Basen przy domu.
Tak pomyślałem, że będę się dzielił tipami, które zdarza mi się robić. Trochę brakuje mi kategorii porady, gdzie można by się dzielić czymś takim.
@Aneczka08 może by się dało coś takiego utworzyć?
Dzisiaj basen. Mam basen rozporowy. W zestawie była pompa i filtr. Ale to dziadostwo.
Czytając różne grupy uskuteczniłem tani filtr wykorzystujący watę używaną w filtrach w akwarium. I sitko.
Oryginalny filtr z pompy wyrzuciłem, natomiast wylot wody idzie przez sitko i tą watę wpadając do basenu z góry.
W basenie mam tylko dozownik z chlorem.
Worek z wełną kosztował niewiele, zużyłem na razie 1/10 przez te lata. Jest więc też oszczędność na filtrach.
Przez 5 lat ani razu woda mi się nie zazieleniła.

@Aneczka08 może by się dało coś takiego utworzyć?

Dzisiaj basen. Mam basen rozporowy. W zestawie była pompa i filtr. Ale to dziadostwo.
Czytając różne grupy uskuteczniłem tani filtr wykorzystujący watę używaną w filtrach w akwarium. I sitko.
Oryginalny filtr z pompy wyrzuciłem, natomiast wylot wody idzie przez sitko i tą watę wpadając do basenu z góry.
W basenie mam tylko dozownik z chlorem.
Worek z wełną kosztował niewiele, zużyłem na razie 1/10 przez te lata. Jest więc też oszczędność na filtrach.
Przez 5 lat ani razu woda mi się nie zazieleniła.

Komentarz
Ale ja od razu to wszystko robię, bo generalnie z tego co wyczytałem dużo trudniej powstrzymać proces jak już coś się zaczyna dziać.
Ta wełna jest bardzo gęsta, na koniec sezonu ją wyrzucam to na nazbieranych różności
pH i alkaliny ok, chloru trochę mało
„Głębia ostrości”. Bogdan Pękalski zbudował dom jak z bajki [REPORTAŻ]/b>
Dom z natury. Czy można samemu zbudować dom z naturalnych materiałów? @OstojaTradycji
Kosmiczne chatki Bogdana Pękalskiego
Hobbitówa Krzywcza, Zima 2018
Czy podawany wymiar - np. 306 czy 366 dotyczy skrajnych wymiarów stelaża? Czy to wymiar niecki, a nogi trzeba doliczyć?
Jeśli tak, to ile nogi jeszcze wychodzą poza obrys?
To średnica w maksymalnym miejscu
Właśnie się napełnia.
Mąż zaszalał, ja tylko się wypowiedziałam, że nie chcę okrągłego, to ten wziął ponad 5 m na prawie 3m. Dla dzieciaków będzie frajda.
Edit 3,8m średnica
Uwielbiam wodę
Relaks i rehabilitacja w jednym.
Stawiałam z założeniem, że ma utrzymać 6 ton. Póki co czwarty rok trzyma 4 t.
Nic się nie dzieje. Tylko naprężenia wyliczyłam z uwzględnieniem podłoża.
Legar 25x15 cm zolowany, zabezpieczenie piachem. Rozstaw 45cm.
Na legarach decha 3,5 cm impregnowana.
W zeszłym roku czyszczona i równania. Pod basen pianka PE
Mogłabyś tam czołg postawić
Edit, pod tarasem ukryta instalacja odwodnienia dachu. Dostęp bezproblemowy
Nie wiem, czy powinnam się pójść przekąpać
Ale cała zieleń i inne życie zostało zlikwidowane