Stowarzyszenie Dwie Kreski
Od jakiegoś czasu zaangażowałam się w pomoc w Stowarzyszeniu Dwie Kreski, które pomaga kobietom w ciąży w trudnej sytuacji.
Można się zaangażować w różnej formie - jako wolontariusz do konkretnej pomocy podopiecznej, ale tez jest sporo miejsca dla różnych zdolności, bo potrzeby czasem są różne.
Ja się odnalazłam w administracyjnej, technicznej części.
Może też ktoś z Was chciałby się zaangażować?
https://dwiekreski.pl/o-nas/
Można się zaangażować w różnej formie - jako wolontariusz do konkretnej pomocy podopiecznej, ale tez jest sporo miejsca dla różnych zdolności, bo potrzeby czasem są różne.
Ja się odnalazłam w administracyjnej, technicznej części.
Może też ktoś z Was chciałby się zaangażować?
https://dwiekreski.pl/o-nas/
Komentarz
Ale można połączyć siły.
Teraz jest dla starszych dzieci (IV SP- LO) i młodzieży konkurs z dobrymi nagrodami, do 31.01 trzeba przesłać prace.
R.
Są jakby dwie kategorie wolontariuszy - jedni lokalni pomagają konkretnej kobiecie w ciąży w imieniu stowarzyszenia, a druga to specjaliści, którzy pomagają doraźnie wg konkretnej potrzeby.
Wydaje mi się, że pro-life mam trochę inny zakres działania, ale równie ważny.
A nasze Stowarzyszenie ma szeroki zakres działalności - bo to taki bardzo praktyczny pro-life. Np. od samego początku jest fundusz pomocy mamom w ciąży
, w trudnych sytuacjach, teraz będzie nowy - dla samotnych, usamodzielniających się mam (we współpracy z DSM prowadzonych przez Siostry).
Telefon zaufania dla mam w trudnych sytuacjach (w tym: niechcianej ciąży), fundusz dla rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym etc.
Plus duża działka edukacyjna - webinary, publikacje (ostatnią - o poronieniu przygotowywała jedna z naszych forumek) - można zamawiać bezpłatnie, dla siebie, szkół, parafii.
Jest też do pożyczenia ładna wystawa na standach - o rozwoju dziecka.
Te wszystkie działania są właśnie w pozytywnym klimacie, taki jest zamysł działania.
Pilnie potrzebny jest wolontariusz do pomocy dla Podopiecznej.
Kto ma blisko?
czy mamy kogoś z Elbląga lub okolic? Potrzebujemy wolontariusza dla naszej Podopiecznej
https://dwiekreski.pl/dolacz/
napisz coś wiecej co robisz, ile czasu to zajmuje , czy tylko zdalnie czy nie itp
Kamieniec koło Wrocławia też szukamy wolontariusza!
Przepraszam, że tyle to trwało.
@Aneczka08 jestem w administracji czyli "przerabiam" wszystkie zgłoszenia wolontariuszy do Stowarzyszenia i aktualizuję wszelkie zmiany dostępowe. Pracuję zdalnie, wtedy kiedy mam czas, głównie w excelu. Zajmuje mi to zazwyczaj średnio ok. 15 minut dziennie, czasem przy większej liczbie zgłoszeń zmian ok. godziny, ale nie muszę wszystkiego robić w jednym czasie. Zasada jest by dane były zmienione ok. 1-2 dni, bo to często po prostu chodzi o kontakty z wolontariuszy z podopiecznymi.
Przy zmianie statusów widzę tez gdzie brakuje wolontariuszy lokalnych i stąd moje poszukiwania tutaj
Generalnie pomóc można na kilka sposobów:
- jako wolontariusz lokalny - to osoba, która ma bezpośredni, fizyczny kontakt z podopieczną, to trochę takie ręce stowarzyszenia do pomagania w realu. Skala zaangażowania tak naprawdę zależy od potrzeb podopiecznej (np. zrobić zakupu, zawieźć do lekarza, wysłuchać, porozmawiać, zorganizować wyprawkę itd.). Do każdej podopiecznej przydzielonych jest dwóch wolontariuszy a nad nimi jest koordynator.
- jako koordynator - pracuje w zasadzie zdalnie, koordynuje i organizuje pomoc dla podopiecznej, jest kontaktem pomiędzy wolontariuszem a stowarzyszeniem to taki mózg całej pomocy dla konkretnej podopiecznej
- jako pomoc okołoporodowa czyli tu są położne, ginekolodzy, doule, doradcy laktacyjni itd.
- jako gr. prawna czyli pomoc prawna dla podopiecznych
- jako specjaliści czyli psycholodzy, psychoterapeuci, - ksiądz, terapeuci, logopedzi, doradcy rodzinni, doradcy zawodowi, mediator, pracownik mops itd.
I jest jeszcze możliwość pomocy jakby od kuchni czyli w administracji (czyli głównie excel), IT, marketingu (socjal media, reklama), fundraising (zbieranie funduszy, darczyńcy), HR (generalnie poszukiwania wolontariuszy), szkolenia.
Po zapisaniu jest szkolenie podstawowe - by wiedzieć konkretnie czym się zajmujemy i jak pomagamy, gdzie można się odnaleźć. Później są też szkolenia, ale tu już w zależności od grupy czy pomocy w jaką się człowiek chce zaangażować.
Wolonatriusz często po prostu jest w bazie i czeka na podopieczną.
Raz w roku jest spotkanie ogólnopolskie (w tym roku wrzesień), reszta w zasadzie dzieje się online. Wolontariusz pracuje tylko "w terenie"
ZAPRASZAMY https://dwiekreski.pl/dolacz/ Tu przy zapisie też jest dużo opisane co i jak
Tu można poczytać historie zanimizowane o naszych Podopiecznych
Ja jestem liderem zespołu Katowice, więc dodam info o zespołach lokalnych.
Zespoły lokalne to wolontariusze lokalni, którzy tworzą grupę zaangażowanych na miejscu. Poznajmy się, rozwieszamy ulotki, szukamy kanałów lokalnie ( dla marketingu, sponsorów itd). Moim zadaniem jest ludzi ze sobą poznać, organizować warsztaty/szkolenia na miejscu ( poza ofertą online), organizować różne spotkania. Po co? Bo łatwiej działać, gdy się znamy
Poza tym pomagamy w takich rzeczach jak zbieranie wyprawki, gdy trzeba coś przewieźć, kogoś podrzucić itd.
Większość osób jest w grupach ( jak @Basja w administracji, IT itd) i jednocześnie w zespołach. Jest tutaj ktoś z okolicy Katowic? No i opolskie. Tam trzeba kogoś z powerem, bo nie ma lidera jeszcze.
Czy mamy tu kogoś z Kłodzka lub okolicy? Potrzebni są wolontariusze
Szkolenie to wiedza w pigułce o Dwóch Kreskach. Poznasz m.in.:
wizję
misję
wartości
dobre praktyki komunikacji
grupy i zespoły, w które można się zaangażować
W czasie rzeczywistym, byście mogli zadawać pytania, gdy coś będzie Was nurtowało, ciekawiło, będziecie mogli weryfikować i porównywać to, co już wiecie, czy Wam to pasuje i czy dobrze się rozumiemy.
Google Meet: https://meet.google.com/yqa-gctc-ixt