Wędzarnie i wędzenie
Czy jest u nas ktoś kto wędzi?
Myślę o wędzarni i nadal nie wiem czy lepsza na prąd (borniak) czy jednak tradycyjna. Z jednej strony przy prądzie nie trzeba chodzić, kupuje się tylko wiórki do dymu i wszystko dzieje się samo, ale jestem zależna od prądu a u nas awarie i przerwt częste, z drugiej drewniana (albo metalowa choć ta nie przemawia do mnie) sprawia że nie jestem zależna od prądu, ale podobno jest problem z utrzymaniem temperatury...no i najważniejsze, czy można samemu bez pomocy z zewnątrz opanować ta sztukę (wiem są filmiki na YT ale filmik yo go innego niż ktoś doświadczony obok)
Myślę o wędzarni i nadal nie wiem czy lepsza na prąd (borniak) czy jednak tradycyjna. Z jednej strony przy prądzie nie trzeba chodzić, kupuje się tylko wiórki do dymu i wszystko dzieje się samo, ale jestem zależna od prądu a u nas awarie i przerwt częste, z drugiej drewniana (albo metalowa choć ta nie przemawia do mnie) sprawia że nie jestem zależna od prądu, ale podobno jest problem z utrzymaniem temperatury...no i najważniejsze, czy można samemu bez pomocy z zewnątrz opanować ta sztukę (wiem są filmiki na YT ale filmik yo go innego niż ktoś doświadczony obok)
Komentarz
Tradycyjną. I tak, jest zabawa z pilnowaniem, ale my kochamy żywy ogień.
https://toya24.pl/product-pol-10014293-OKRAGLA-WEDZARNIA-GRILL-40CM.html
Na kilka sztuk mięsa wystarczy. Mamy w planach postawienie tradycyjnej wędzarni, ale do dalekosiężne plany
Ta część niżej, gdzie za drzwiczkami jest paleniska miała szybę żaroodporną, co ułatwiło pilnowanie ognia. Ale Kajtek zabił i dlatego jest tam teraz blacha.