i luksusu, na ścianie za parą wisi lustro ozdobione dekoracyjnym kołnierzem ze scenami z męki Pana Jezusa, obok lustra po lewej stronie wisi specjalny sznur modlitewny - pater noster z paciorkami do modlitwy - poświadcza religijność pary( jeszcze nie znano różańca w takiej formie jak obecnie, to rok 1434). Po prawej stronie lustra wisi miotełka symbolizująca czystość. W kandelabrze jest zapalona jedna świeca, symbolizująca Boską Obecność. Zielony kolor sukni to barwa równowagi, jasna zieleń oznacza wierność i lojalność w stosunku do współmałżonka. Czerwone łoże - zjednoczenie małżonków cielesne i duchowe. Całość sceny rozgrywa się w "Thalmusie" - symbolicznej ślubnej komnacie.
Można przyjąć, że dzieło van Eycka przypomina o istocie życia małżeńskiego, o jego świętości.
Ed.lit.
Styczeń 2025
Tajemnice radosne:
1. @OlaN + początek różańca
2. @Skatarzyna
3. @Aneta
4. @kudlaty01
5. @Paulina
Tajemnice światła:
1. @Wela
2. @AnetaSe
3. @mamuma