Moja woda
Udało mi się uzyskać dofinansowanie w programie Moja Woda. Teraz stoimy przed wyborem zbiornika na wodę, pompy i całej reszty akcesoriów. Jestem rączej zielona w temacie, w necie jest wszystko i nic.
Czy ktoś korzystał z programu, a może ktoś zna się na tym z racji zawodu? Bardzo proszę o pomoc.
Interesuje mnie zbiornik 2m3, nie betonowy. Na co zwrócić uwagę, co powinien mieć?
Co do pompy to chciałabym żeby w sezonie cały czas mogła być w zbiorniku i nie musieć wyjmować jej po podlewaniu. Chciałabym żeby docelowo pompa rozprowadzała wodę na ogród warzywny i przynajmniej częściowo na krzewy przy ogrodzeniu. Żeby to była taka w miarę bezobsługowa sprawa. Klikam i się podlewa
Czy ktoś korzystał z programu, a może ktoś zna się na tym z racji zawodu? Bardzo proszę o pomoc.
Interesuje mnie zbiornik 2m3, nie betonowy. Na co zwrócić uwagę, co powinien mieć?
Co do pompy to chciałabym żeby w sezonie cały czas mogła być w zbiorniku i nie musieć wyjmować jej po podlewaniu. Chciałabym żeby docelowo pompa rozprowadzała wodę na ogród warzywny i przynajmniej częściowo na krzewy przy ogrodzeniu. Żeby to była taka w miarę bezobsługowa sprawa. Klikam i się podlewa
Komentarz
Środki bardzo szybko się rozchodzą.
Obecnie trwają prace nad ustawą, ktora reguluje te niejasności i ujednolica podejście starostw.
W moim powiedzieli, że do 10 m3 nie potrzeba ani pozwolenia ani nawet zgłoszenia.
Czas realizacji jest stosunkowo krótki bo tylko 12 miesięcy od złożenia wniosku.
W moim FOŚiGW pieniądze skończyły się po miesiącu. Dzisiaj ruszył kolejny nabór, widać że postarali się o dodatkowe środki.
Wiem, że niektóre powiaty/gminy mają swoje dodatkowe programy na ten cel. Warto więc sprawdzić jeszcze u siebie w urzędzie.