Basen przy domu.

edytowano lipca 2023 w Otwarta (Wszyscy)
Tak pomyślałem, że będę się dzielił tipami, które zdarza mi się robić. Trochę brakuje mi kategorii porady, gdzie można by się dzielić czymś takim.
@Aneczka08 może by się dało coś takiego utworzyć? :)

Dzisiaj basen. Mam basen rozporowy. W zestawie była pompa i filtr. Ale to dziadostwo.
Czytając różne grupy uskuteczniłem tani filtr wykorzystujący watę używaną w filtrach w akwarium. I sitko.
Oryginalny filtr z pompy wyrzuciłem, natomiast wylot wody idzie przez sitko i tą watę wpadając do basenu z góry.
W basenie mam tylko dozownik z chlorem.
Worek z wełną kosztował niewiele, zużyłem na razie 1/10 przez te lata. Jest więc też oszczędność na filtrach.

Przez 5 lat ani razu woda mi się nie zazieleniła.

«1

Komentarz

• Ew kategoria to do @Darek lub @kudlaty01
  • Jakim cudem to nie jest wątek @MAFJa ja się zapytowywuje? :p
    Podziękował(a) 4Bagata Barbasia Ewasz Madzikg
  • Bo to jest wątek z rozwiązaniami, a nie suplem z pętelką!
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • edytowano lipca 2023
    Edit bo mnie zbanują.. ;-) no weeez ja też mam filtr wiaderkowy . I wode odratowalam pare razy przez rozwiazania jak adam slodowy.. Przeważnie już na ratunek , w tym roku może się uda prewencyjnie jutro triplex pro przychodza.... u mnie woda wtedy idzie przez filtr z wkładem i do wiaderka... w tym roku chce shakowac wklad kartuszowy kulkami filtrującymi.. dziś takie podpatrzyłam cos na youtubie..jak probowalam sie ratowac instrukcja jak podlaczyc te rury do basenu tymi roznymi rzeczami .. jakos sie udalo ale troche sie zapowietrza mi.. i potem tak sie krztusilo mocno ze raz rura sie odpiela i troche wylecialo wody . .
  • Myślisz Paweł że wełna zamiast kulek byłaby lepsza/ tańsza? U mnie w wiaderku przez poduszki i tetry leciało.. ale hak dobrze spakuje ten wklad do filtra kartuszowego to może bez wiaderka sie obejdzie..
  • MAFJa powiedział(a):

Myślisz Paweł że wełna zamiast kulek byłaby lepsza/ tańsza? U mnie w wiaderku przez poduszki i tetry leciało.. ale hak dobrze spakuje ten wklad do filtra kartuszowego to może bez wiaderka sie obejdzie..

Nie mam doświadczenia z innymi rozwiązaniami. Przeczytałem o tym z tą wełną i jedynie chlor pływa w basenie i nic się nie zieleni.
    Ale ja od razu to wszystko robię, bo generalnie z tego co wyczytałem dużo trudniej powstrzymać proces jak już coś się zaczyna dziać.
    Ta wełna jest bardzo gęsta, na koniec sezonu ją wyrzucam to na nazbieranych różności ;)
  • No ja też próbuje przeciwdziałać w tym roku.. nalrealam w piątek... ale bardzo dużo wpada do tego basenu.. walczę sitkiem ..na pokrywie tym razem rozstawilam basen ale ona serio nie dawała nic..
  • A sprawdzasz paskami jaka jest woda
  • Coś chyba się powinnam dokształcić, bo rozumiem Was, mniej więcej jak język chiński...
  • Ja rozumiem dwa najważniejsze: "basen" i "woda" :p
    Podziękował(a) 4Barbasia Ganna4 pawelk Skatarzyna
  • Czyli nie tylko ja, choć posiadaczka basenu nie rozumiem nic :D
  • Rejczel powiedział(a):

Ja rozumiem dwa najważniejsze: "basen" i "woda" :p

Przyślij dzieciaki, 26 stopni w basenie, wyszaleją się :)
    Podziękował(a) 1Rejczel
  • @MAFJa takie mam odczyty na pasku.
    pH i alkaliny ok, chloru trochę mało

• Ja nie wiem bo mam do mierzenia taki pojemniczek przezroczysty z tabletkami.. a wlasciwie mialam bo pogubilam .. jak już mierze to pH wiecznie za wysokie powyżej normy a chlor za niski.. można w ciemno spać.. ph- I chlorować.. nie lubię tego bo jak bym nienuwazala, to odbawraim sobie jakieś rzeczy czy też dno baseny.. ponoć triplex pro robią robotę za wszystko..czekam na dostawę dziś, a na razie chodzi filtr z czystym kartuszem, bo tetry mi gdzieś wcięło do wiaderka, z resztą nie przepadam za tą konstrukcja - mam nadzieje ze się uda z kulkami filtrującymi w filtrze.. ale na razie ani slisko nie jest ani zielono.. lekko mętnie po 3 dniach kąpieli non stop..
  • edytowano lipca 2023
    A tu hobbit i jego dom z basenem:

„Głębia ostrości”. Bogdan Pękalski zbudował dom jak z bajki [REPORTAŻ]/b>

Dom z natury. Czy można samemu zbudować dom z naturalnych materiałów? @OstojaTradycji

Kosmiczne chatki Bogdana Pękalskiego

Hobbitówa Krzywcza, Zima 2018
  • Ma ktoś te kulki używał? Warto inwestować w niebieskie ( z jinami srebra przeciw e coli o gronkowcom) czy te białe spoko wystarcza?
  • Mam pytanie do posiadaczy basenów firmy Bestway.

Czy podawany wymiar - np. 306 czy 366 dotyczy skrajnych wymiarów stelaża? Czy to wymiar niecki, a nogi trzeba doliczyć?

Jeśli tak, to ile nogi jeszcze wychodzą poza obrys?

• Max 2cm bo taka rurka
    To średnica w maksymalnym miejscu
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Mam i ja ;)
    Właśnie się napełnia.
    Mąż zaszalał, ja tylko się wypowiedziałam, że nie chcę okrągłego, to ten wziął ponad 5 m na prawie 3m. Dla dzieciaków będzie frajda.
    Podziękował(a) 4Duduś Ewasz MAFJa Skatarzyna

• Podziękował(a) 2Duduś Madzikg
  • BeaBea
    edytowano lipca 2024
    Ja mam taki. Na zbliżeniu widać jak idą nogi
    Edit 3,8m średnica
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Jejku, fajnie mieć basen :)
    Uwielbiam wodę :)
    Relaks i rehabilitacja w jednym.
    Podziękował(a) 4Bea Duduś Nodobra Skatarzyna
  • I serio drewniany taras utrzyma taki ciężar?
  • edytowano lipca 2024
    My do tej pory miewaliśmy tylko małe baseniki, ale w nich zanim woda przestała być lodowato zimna to była brudna. Ale te niekończące się upały zachęcają, nie powiem.
  • BeaBea
    edytowano lipca 2024
    @Wanda mój tak B)
    Stawiałam z założeniem, że ma utrzymać 6 ton. Póki co czwarty rok trzyma 4 t.
    Nic się nie dzieje. Tylko naprężenia wyliczyłam z uwzględnieniem podłoża.

Legar 25x15 cm zolowany, zabezpieczenie piachem. Rozstaw 45cm.
    Na legarach decha 3,5 cm impregnowana.
    W zeszłym roku czyszczona i równania. Pod basen pianka PE

Mogłabyś tam czołg postawić :p

Edit, pod tarasem ukryta instalacja odwodnienia dachu. Dostęp bezproblemowy
  • UlaUla
    edytowano lipca 2024
    Syn sypnął chloru do basenu "od serca", wskaźnik pokazuje prawie purpurę ( ogólnie powinien być lekki fiolecik.
    Nie wiem, czy powinnam się pójść przekąpać ;)
    Ale cała zieleń i inne życie zostało zlikwidowane :smiley:
    Podziękował(a) 2Bea MAFJa
  • Ja niestety nie mam pojęcia na jakich legarach jest mój taras. Błąd....
  • Miałem zrobiona na szybko konstrukcje na zwykłych łatach. Bez problemu wytrzymywał 3 metrowy basen. Przecież nigdzie sobie nie pójdzie.
    Podziękował(a) 1Bea
  • BeaBea
    edytowano lipca 2024
    Wanda powiedział(a):

Ja niestety nie mam pojęcia na jakich legarach jest mój taras. Błąd....

Bez znaczenia jeśli zgodnie ze sztuką.
  • Jacuzzi na wieczór już przez grill nagrzane :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik