Dwa miliony Polaków codziennie odmawia Różaniec.

A przynajmniej tak twierdzą w "Niedzieli" :)

https://www.niedziela.pl/artykul/73408/Dwa-miliony-Polakow-codziennie-odmawia?fbclid=IwAR0tAWSOz6Aqda-xdmoYAg5cLW_-WdzI22_UbAwxiGO5JymCD9CyAzgjAoU

Nie podali metodologii zliczenia niestety, ale być może to prawda - to 5% obywateli, a biorąc pod uwagę statystyki regularnie uczęszczających do Komunii św (8% ogółu obywateli) to jest dość prawdopodobne.

I teraz - biorąc pod uwagę wszelkie kataklizmy jakie nas czekają (wojna, gospodarka, energia, "pandemia" a nade wszystko - epidemia lewackiego wariactwa i nienawiści, szczególnie do katolików, a do tego białych i do Polski szczególnie) - to jest coś na czym opieram nadzieję.

A mianowicie jeśli do tych kataklizmów nie dojdzie (a moim zdaniem jest duża szansa by nas to ominęło) - to właśnie z uwagi na powyższe.
Gorzej będzie jak wymrą te wszystkie "babcie różańcowe" jak ich się pogardliwie nazywa nawet w Kościele czasami. Wtedy to już może być różnie.
Podziękował(a) 3Basja kudlaty01 mamababcia

Komentarz

• Mam dokładnie te same spostrzeżenia dotyczące "babcinek z różańcem" - że tak sobie cicho siedzą, albo lekceważone, albo wyśmiewane, a one na pierwszej linii walczą. I coraz ich mniej. Ale mamy też Kółka różańcowe, Różaniec do Granic, inne inicjatywy. Będzie dobrze, a przynajmniej jakoś.
  • Jeśli coś jest ciche, pogardzane, wyśmiewane i mało atrakcyjne - to bardzo możliwe że jest najbardziej wartościowe.
  • 5% akurat odpowiada liczbie Polaków powyżej 70 r.ż.
  • edytowano października 2021
    Rogalikowa powiedział(a):

… a one na pierwszej linii walczą.

Nie zapomnijcie o zakonach klauzurowych i duchowieństwie w ogóle.

Dajcie mi armię modlących się na różańcu, a podbiję świat” – błogosławiony Papież Pius IX
    Podziękował(a) 2Rogalikowa TecumSeh
  • OlaOdPawla powiedział(a):

5% akurat odpowiada liczbie Polaków powyżej 70 r.ż.

Śmiem twierdzić, że choć w tej grupie dużo osób Różaniec odmawia, to zapewne nie jest to nawet większość.

Młodych też jest całkiem-całkiem - to forum dowodem, org też, i wszelkie frondo-podobne - a przecież sporo ludzi młodych egzystuje poza forami. U mnie w korpo jest Róża, a żadna z tych osób na żadnym znanym mi forum się nie udziela - uczestnicy zaś są wieku od 30 minus do 40 plus, a także jedna osoba po 50tce.

Nie żeby trąbić górne hymny jak to cudownie, ale tragedii nie ma.
    I pytanie - czy gdziekolwiek jest lepiej, przynajmniej w Europie?
  • Myślę, że Żywy Różaniec @TecumSeh
    Wtedy łatwo policzyć, a każdy proboszcz musi pewnie w sprawozdaniach ujmować ile ma w parafii róż różańcowych.
    U nas też sporo tych "babć", ale też sporo młodych (liczę się do mlodych, nie?)
    Jest kilka róż rodziców za dzieci, a poza tym jest zastępowalność pokoleń, bo na każde puste miejsce w róży, kiedy ktoś umiera, szukana jest kolejna osoba, często decyduje się ktoś z rodziny zmarłego.
    Podziękował(a) 2Mamaw TecumSeh
  • edytowano października 2021
    Właśnie dziś rozmawiałam z siostrą mą, osobistą :) Wspominałyśmy naszą babcię, rocznik 1905, Jej wielką wiarę, pobożność, ufność - codziennie różaniec, msza święta. Czy miała pytania, czy dumała, czy się zastanawiała - pewnie tak - bo babcia mimo, że tylko 4 klasy ukończyła - sporo czytała i była na swój sposób otwarta na świat i postępowa. 3/4 życia spędziła na mszy w starym rycie, z której niewiele rozumiała - więc różaniec " szedł w ruch" . Na wiele pytań o wiarę, Biblię, katechizm - nie miała odpowiedzi, ale w tej swojej prostocie wierzyła głęboko i ufała, i zawsze i wszędzie z różańcem.

