@Kika nasz czołowy szachista rodzinny chwilowo w akademiku więc wtargnelam do jego pokoju i znalazlam ksiazki o ktorych panietam, ze od nich zaczynal. Są całe pobazgrolone wiec na sprzedaż sie nie nadaja. Poszukaj w necie tej serii
@Kika a czy Twoj syn ma jakąś kategorię szachowa? Jakiś ranking?
Nie ma. Grał kiedyś, na jakiś czas zapomniał, a teraz gra dziesiątki razy dziennie z nami i online. Biedny starszy brat 5 razy z nim dzisiaj przegrał i już się do niego nie odzywa.
Dzięki za wszystkie propozycje. Będę kuła żelazo póki gorące
To ja tu przejdę z pytaniem o audiobooki dla dzieci. Trzeba mi polecajek dla dziewczynki 8-9 lat. @OlaOdPawla, Mojej siostry Klary nie znalazłam w sprzedaży już, niestety . @Rejczel, Bajek-grajek kilka mamy. Moja starsza już chyba ciut za duża na nie. Chciałam dopytać o Ronję - widzę jakieś audiobooki, ale przez kogo czytany wybrać? @Bagata, Ty też chyba kiedyś coś polecałaś?
Moje dziewczynki dużo słuchają. I dużo czytają. Ta starsza ma już kilka serii wyczytanych samodzielnie. Teraz się wzięła za moje stare komiksy .
Ja to chyba nic specjalnie do polecenia nie mam. Kiedyś pisałam o "Lottcie z ulicy Awanturników", czytanej przez Jungowską, bardzo ją lubimy, ale to dla przedszkolaków. Z Astrid Lingren ja kocham "Ronję", córka lubiła "Pippi Pończoszankę", jeden syn "Karlssona z dachu", a drugi "Madikę". Trudno wyczuć, co się komu spodoba.
Z nowszych rzeczy, to mnie się kiedyś podobały "Nieja i ja" i "Wiłka smocza dziewczynka", bardzo ładne. Tylko nie wiem, czy takie w 100% koszer, jakieś tam rozwody czy coś chyba było.
Najchętniej to bym poleciła moje ukochane książki dzieciństwa, "Dziadka do orzechów" czy "Przygody Sindbada Żeglarza". Ale to chyba dla dzisiejszych dzieci zbyt niszowe pozycje
Bardzo pozytywnie oceniam też książki Joanny Papuzińskiej, przyjemne graficznie, barwne: "Asiunia"( wspomnienia małej Asiuni, Joanny Papuzińskiej - wojenne czasy oczymq dziecka) i "Mój tata szczęściarz", w formie papierowej, nie wiem czy są audiobooki? W tematyce okolowojennej są też "Syberyjskie opowieści Chmurki" ale to już nie Joanna Papuzińska, już nie taki sztos.
@Rien, dla starszych dzieci z bajek grajek polecam "Wielka Niedźwiedzica" - piękna, ale dosyć poważna i smutna opowieść indianska. I polecam gorąco audiobook "Kłopoty Kacperka góreckiego skrzata" Zofii Kossak, ale tylko ten, gdzie czyta Anna Polony. Jest jeszcze inny, ale ani w połowie nie tak dobry.
Komentarz
Dzięki za wszystkie propozycje. Będę kuła żelazo póki gorące
@OlaOdPawla, Mojej siostry Klary nie znalazłam w sprzedaży już, niestety
@Rejczel, Bajek-grajek kilka mamy. Moja starsza już chyba ciut za duża na nie.
Chciałam dopytać o Ronję - widzę jakieś audiobooki, ale przez kogo czytany wybrać?
@Bagata, Ty też chyba kiedyś coś polecałaś?
Moje dziewczynki dużo słuchają. I dużo czytają. Ta starsza ma już kilka serii wyczytanych samodzielnie. Teraz się wzięła za moje stare komiksy
I jeszcze przypomniało mi się, że moje dzieci i dziewczynki i chłopcy lubili słuchać "Dlaczego kąpiesz się w spodniach, wujku" Astrid Lindgren.
Z nowszych rzeczy, to mnie się kiedyś podobały "Nieja i ja" i "Wiłka smocza dziewczynka", bardzo ładne. Tylko nie wiem, czy takie w 100% koszer, jakieś tam rozwody czy coś chyba było.
Najchętniej to bym poleciła moje ukochane książki dzieciństwa, "Dziadka do orzechów" czy "Przygody Sindbada Żeglarza". Ale to chyba dla dzisiejszych dzieci zbyt niszowe pozycje
I polecam gorąco audiobook "Kłopoty Kacperka góreckiego skrzata" Zofii Kossak, ale tylko ten, gdzie czyta Anna Polony. Jest jeszcze inny, ale ani w połowie nie tak dobry.