chusty, nosidełka itp

Nie trafiłam chyba na taki temat. A jeśli wybierzemy się w marcu w góry,to może się przydać wiedzą i doświadczenie innych...
Otóż: Hubert ma 3,5 miesiąca,waży 7 kg i zaczyna już wyrastać z chusty elastycznej,zwłaszcza,że ja mam taki mały model,w sensie krótka i wąska. Do marca jeszcze cięższy się zrobi. Co mogę rozważyć jako alternatywę ? Plus jak to pogodzić ze spiworkiem? Bo ja go głównie w domu noszę teraz zimą.

Komentarz

• Lepiej w takim wypadku kurtkę dla dwojga niż próbować poradzić sobie ze śpiworkiem. Chustujesz siebie i dziecko w zwykłych ciuchach i na to wspólną kurtka.
    Chustowanie na twojej kurtce dziecka w śpiworku to wyczyn i niewygoda. Moim zdaniem
    Podziękował(a) 2AB_ agnieszkamama
  • Mam tkaną chustę. Mogę Ci wysłać.
  • AB_ powiedział(a):

Mam tkaną chustę. Mogę Ci wysłać.

A czy one nie są kosmicznie trudne w wiązaniu? Czy tak samo jak elastyczna?
  • I jeszcze - macie doświadczenie z noszeniem na plecach? Od jakiego wieku to się sprawdza? Bo ja mam wrażenie,że on będzie płakał,jeśli nie będzie mnie widział
  • Nie pamiętam już, ale chyba 4-miesięcznego można już na plecach i to jest bez porównania wygodniejsze niż z przodu. Tylko warto wcześniej poćwiczyć wiązanie, żeby było bezpiecznie, nie dopiero na wyjeździe.
    Elastycznej nie miałam, nosiłam bardzo dużo w tkanej, więc nie wiem, czy elastyczna łatwiejsza. Tkaną wiąże się łatwo i szybko, tylko trzeba trochę poćwiczyć, żeby nabrać wprawy.
    Podziękował(a) 1agnieszkamama
  • Nosiłam na plecach od 4 tygodnia życia dziecka.
    2X jest dość łatwe, ale takie małe lepiej nosić w " kieszonce". Pooglądaj filmiki instruktażowe.
  • edytowano lutego 2023
    Na spacery po górach, górkach, lesie nosiłam w manduce. W ogóle manduka była wygodniejsza, bo bez wiązania.
    Szybko się robiło przepakowanie dzieci np. z fotelika z auta albo odwrotnie. Chusta się jednak płątała i brudziła po parkingu...
    Jeśli chodzi o ubranie jak było zimno to polar czy kurtka męża, albo te same co w końcowce ciąży były ok. Nie kupowalam specjalnych dla dwojga.
  • edytowano lutego 2023
    Manduca oficjalnie jest od 3.5 miesiąca. Mimo wszystko ja bym nie przesadzała z czasem w nosidle w tym wieku (co innego chusta), ale na ferie bym wzięła. Choć wolę chustę, Manduca tak nie podpiera, choć jest wygodniejsza w zakładaniu i ściąganiu. P.S. Miałam na sprzedaż, nie pamiętam, czy poszła...

Jak dziewczyny piszą, pod wspólną kurtkę koniecznie. Dzieciak grzeje się od mamy, nie ma problemu z wizytą w schronisku np., można wejść i nie zdejmować, rozbierać jeśli małe śpi. Choć pewnie i tak wtedy trzeba przewinąć. Ja miałam obszerną zwykłą ale te dedykowane są jednak lepiej zaprojektowane (co w mroźną zimę istotne) a można kupić używaną.

Z przodu z takim maluchem wygodniej (doglądanie, ew. smoczek czy odsuwanie zamka w celu dopasowania temperatury, cmokanie w czółko) .
  • Mam taki ochraniacz polarowy dla chustowanego dziecka, jak byłam szczupła to zima Z w niesliski kombinezon i ten ochraniacz, sama też niesliska kurtk, ale góry to inny kaliber. Kurtkę dla dwojga używałam jesienią ale ja niska a kurtki jednak na wyższe osoby i średnio się sprawdzilo
  • edytowano lutego 2023
    W zimie zakładałam tez dziecku (jak było z przodu) kurtkę po starszym (sporo) bracie. Taką sporo większą. Maluch był ubrany w merynoski różne, a kurtka szła na chustę/ nosidło. Kaptur na głowę, rękawy przez ramiona wciśnięte do przodu w okolice dekoltu/ biustu mojego, a odpięte boki/ dwa „doły” kurtki owinięte na nóżki i dociśnięte od boku i dołu do brzucha mojego.

Dziecko bardzo szczelnie tak się opatuli, a i jest możliwość regulacji temperatury (można odwinąć dowolne części). Tylko jest pewien problem z mamą i zimnem przy dekolcie, ale i to da się załatwić apaszką.

W cieplejsze dni na tej zasadzie stosowałam kocyk dziecięcy, kwadratowy z kapturkiem, też „zawieszonym” na główce dziecka.

• Ja sobie zrobiłam polarowe poncho beż szycia ;) też dawało radę.
  • edytowano lutego 2023
    Jeśli mogę wtrącić offtopowo, to mam mei taia na sprzedaż za 100 pln o:)

• OlaOdPawla powiedział(a):

Jeśli mogę wtrącić offtopowo, to mam mei taia na sprzedaż za 100 pln o:)

To to

• ja moge tkana natibaby oddac za darmo bo mi już chyba ciąza nie grozi, nosidełko nati go tez mam choć to dla wiekszego dziecka
  • Potrzebuję kupić nosidło ergonomiczne (na chustę się nie zdecyduję). Jakie polecacie? Waga dziecka niecałe 7 kg.
  • Chyba jeszcze mam Manduce, starsza ale działała jeszcze, mogę Ci wysłać jak nadasz mi kod do paczkomatu.
    Podziękował(a) 1Weronika85
  • edytowano maja 2023
    Chce ktoś takie nosidło biodrowe za 20 zl plus wysyłka?

Na zdjęciu wygląda na odbarwione ale jest jest normalne.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik