Stanisław Krajski - filozofia
Wklejam filmiki Stanisława Krajskiego, arcyciekawe tym razem. Nareszcie ten b. zdolny i kompetentny uczony zaczyna dzielić się tym o czym ma pojęcie, sama wiedza bez sensacji:
9:14 pytanie jest dobre a odpowiedź brzmi: jeden. Anioł, także upadły; jest tam gdzie działa. 14:39 i znowu ten sam błąd! Bóg może robić to wszystko co robią ludzie (z wyjątkiem grzechu), podobnie jak artysta rzeźbiarz potrafi wykonać prosty stół czy krzesło. 14:55 ten błąd w myśleniu filozoficznym zapewne odziedziczył Pan po prof. Mieczysławie Gogaczu.
Ile diabłów zmieści się na łebku od szpilki?
Nie we wszystkim się zgadzam:9:14 pytanie jest dobre a odpowiedź brzmi: jeden. Anioł, także upadły; jest tam gdzie działa. 14:39 i znowu ten sam błąd! Bóg może robić to wszystko co robią ludzie (z wyjątkiem grzechu), podobnie jak artysta rzeźbiarz potrafi wykonać prosty stół czy krzesło. 14:55 ten błąd w myśleniu filozoficznym zapewne odziedziczył Pan po prof. Mieczysławie Gogaczu.
Komentarz
Czy kapitalizm przestrzega zasad moralnych? Czy w ogóle różni się, istotowo, od komunizmu?
Pod koniec filmu Dariusz Pawlak niekompetentnie i po chamsku wypowiedział się o osobach chorych psychicznie, kiepsko to świadczy o jego poziomie intelektualnym i rozwoju duchowym, milczenie arbitra savoir-vivre też wymowne.
Umiłowani, nie wierzcie każdemu duchowi, lecz rozeznawajcie duchy, czy są od Boga, gdyż wielu fałszywych proroków pojawiło się na świecie.
Nie gaście Ducha! Nie lekceważcie proroctw! Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe!
Dziwię się, że od Tego, który was powołał łaską Chrystusa, tak szybko odchodzicie do innej ewangelii. Nie ma innej ewangelii! Są tylko jacyś ludzie, którzy wśród was sieją zamęt i chcą zmienić Ewangelię Chrystusa. Lecz gdybyśmy nawet my sami, albo gdyby anioł z nieba głosił wam ewangelię inną od tej, którą wam głosiliśmy, niech będzie wyłączony ze wspólnoty. Powtarzam jeszcze raz, to co powiedziałem: Jeśli ktoś głosi wam inną ewangelię od tej, którą przyjęliście, niech będzie wyłączony ze wspólnoty.
Teraz interesują mnie inne rzeczy.
Co do Alicji Lenczewskiej , napisałam już.
Rozumiem wątpliwości, ja pomimo że jestem bardzo sceptyczna co do różnego rodzaju współczesnych proroków i wizjonerów a nawet do wspólnot w których praktykują to w jej przypadku mam tak mocne doświadczenia że się nie boje o to że zawędruje na duchowe manowce pod wpływem lektury.
Moim zdaniem lepszy z niego teolog niż filozof, zna doktorów Kościoła, nie pozwolił Mieczysławowi Gogaczowi zamknąć się w klatce ciasno pojmowanego tomizmu.
Szkoda że o sukcesie wydawniczym decyduje ciekawość gawiedzi.