Przydatne narzędzia i gadżety kuchenne

Jak w temacie... Na tą chwilę poszukuje naprawdę dobrego dziadka do orzechów...najlepiej niezniszczalny :)
«1

Komentarz

• szukaj tych ze wschodu :D Mam ruski wyciskacz do czosnku i dziadka do orzechów. Polecam.
  • Też mam ruski wyciskacz do czosnku kupiony w czasach jak było to bez problemu do dostania, dziś gdzie szukać rzeczy ze wschodu?
  • Jeśli chodzi o orzechy to polecam zwykły mlotek.
  • @Agmar , kupowałam na allegro, ale dobre parę lat temu... gość miał sporo różność mady in CCCP. Nie wiem czy jeszcze jest. Kupiłam raz i nie musiałam już później szukać. To znaczy - dobra jakość! ;)
  • Moja mama przywiozła 40 lat temu z NRD, dużo używamy, bo mamy wielki orzech. Całe metalowe, wyglądają trochę jak kombinerki.
  • Nie umiem wkleić zdjęcia, na allegro są.
  • No właśnie miałam metalowy

• Podziękował(a) 1Agmar
  • edytowano kwietnia 2021
    Dokładnie taki mam 30-40 lat i używam intensywnie.
  • U mojej mamy też taki. Od zawsze.
  • O jacie! Całe dzieciństwo tylko takim! Chyba babci jeszcze był. Został u mamy i dalej w intensywnym użytku. Też myślę ze 40 lat to najbidniej służy.
    Mówisz, że są takie do kupienia?
  • Najbardziej lubiłam drewniany, ze śrubą... Aż się uczuliłam na orzechy :cry:
  • Żeście mi przypomniały, że trzeba kupić nową praskę do czosnku. Stara, wysłużona, nie wytrzymała silnej męskiej ręki ;)
    Podziękował(a) 1TecumSeh
  • @Agmar Dziadek tylko ten: https://megapunkt.pl/produkt/zest-for-life-dziadek-do-orzechow-softy
    Jeden wieczór (1.5-2h) i mamy rozlupane 1kg netto orzechów włoskich. Nawet jak dzieci "pomagaja".
    I dłonie mniej bolą niż po zwykłym z ikea.
  • Katarzyna powiedział(a):

Żeście mi przypomniały, że trzeba kupić nową praskę do czosnku. Stara, wysłużona, nie wytrzymała silnej męskiej ręki ;)

Innymi słowy @Katarzyna przyjęła gościa z dobroci serca, a ten jej wyciskarkę do czosnku sp***dolił.

Uczynki miłosierdzia względem duszy:
    1. Grzeszących upominać.
    2. Nieumiejących pouczać.
    3. Wątpiącym dobrze radzić.
    4. Strapionych pocieszać.
    5. Krzywdy cierpliwie znosić.
    6. Urazy chętnie darować.
    7. Modlić się za żywych i umarłych.
    Podziękował(a) 2Agmar Aneczka08
  • @TecumSeh :mrgreen: rozumiem że grunt przygotowujesz na następną szybką akcję :joy:
  • @wiesia a laskowe? Bo te głównie łupie, włoskie to raczej w ręcy jeden i drugi
  • No to @TecumSeh na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil szybciutko zamawiaj jako fajno praskę i na adres Katarzyny ślij. :) Ilekroć dusić ona nią czosnek będzie Wasze odwiedziny wspomni!
    Bo wiesz, jak tu już w formułki uderzasz to warunki dobrej spowiedzi na wyznaniu się nie kończą. :)
  • Z grawerem koniecznie!
  • O, i bez grawera obleci. Historia tak niepowtarzalna i jedyna w swoim rodzaju, że zapomnieć albo pomylić z inną niedasie!
  • @Agmar niestety nie wiem :( na zdjęciu i w opisie sa różne orzechy. My tylko włoskie lupalismy.
  • Agmar powiedział(a):

@wiesia a laskowe? Bo te głównie łupie, włoskie to raczej w ręcy jeden i drugi

Na łobrazku so, więc pewnie sie nada :)!
    Podziękował(a) 1wiesia
  • AgataZi powiedział(a):

No to @TecumSeh na pamiątkę wspólnie spędzonych chwil szybciutko zamawiaj jako fajno praskę i na adres Katarzyny ślij. :) Ilekroć dusić ona nią czosnek będzie Wasze odwiedziny wspomni!
    Bo wiesz, jak tu już w formułki uderzasz to warunki dobrej spowiedzi na wyznaniu się nie kończą. :)

Bardzo słusznie @AgataZi, dzięki.
    @Katarzyna - weź się wstrzymaj jeszcze z tą praską, w przyszłym tygodniu będzie u Ciebie.
  • Praska już zakupiona. Natychmiast, jak mi koleżanki przypomniały, to zakupiłam.
  • Ale mogę sobie na niej wygrawerować, że to cenna pamiątka z naszego wspólnego porodu. Syn potrenuje nową kompetencje. Jeszcze nic nie grawerował.
    A praska jest złota, więc powinno całkiem dobrze pasować.
    ;)
    Podziękował(a) 1Izka
  • Ej, no @Katarzyna, ale taka praska od samego Wodza!
    Ja już miałam zaproponować wprowadzenie nowej świeckiej tradycji: Nagrodę Złotej Praski od Wodza!
    Przyznawaną corocznie za szczególne osiągnięcia i zasługi dla społeczności forum.
    Oczywiście po burzliwym procesie zgłaszania kandydatów, rozważania kandydatur i co najmniej 4 tur demokratycznych wyborów. :D :D :D

Nawet już miałam nominację do kolejnej nagrody Złotej Praski: @kudlaty01 za podziękuje".
  • Katarzyna powiedział(a):

Praska już zakupiona. Natychmiast, jak mi koleżanki przypomniały, to zakupiłam.

No, ja też:)
    To będziesz miała dwie ;-) Oczekuj kuriera.
    Katarzyna powiedział(a):

Ale mogę sobie na niej wygrawerować, że to cenna pamiątka z naszego wspólnego porodu. Syn potrenuje nową kompetencje. Jeszcze nic nie grawerował.
    A praska jest złota, więc powinno całkiem dobrze pasować.
    ;)

To wygraweruj na tej co przyjdzie... ale nie jest ze złota, nie stać mnie :(
  • AgataZi powiedział(a):

Ja już miałam zaproponować wprowadzenie nowej świeckiej tradycji: Nagrodę Złotej Praski od Wodza!
    Przyznawaną corocznie za szczególne osiągnięcia i zasługi dla społeczności forum.
    Oczywiście po burzliwym procesie zgłaszania kandydatów, rozważania kandydatur i co najmniej 4 tur demokratycznych wyborów. :D :D :D

Nawet już miałam nominację do kolejnej nagrody Złotej Praski: @kudlaty01 za podziękuje".

Idea słuszna, ale może nie każdy potrzebuje praski?
    @kudlaty01 z tego co wiem potrzebuje nabojów ;)
    Podziękował(a) 3AgataZi kudlaty01 Nigella
  • Naboje z grawerunkiem, to by było coś... ;)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik