Basen ogrodowy

Pytanie do praktyków basenowych.

Zastanawiamy się nad zakupem basenu do ogrodu. Do tej pory kupowaliśmy największe możliwie dmuchane, ale koty/lisy co najmniej raz w sezonie dziurawiły je. Zastanawiamy się nad trwalszym wynalazkiem.

1. Rozporowy czy stelażowy? Który trwalszy, który wygodniejszy?

2. Ile kosztuje miesięczne utrzymanie basenu? Rozumiem, że raz (?) w sezonie nalewa się wodę (koszt zależy od pojemności), a potem stały koszt tabletek i prądu do pompy. Ile to może być na miesiąc?

3. Czy rodzaj pompy ma znaczenie (przepustowość widzę, że jest różna).

4. Rozmiar i głębokość zależy od potrzeb, są wady i zalety większych - to zdecydujemy sami :)

5. Czy warto kupić używany czy to szybko psująca się rzecz i szkoda zachodu? Jaką trwałość mają zazwyczaj (np. 2 czy 10 lat)?
«1

Komentarz

• Wątek o basenie i nie @MAFJa go założyła? ;)
    Podziękował(a) 2Bea Skatarzyna
  • Liczę, że @MAFJa się wypowie :p
  • Nie doradzę, ale patrząc za okno zastanawiam się czy żyjemy w tej samej szerokości geograficznej....
    Podziękował(a) 1Bea
  • No u nas dziś paskudnie. Ale lato często bardzo upalne. A teraz taniej można kupić. Tylko jestem w kropce zupełnej - patrzę na ceny to od 200 zł do 3000 zł (patrzę tez na używane). No 3000 nie dam, ale czy trzeba wydać 200, 500 czy 1000?

Rozporowe już doczytałam, że przez koty nie mają u mnie racji bytu. Chyba, że wprowadzę w życie plan eksterminacji sierściuchów, przydałoby się.
  • Shrekowa tez jestem nieco ... wytracona z równowagi...;-) my mamy rozporowy . 366 .. średnica. Z drugiej ręki ale nie wyglądał na używany... teraz wygląda... bo sie odprawił chlorem... trochę brudny mimo mycia.. koty pazury pod kołnierz... trzeba znaleźć i skleić... Ale pamiętam gdzie lokalizacja.:-) .. A klejenie po zeszłorocznym brodziku mam w małym palcu... koszta nie byly wysokie... mieliśmy taki filtr najzwyklejszy..gdzieś na godzinę dziennie odpalam plus łowienie.. tabletek troche.. plus chyba ph+ i taki chlor uderzeniowy szok to sie chyba nazywalo... Ale nim odbarwilam se sukienki i dno basenu...

Najchętniej rozstawilabym za niewielką opłatą u zmarłych sąsiadów...tylko nie mam żadnego kontaktu i nikt tam nie bywa.. bo tam jest nasloneczniony plac a byloby bezpiecznie dla dzieciaków... Ale raczej na piaskownicy postawimy... niestety tam bywa cień. Więc woda zimna nawet w upalne lato. Ciężko to nagrzać. W ubiegłym roku nie rozstawilam bo ciąża... I się tak przy brodziku narobiłam ze zalowalam... Z drugiej strony takie temperatury ze by sie I tak nie kapali za duzo.
  • My kupiliśmy z ta p9mpo filtrem za 180 chyba.. znajomi maja stelazowy podobnej wielkości ale też dziurki..
  • I chyba warto by jakis odkurzacz... bo te wszystkie preparaty rozwala listki i owady nieodlowione na drobne... Ale filtr tego nie wciągnie... piasek jak ktoś wrzucił to ręcznie usuwalam... Ale sie osad robil potem.. nie wiem też chętnie poczytam jakie na to sposoby.. ta pokrywę kupiliśmy ale to lipa... spadała do basenu a ze dziurki w tym sa to syfki drobne i tak do basenu splywaly
  • I jak już tak spakuje to zapytam... ma ktoś może zaślepki do basenu? Bo u nas ciągle pompa podlacz9na i te zaślepki poszły sobie gdzieś... A by sie przydały..
  • My mamy 366 stelażowy i 9 kotów ;) Kupiliśmy używany.
    Dał radę, koty do niego nie próbowały podchodzić, więc nie było potrzeby kleić.
    Mamy filtr, który chodzi w nocy kilka godzin, tabletki pływają w nocy + odławianie pływających liści.
    Zakładaliśmy codziennie pokrywę, bo mniej robaków wpadało.
    Wodę lejemy ze studni zazwyczaj 1-2 razy, zależy od syfu który naniosą dzieci.
  • edytowano maja 2021
    Nie znam się to się wypowiem;)
    @Agnieszka82 ma fajny basen stelażowy:-) wysoki i duży, tylko to nie dla maluchów tylko tak bardziej od 6-8 roku życia myślę
  • Dzięki, już coś wiem. Niestety ekstra oferta zniknęła tego samego dnia, którego się pojawiła, toteż tymczasem obrażam się na temat :p Aż mi przejdzie i znajdę coś choć w ułamku tak fajnego.
  • My mamy stelazowy już 4 rok będzie, dziewczyny go załatwiły farbkami....koty psy nie rozwaliły, kosztował nowy coś koło 400 zł tylko płytki jest ze wzgl na dzieci
  • BeaBea
    edytowano maja 2021
    Cxy ktoś moze ma wlasny basen betonowy?
    Dopytać coś chciałam
  • Ludzie, co ostatnio ze mną rodzili mają. Będę u nich pewnie jutro na patronażu.
  • @Bea nasi znajomi mieli mieć, ale podobno taniej wyszedł taki z tworzywa (zakopany, i w ich przypadku zadaszony).
    Podziękował(a) 1Bea
  • O jest. Może mi ktoś podpowie czy jest jakiś sposób na piach? Na razie rozstawiony jest mały basen... Ale sypia nie kumaja... albo brudne od piachu zabawki... dziś znalazlam troche sposób...wezmę zagarnelam ten piach w jedno miejsce po dnie i garściami powywalalam troche ..Ale jak będzie duży to mnie to będzie wnerwiac... choć nie tak łatwo nanieść do niego piachu akurat... Ale wystarczy że któryś łopata sie zdecyduje..
  • Ja mam wrażenie że to nie do przeskoczenia. U nas zawsze piach nie wiadomo skąd ;)
  • Znalazłam na orgu ze będą cos mi o twórczości węglowych do odkurzacza pisała... na razie odkurzacza ni mam ;-)
  • Znowu te same problemy.... przy niekapaniu woda nam się skichala... tzn. Zazielenila... no i wkurzam się... chlor pływa caly czas.. od tygodnia robie pewne ruchy i mam wrażenie że tylko gorzej... najpierw on ostro obniżyłam... bo pokazywali duzo... wrzuciłam nowy chlor... wczoraj to już tragedia... wrzucilysmy z Tosia 2 szklanki witaminy C... ani drgnęło .. glony przyrost dzienny po prostu widoczny... mimo ze spadła temperatura znacznie... może za mało? Wczoraj na noc jeszcz3 pokaźna dawkę chlor szok dalam... nic nic nic... cisgle brzydka.... co trzeba wdrożyć...
  • Tak było.
  • A to w trakcie czyszczenia.
  • Woda ta sama od połowy czerwca. Jestę czyścicielę.
  • Ale jak to zrobiłaś?
  • Umyłam, zrobiłam wir, potem chlor szok na noc. Rano pompa, filtr wiaderkowy, ze środka zebrałam szlauchem (taki bardzo prymitywny odkurzacz sobie zrobiłam). Wszystko według instrukcji z grupy basenowej na facebooku.
  • No widxisz... ja wczoraj wrzucilam i witamine c i szok i duta... filtr chodzi... co zrobilam zle.. co jeszcze zrpbic... u mnie bardziej zielona u Ciebie ewasz bardziej brazowa...
  • Na tej grupie bardzo odradzają wit c. Brązowa, to żelazo, zielona, to chyba glony. Spróbowałabym antyglon dać.
  • I Wy potem w tych wszystkich chemikaliach zażywacie kąpieli? :#
    Podziękował(a) 2AB_ Bea
  • Na basen chodzisz?
  • My mamy ten wklejalam chyba
    Jest wygodny bo wodę wymieniamy i podlewamy nią ogródek. Po prostu jak juz się syfi to zmiana. Nie wiem czy to ekonomiczne ale niektore dzieci nie mogą chloru przez alergie. To taki kompromis.
    Podziękował(a) 1Barbasia

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik