Gdzie kupić ikonę?
Czy ktoś zna miejsce, gdzie w klasztorze piszą i sprzedają ikony? Zależy mi na tradycyjnej technice i tradycyjnym sposobie przedstawiania postaci.
Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!
Komentarz
https://www.pddm.pl/warszawa/
Najlepiej chyba zadzwonić na numer ich sklepu-Centrum Apostolstwa Liturgicznego.
Ale nie widział tych ikon na żywo - znam tylko siostry.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2001375846581723&substory_index=2&id=217029421683050&sfnsn=mo
Ja mam takie od Onsowicza: św. Franciszek i Krzyż z Asyżu
A tu przykładowo kilka prac( Pan Jezus jeszcze nie jest skończony, jeszcze się maluje ):
Przyznaję, że po cichu liczyłam na omodloną ikonę i dlatego szukałam ikony pisanej w zakonie, ale nie spodziewałam się tak konkretnej obietnicy i nie śmiałam o nią pytać.
Obecnie mnóstwo osób pisze ikony, wręcz jest na to moda, i wiele z ikon jest naprawdę piękna. Jednak ikona pisana przez modlącą się za murami klasztoru siostrę ma dla mnie szczególną wartość.
Je się pisze "na kolanach".
Muszą być omodlone i powinny służyć do medytacji, kontemplacji.
Tam wszystko ma ukryte znaczenie, każdy znak, kolor, cień, materiał.
Dlatego one są "pisane" nie "malowane".
To są specjalne "szkoły pisania ikon", nie wystarczą szkoły artystyczne.
Nie powinny być zwykłymi, pięknie namalowanymi obrazami przez utalentowanych artystów, bo wtedy to tak na prawdę już nie są ikony w pełnym tego słowa znaczeniu.
Choć teraz w Polsce ikon do wyboru multum, jeszcze trudniej jest moim zdaniem. Właśnie przez wszechobecne kursy. Sama wiele lat marzyłam o takim, ale teraz widzę, jak często wyglądają, i mi przeszło.
Dodatkowo mam taką (może idealistyczną) wizję pisania ikony w ciszy klasztornej celi, w spokoju i skupieniu ciężko osiągalnym w domowym życiu.
No i zawsze mam z tyłu głowy, że zakony żeńskie mają najbardziej pod górkę w dzisiejszym świecie i warto je finansowo wesprzeć
Tam też samej obrazy co poniektóre