Kotki syberyjskie
Czy macie jakieś doświadczenia? Mąż - alergik. Dzieci uparte. Kotek upatrzony....Damy radę?
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Komentarz
Ja się zastanawiam nad bezwłosa świnka morska dla mojego alergika, ale różne są opinie by tych bezwłosych ras kotów i świnek.
Uczula białko konkretnego kota.
Nie tylko sierść
Nie ma ras mniej lub bardziej uczulajacych
Uczula konkretny osobnik
Mniej niż inne lub w ogóle, zależy po których rodzicach i z której hodowli. Czysty syberyjczyki nie uczula, bo nie produkuje białka b1, które uczula. Na początku oczywiście trochę drażnią kłaki, bo długie. Ale też zależy po których rodzicach bo najpierw na próbę mieliśmy innego kota z tej samej hodowli i ani ja ani Marcin nie mogliśmy go nawet pogłaskać. Tak swędziały nas ręce. Więc mamy po innych rodzicach z ciut krótszą sierścią i byliśmy też u takiego magika, co to nie wiem czy wierzyć czy nie, ale sprawdził sierść kotów trzech i nas i powiedział, że ten nie będzie uczulał. I faktycznie tak jest. Marcin w testach na kota na 100 tych jednostek miał 89 a kot był ok. Oczywiście jak wymiział i potarł twarz, to czuł ale nic poza tym.
Przy alergiach nie ryzykowałabym, no może żółw, bo nawet rybki mogą uczulić, a raczej ich pokarm.