A my, tzn. ja i siostra :) ciągle pytania, ciągle rozumowe podejście do wiary, do modlitwy , analizy czemu Bóg to tak i tak urządził, po co, na co, itd. Wiele odpowiedzi znajdujemy, bo lektura, bo net, bo ksiądz. Możliwości, jakich nasza babcia nie miała.. Ale do tej głębokiej wiary i ufności naszej babci - wciąż daleko.
    Siostra słucha, a ja się przymierzam do słuchania/ poczytania "Mistyczne Miasto Boże" Marii z Agredy.
    I stąd te nasze refleksje i dywagacje przy samochodzie, w przerwie między kolejnymi sprawami do załatwienia ;) ;)
    Podziękował(a) 3Izka kawusiowa TecumSeh
  • Ja sama mam ostatnio jakieś kłopoty z modlitwą i różańcem :(
    Ciężko mi przychodzi, różaniec zaczynam i nie kończę, albo " odklepuję" z myślami dalekimi.
    Dziękować nie potrafię, a tyle zawdzięczam. Okropne lenistwo duchowe - aż sama się tego boję :'(
    Trudne to. A takich leni wokół mnóstwo.
  • ola_g powiedział(a):

Myślę, że Żywy Różaniec @TecumSeh
    Wtedy łatwo policzyć, a każdy proboszcz musi pewnie w sprawozdaniach ujmować ile ma w parafii róż różańcowych.

Więc jeśli tak, to być może liczba modlących się jest zaniżona - sporo inicjatyw jak nasza, która nie jest w żadnych statystykach. Plus "adhoki" - ludzie którzy się modlą ale niekoniecznie w Różach (np moja Mama).
    ola_g powiedział(a):

U nas też sporo tych "babć", ale też sporo młodych (liczę się do mlodych, nie?)

Pewnie! :)
    ola_g powiedział(a):

Jest kilka róż rodziców za dzieci, a poza tym jest zastępowalność pokoleń, bo na każde puste miejsce w róży, kiedy ktoś umiera, szukana jest kolejna osoba, często decyduje się ktoś z rodziny zmarłego.

Super:) Oby tak było zawsze:)
  • gahana powiedział(a):

Dziękować nie potrafię, a tyle zawdzięczam.

To może piosenka fantastycznego Karela Kryla:

Latorośl stworzył Bóg,
    bym mógł z niej splatać wieńce.
    Dziękuję więc za ból,
    bo uczy pytać więcej.

Za niepowodzeń sto,
    przegranych interesów,
    bym w końcu wydał plon,
    choć byłem u sił kresu,
    dziękuję, dziękuję, dziękuję.

Dziękuję za słabość,
    bo uczy mnie pokory.
    Pokory, gdy radość
    i pomimo niewoli.

I za łzy dziękuję,
    bo budzą me uczucia,
    gdy pokrzywdzonych jęk
    domaga się współczucia,

Gdy piękno kusi mnie,
    dziękuję za brzydotę
    i gdy spotkają się
    wrogość z miłością potem.

Wiedząc, że koi sen,
    dziękuję za zmęczenie.
    I za strumienia tren,
    za szał, za uniesienie,

I za pragnienia dar,
    jesteśmy słabi, mali,
    za mękę, cierpień czar,
    co dzieła doskonali.

Za to, że kochać chcę,
    choć lęk jest w sercu, we mnie.
    Baranku, dziękuję,
    nie zmarłeś nadaremnie,

• Tak, u nas w miejscowości podobnie - funkcjonuje chyba 15 róż różańcowych, jeśli ktoś umiera zelatorka szuka nowej osoby.
  • @TecumSeh, macie różę w korpo :o ?
  • OlaOdPawla powiedział(a):

@TecumSeh, macie różę w korpo :o ?

Ano :)
  • gahana powiedział(a):

Poważnie ? :o

Ale mam nazwiska wysłać czy o co chodzi?
    33 osoby w sumie.
  • Nie .... :D
    Bo, wiesz, o korpo myślę może zbyt stereotypowo ...
    Serce rośnie :)
  • gahana powiedział(a):

Nie .... :D
    Bo, wiesz, o korpo myślę może zbyt stereotypowo ...

A to na pewno.
    Jak poczytasz co piszą o korpo albo posłuchasz ludzi rozmaitych, to mamy tu piekło na ziemi. W praktyce jest w miarę spoko, chyba że trafisz do fatalnego zespołu lub procesu - ale całościowo ok.
    gahana powiedział(a):

Serce rośnie :)

No, nie ma tak różowo.
    Korpo są lewackie (wszystkie) acz u nas nie ma ciśnienia (chyba że się popieprzona managerka zdarzy, spotkałem jedną, na szczęście nie moją, o żadnym lewacko nawiedzonym facecie nie słyszałem).

Generalnie "zachęcają", "promują", ale ciśnienia nie ma żadnego - poza wspomnianym wyjątkiem. Ale to przypadek kliniczny - najmłodsza z ósemki dzieci, ma brata księdza, poszło jej w lewactwo. Kiedyś była spoko, ale to było dawno temu.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Przed chwilą dostałam " z obiegówki" na WhatsApp filmik z akcji Różaniec do Granic. Aby odmawiać wspólnie różaniec za nasz kraj od 1-8 listopada, bo dzieje się bardzo źle i tylko Matka Boża może pomóc.
    Ktoś to odkopał i rozsyła łącznie z komentarzami, że stoimy nad przepaścią itp.
    Abstrahując od tych komentarzy i samego faktu, że to akcja ubiegłoroczna i głównie dotyczyła strajków kobiet i szalejącego covida - pomyślałam, że modlitwa przyniosła efekt - przecież strajki ucichły, tyle te kobiety głosiły postulatów, takie miały plany, łącznie z obaleniem rządu - i rozeszło się, rozmyło.
    Tak mnie oświeciło ...
    Może warto i teraz podjąć modlitwę o rozwiązanie problemu na naszej granicy. Bo po ludzku nie wiadomo jak to rozwiązać :/
    Podziękował(a) 2kudlaty01 TecumSeh
  • @gahana dzięki za Twoje słowa. Ja na razie z modlitwy to niewiele, tyle co o 22 staram się i przed snem. Dzięki za Waszą modlitwę.
    Podziękował(a) 2gahana TecumSeh
  • Izka powiedział(a):

Ja na razie z modlitwy to niewiele, tyle co o 22 staram się i przed snem.

To super:)
    Masz potencjał, będzie dobrze:)
  • gahana powiedział(a):

Przed chwilą dostałam " z obiegówki" na WhatsApp filmik z akcji Różaniec do Granic. Aby odmawiać wspólnie różaniec za nasz kraj od 1-8 listopada, bo dzieje się bardzo źle i tylko Matka Boża może pomóc.
    Ktoś to odkopał i rozsyła łącznie z komentarzami, że stoimy nad przepaścią itp.
    Abstrahując od tych komentarzy i samego faktu, że to akcja ubiegłoroczna i głównie dotyczyła strajków kobiet i szalejącego covida - pomyślałam, że modlitwa przyniosła efekt - przecież strajki ucichły, tyle te kobiety głosiły postulatów, takie miały plany, łącznie z obaleniem rządu - i rozeszło się, rozmyło.
    Tak mnie oświeciło ...

Bardzo słusznie.
    W kwestii aborcji doszło do czegoś takiego że trudno to wytłumaczyć - przeciwko obecnie obowiązującemu prawu była cała totalna opozycja, oraz cały (albo prawie) rząd. A mimo to - prawo to obowiązuje:)

Jeśli to nie jest cud, to co nim jest?
    gahana powiedział(a):

Może warto i teraz podjąć modlitwę o rozwiązanie problemu na naszej granicy. Bo po ludzku nie wiadomo jak to rozwiązać :/

Pewnie że tak!
    Podziękował(a) 2AgataZi gahana
  • TecumSeh powiedział(a):

Izka powiedział(a):

Ja na razie z modlitwy to niewiele, tyle co o 22 staram się i przed snem.

To super:)
    Masz potencjał, będzie dobrze:)
    Jak kto wymodli

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik