Fotowoltaika

Czy fitowoltaika nadal będzie opłacalna? Jak to wygląda teraz? Nasza gmina dostała środki i podobno już zaczęli montować pierwsze ogniwa, wieś standardowo na końcu więc jeszcze czas. Jestem na liście więc powinnam zdążyć przez zmianami. Czy macie ogniwa zakupione samemu czy z dotacji gmin? Jaka moc i jaki koszt?
https://subiektywnieofinansach.pl/nadchodzi-wazna-zmiana-na-rynku-fotowoltaiki-od-przyszlego-roku-nie-bedzie-juz-systemu-opustow-jak-zalapac-sie-na-stary-system-wsparcia/
Podziękował(a) 1wiesia
«13

Komentarz

• Nie wiem ale chetnie poczytam
  • Kupiłam sama bez gminnej dotacji. Instalacja o mocy 4,48 kw w 2019 roku 20 tys. Dostałam zwrot 5 tys z mój prąd i rozliczyłam z podatkiem. Ostatecznie mój koszt ok.13 tys. W rozliczeniu w pierwszym roku dopłaciłem PGE 350 zł w zimę bo instalacja grudzień i styczeń luty mało produkuje. W tym roku dopłacałam w za te miesiące łącznie trochę ponad 400 ale wszyscy byliśmy na zdalnym, więc prąd.... Licząc bez podwyżek to i tak za jakieś cztery lata będę na zero. Tylko prąd użytkowy bo grzejemy gazem.
    Podziękował(a) 1Bea
  • ale w sensie, że przez cały rok te 4 stówy? czy w rachunkach dwumiesięcznych?
    Ja płacę średnio 400-500 zł miesięcznie. Grzeję c.o lub latem solarem plus przepompownia.
  • edytowano czerwca 2021
    Przez cały rok w sumie. Bo w pierwszym roku z powodów jakiś formalnych PGE do czasu zmiany umowy nie robili mi rozliczeń co dwa miesiące a dopiero dostałam zbiorczy jak skończyłam formalności, właśnie, że muszę dopłacić te 350. Od października 2020 dostaję rozliczenie co dwa miesiące i dopłacić musiałam w styczniu i w marcu po ok.200. teraz już była nadwyżka. PGE od tego co wyprodukuje aż i doprowadzisz do sieci pobiera 20% za magazyn. A i opłata za licznik normalnie jest.
  • edytowano czerwca 2021
    Rachunki wcześniej ok. 400 co dwa mies. Ale od marca 2020 wszyscy w chacie i na komputerach, więc zużycie na pewno większe niż wcześniej
    Podziękował(a) 1Bea
  • edytowano czerwca 2021
    U mnie rachunki 700 zł....też tylko prąd użytkowy, grzejemy drzewem, woda solar lub piec...i nie mam bladego pojęcia co tak nagle podrożało albo prąd zżera. Właśnie kupiliśmy indukcję, jutro mają podłączać to aż się boje kosztów
    Fitowoltaika z gminy, nie wiem ile mocy nam przyznali i jaki koszt ale jak składałam wniosek to pani mówiła że średnio 3 kw to tak do 7-9tus przyjdzie mi zaplqcic
  • @Agmar pocieszę Cię że doszliśmy do ponad 500zł i też szukamy skąd te rachunki. Wiadomo że zdalne, że suszarka, ale jednak... Mąż sprawdził, że mamy identyczne zużycie co rok temu, a rachunki o prawie 200 zł wyższe. Fotowoltaika na horyzoncie.
  • Oplaty podrożały dwukrotnie. Teraz druga transza podwyzek.
  • My rocznie 12-13tys kWh, czyli lekko ponad 700zl/mc. Dom ogrzewany i chlodzony pompa ciepla. My cały czas w domu lub okolicy bo ED.

Ostatnie odkrycie to duza zamrażarka chodzaca niemal cały czas w trybie "super". Wyłączyłam to i 100taniej. Ale może też inne czynniki...

Co do meritum. Instalacje właśnie kończymy. Gruntowa. Docelowo ma być 17kW abo więcej. Zadne odpisy nas nie dotyczą. Ja nie mam dochodu, Maz nie ma nieruchomości. Tyle taniej mamy co bez robocizny. Zwrot w 5 lat, albo szybciej jak zaczną rachunki podnosić. Ewentualnie dłużej, jeśli zaczną majstrować przy przesylach na niekorzyść prosumentów...
    Wada taka ze działki dużo zje. A zaleta, że nieumiejętnym montażem nie zniszczymy dachu, ryzyko pożaru domu znikome.
    Podziękował(a) 1Bea
  • mąż inż elektryk mówi, że trzeba brać pod uwagę stopę zwrotu, z uwzględnieniem kosztów przeglądów gwarancyjnych, kalkulacją współczynnika awaryjności, kosztami utylizacji (uwaga może być grubo i rosną) i pozostałymi elementami jak np. wyposażenie domu w odpowiednie narzędzia gaśnicze - po ostatniej fali pożarów fotowoltaiki mogą być nowe regulacje. Straż pożarna nie chce gasić fotowoltaiki, ponieważ jest ciągle pod napięciem.

ps. Niemcy mają dobrą praktykę;) gasząc fotowoltaikę dokonali ostrzału pola z ostrej amunicji, niszcząc złącze PN, które zamienia światło na prąd. https://biznesalert.pl/panele-fotowoltaiczne-pozary-bezpieczenstwo-energetyka/

ps2 mąż dyktował, mam małe pojęcie o czym pisałam;)

Podziękował(a) 1Barbasia
  • @wiesia jakoś mało tego prądu ja muszę zerknąć w rozliczenie ale u nas chyba 27 jest
  • @Aneczka08 to jest racja z utylizacją. Zobaczymy.

@Agmar, które mało prądu? Zużycie roczne? Teraz na fakturze 12 294 kWh
    Za duże. Mąż chyba przesadził z nowinkami technicznymi w domu. Oszczędzam jak potrafię i dzieci uczę tego samego :/

Czy instalacja? Na razie mamy 46 paneli po 370.

Oprócz pogorszenia cennika (myślę o opłatach nie za zużyty prąd, tylko kolejnych pomysłach do listy opłat dodatkowych) wraz ze wzrostem ilości prosumentów, prawdopodobna jest też sytuacja, że nie uda się "wypchnąć" "naszego" prądu, jeżeli wszyscy na ulicy będą mieli instalację FV. Też się na tym nie znam, ale wg Męża to jest tak, że wygra ten co ma bliżej do transformatora.

Jeszcze jest jakaś ciekawostka z instalacjami związana... konieczność podnoszenia w sieci napięcia, która może spowodować że delikatniejsze urządzenia będą nam się psuły. I to nie dotyczy prosumentów tylko wszystkich w łańcuchu. Mogę dopytać co to za teoria.

Nam pomógł Sąsiad, w sensie budowlanki, bo trzeba było wywiercić pod słupy, ukręcić trochę betonu. Na budowlance się nie znamy, więc tu @Bea byłabyś do przodu :)
    A z prądem to jest podobno dość proste... Ale nie wierzyłabym własnemu Mężowi. 23:00 a on dopiero wrócił z "robót"... Także merytorocznie może i nietrudne, ale dużo roboty.
  • @wiesia u nas są dyskoteki prądowe więc wrażliwszy sprzęt i tak trafia...komputery regularnie w serwisie lądują :( ale też czytałam że instalacje mogą nie dać rady, szczególnie te na wsiach :(
  • Jak szacujesz koszty doprowadzenia instalacji pod dom?
  • @agmar dlaczrgo przez listwy przepięciowe nie wlaczacie? Dobra listwa niewielkie wahniecia wytrzyma. A tansza od viaglego serw i nowych sprzętów
  • @Bea są przez listwy podłączone
  • @Bea, napisze potem
    Podziękował(a) 1Bea
  • Oho, mąż wyczytał, że tak jak przewidywał szykują nowe regulacje, niekoniecznie fajne dla włascicieli paneli.
  • Będą dla tych, którzy się podłączą w przyszłym roku....
  • Inne zasady odsprzedaży nadwyżek i kupna, jeśli nie starcza prądu.
  • Ja dzwoniłam do nas do urzędu, przyznali mi instalacje 2.48Kw - trochę mało...tak ok 5 tys będzie mnie kosztować, okazało się że to płota że montują i będą montować na początku roku...no to d i pieniądze w błoto
  • A nie mozesz przez kogoś nie ichniego?
  • Aneczka08 ale przecież inwerter ma bezpieczniki i one bardzo łatwo strzelają, wtedy instslacja nie działa. U nas np nie działała przez caly sierpień w ub r i nie zauważyliśmy....
  • to a propos tych pożarów FV. No nie mowcie mi ze to kolejna Tesla nie do ugaszenia
  • Kolega mi mówił że się zastanawiali nad zamontowaniem, ale ma jakąś znajoma, co się tym zajmuje. I ona powiedziała, że wiele ludzi się zdziwi, bo umowy teraz tak konstruują, że nawet jak masz w lecie nadwyżkę prądu a w zimie niedobór, to i tak trzeba normalnie płacić w zimie, jakby się kupowało prąd.
  • To w sumie to samo wrzuciłam co Agmar
  • Wanda powiedział(a):

to a propos tych pożarów FV. No nie mowcie mi ze to kolejna Tesla nie do ugaszenia

Niestety.
  • Honi powiedział(a):

Kolega mi mówił że się zastanawiali nad zamontowaniem, ale ma jakąś znajoma, co się tym zajmuje. I ona powiedziała, że wiele ludzi się zdziwi, bo umowy teraz tak konstruują, że nawet jak masz w lecie nadwyżkę prądu a w zimie niedobór, to i tak trzeba normalnie płacić w zimie, jakby się kupowało prąd.

No nie wiem...
    U mnie nadwyżka się zapisuje i rozliczana jest później w ciągu roku, dopłacam jak magazyn się wyczerpie. Może i się coś zmieniło. Jednak zimą kiedy miałam dopłaty zużycie jest większe a produkcja minimalna np. w styczniu było odesłane do sieci 52 a w kwietniu 490. Nie liczą tego co idzie w dzień bezpośrednio do użytku.
  • A to co pisałam, to tak ma być dla wszystkich co zainstalują fotowoltaikę po 1 stycznia 2022

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik