Piękne żłóbki w naszych kościołach

edytowano grudnia 2024 w Otwarta (Wszyscy)
Zachęcam do dzielenia się zdjęciami. I wpisywania, jaka to parafia.

Parafia Przemienienia Pańskiego w Trawach
Podziękował(a) 1Katanna

Komentarz

• Święta Anna w Warszawie

Podziękował(a) 2Ewaklara Katanna
  • Figurki Dzieciątka wszystkie podobne, w moim kościele tez taka sama jak na powyższych zdjęciach.
    Chciałabym zobaczyć figurkę Dzieciątka - Noworodka w żłobku, tak mi się marzy <3
  • A u nas w żłobku nie ma Maryi.
  • Najbardziej do mnie przemawiają jednak takie tradycyjne szopki, bez udziwnień i jakichś nowatorskich zamysłów.
    Podziękował(a) 1Ojejuna
  • Ja nie mam zdjęć ciężko się dostać i za duża, to szopka z R - co roku jeżdżę bo wyjatkowa i co roku trochę inna

Podziękował(a) 1Katanna
  • Ganna4 powiedział(a):

A u nas w żłobku nie ma Maryi.

:open_mouth:
    Jak to? A Józef?

• Parafia św Rity w Lusówku k. Poznania
  • Shrekowa powiedział(a):

Ganna4 powiedział(a):

A u nas w żłobku nie ma Maryi.

:open_mouth:
    Jak to? A Józef?
    Jest Józef i pasterze. Może zbiła się figurka Maryi, jak ustawiali i nie zdążyli kupić nowej? Muszę popytać.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • U nas kiedyś gałęzie choinki przygięły się i strąciły pasterza. Za to w tym roku nie ma Trzech Króli. Stoją we wnęce przy oknie, tam, gdzie pozostałe figury w ciągu roku. Może pojawią się 6 stycznia?
  • U nas w parafii dopiero na 6 stycznia są dostawiani.
    Podziękował(a) 2Ojejuna Yucami
  • edytowano grudnia 2024
    @Ojejuna mówisz i masz :)

@Ojejuna mówisz i masz :)

W tym roku ubogo z sianem, zawsze całe bele były, aż na schodki, pachniało tym sianem w całym kościele :)
    Podziękował(a) 2Katanna Ojejuna
  • Dziś wybrałam się z wnukiem na spacer i odwiedziliśmy kościół i stajenkę

Podziękował(a) 1Katanna

• Bazylika w Węgrowie
    Podziękował(a) 1Katanna

• Podziękował(a) 2Aniuszka Ganna4
  • Maskotka krówki przypomniała mi pewną historię. Miałam 15 lat i mocno byłam zaangażowana w wychowanie religijne mojej 4-letniej siostry. Zaprowadziłam ją do żłobka, opowiedziałam historię Narodzenia, opisałam postacie w żłobku, mocno akcentując, że Jezus taki biedny, nie miał łóżeczka, tylko na sianku leżał. Moja siostrzyczka złapała mnie za rękę i wyciągnęła mnie z kościoła, ze słowami, że ona odda Jezuskowi łóżeczko swojej lalki.
    I tu mi zapał misjonarski opadł, nie wiedziałam, jak się wymiksowac.
  • edytowano 6 stycznia
    Wczoraj jedna szopka zrobiła na mnie kolosalne wrażenie. Nie ze względu na rozmiar, tylko wymowę. Cały ołtarz i Tabernakulum w niej się mieściły.

A tę bardzo lubię.

Edyta: Czy Wam też znacznie pogarsza się jakość zdjęcia kiedy je wstawiacie na forum, czy ja mam coś noe tak w ustawieniach? :/

Podziękował(a) 2Aniuszka Madzikg
  • Sanktuarium na Siekierkach, Warszawa

• Sw. Kazimierz, Pruszków

Podziękował(a) 1Aniuszka

• Sanktuarium św. Rodziny w Wyszkowie
  • edytowano 8 stycznia

Katedra Polowa w Warszawie
  • Aniuszka powiedział(a):

Sanktuarium św. Rodziny w Wyszkowie

A co robisz w Wyszkowie?
  • Syn, początkujący organista liturgiczny i wielki fascynat tematu, wyciągnął mnie tam na niedzielną Mszę, nawet pozwolili mu zagrać w trakcie. :)
    Podziękował(a) 1Juka
  • Też bywam, chociaż tego kosciola wyjątkowo nie lubię - estetycznie ;)
  • Mi się akurat bardzo spodobał. Zwłaszcza ołtarz z figurami Świętej Rodziny. Kościół był budowany trochę ponad 20 lat temu, z tego, co czytałam, a zupełnie nie przypomina tych współczesnych. Jadąc, mijaliśmy w Wyszkowie taki kościół, że zastanawiałam się w pierwszej chwili, czy to kościół, czy jakaś fabryka z kominem.
    Podziękował(a) 1Juka
  • edytowano 9 stycznia
    Dla mnie przeladowany, bez stylu. Obrazy okropnie kiczowate.
    Ludwik XV/VI/jarmark w Trąbkach Wielkich ;)
    Zasadniczo tych współczesnych nie lubię, ale ten z "kominem" jest w środku piękny. Ja może mam protestancki gust, wolę za mało niż za dużo.
    Podziękował(a) 1Aniuszka
  • Dla mnie najpiękniejsza szopka do jednak od lat w naszym kościele parafialnym. Nie lubię takich współczesnych, udziwnionych, z jakimś oryginalnym pomysłem.

Podziękował(a) 1Ganna4
  • Tuż przed zdemontowaniem zrobiłam zdjęcie, niesamowicie wpisała się w nasze rodzinne postanowienie o dbaniu o wspólny stół.
  • To zobaczcie w prywatnym domu jaka szopka. Figurki mają po 100 lat, zbierane od pokoleń. Pani jest po 80, nie ma wnuków, dzieci mocno dorosłe i raczej nie będą kontynuować.
    Rozkładała szopki prawie tydzień.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik