Kult Cargo

Znacie to pojęcie?
To ruch religijny, który się rozwinął zwłaszcza w okresie II wojny światowej i po niej na wyspach Oceanu Spokojnego. Miejscowa ludność zauważyła, że biali, którzy przypłynęli na ich ziemie zaczynają budować lotniska, pasy startowe i infrastrukturę - wskutek czego zaczynają przybywać z nieba samoloty z rozmaitymi dobrami.

Sprytni tubylcy wykoncypowali sobie, że ci biali co budują, czczą w ten sposób bogów, którzy w nagrodę zsyłają im samoloty z rozmaitymi dobrami - by zatem przyleciały z nieba samoloty dla nich, należy robić to samo i czcić bogów budując im lotniska, pasy startowe itp.

O kulcie Cargo słyszałem, ale dopiero niedawno pewien znajomy uświadomił mi jak bardzo wielu ludzi w Polsce wyznaje kult Cargo. Wiecie w jaki sposób?

Komentarz

• Ciekawa jestem Twojego zdania.
    Natomiast dla niektórych kult Całego jest ( według nich) dowodem na to, że nie ma w ogóle żadnego Boga, tylko ludzki wymyśl aby zaspokoić potrzeby.
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Nie slyszałam o tym wcześniej
  • Ojejuna powiedział(a):

Ciekawa jestem Twojego zdania.
    Natomiast dla niektórych kult Całego jest ( według nich) dowodem na to, że nie ma w ogóle żadnego Boga, tylko ludzki wymyśl aby zaspokoić potrzeby.

O, a jaka logika za takim rozumowaniem stoi, to nie wiem.
    Ja bym powiedział że dokładnie odwrotnie - ludzie wszelkich ras, kultur itp, itd, mają w sobie pierwiastek religijny (jako jedyne stworzenia!), którego ewolucja nijak nie jest w stanie wyjaśnić.

Natomiast przyznam szczerze że to było dla mnie jedno z większych odkryć, którego oczywiście nie sam dokonałem, tylko mnie o tym uświadomiono. I wywołało to u mnie szok poznawczy i to dwojakiego rodzaju.

Pierwsza - banalna - konkluzja - jacy ludzie są podobni (mimo różnic oczywiscie). Mnóstwo Polaków uprawia Kult Cargo po dziś dzień, choć zapewne we własnym przekonaniu są oni na wyższym poziomie niż Murzyni z wysp oceanicznych - a na pewno są (we własnym mniemaniu) bardziej światli od tych Polaków, co są pogrążeni w zabobonie i ciemnocie katolicyzmu.
    Podziękował(a) 1asia
  • edytowano września 2021
    O co zatem chodzi?

Otóż pewnie spotkaliście się i to nie raz z podejsciem typu: gdyby tylko wyeliminować z życia społecznego Kościół, gdyby nie te godziny religii w szkołach, gdyby nie ta fortuna którą płacimy klechom, gdyby wreszcie jak normalne (sic!) kraje na Zachodzie była tu aborcja na życzenie, małżeństwa homo, demoralizacja, yy znaczy się edukacja seksualna w szkołach itp, itd - to byłby w Polsce raj na ziemi.

Mielibyśmy osiągnięcia naukowe (bo teraz, z tą religią w szkołach się nie da!!!), byłaby zgoda narodowa, gdybyśmy pokochali homosiów i inne niebinarne typy, a jak wiadomo, zgoda buduje, a nienawiść niszczy, powoduje inflację i krzywo na nas patrzą z nieba, yy, tzn z Zachodu.

To jest dokładnie Kult Cargo, nic innego.

Pamiętam to jeszcze z wczesnych lat 90tych gdzie zażarta dyskusja o aborcji, Kościele i religii w szkołach była na porządku dziennym. Do dziś w zasadzie wiele się nie zmieniło.
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • To tylko jeden z komentarzy po filmem na YT .
    Podziękował(a) 1TecumSeh
  • W ogóle nigdy o tym nie słyszałam, wchodzę w wątek z myślą że to cis o meblach będzie :sweat_smile: :joy:
  • TecumSeh powiedział(a):

Ojejuna powiedział(a):

Ciekawa jestem Twojego zdania.

O, a jaka logika za takim rozumowaniem stoi, to nie wiem.
    Ja bym powiedział że dokładnie odwrotnie - ludzie wszelkich ras, kultur itp, itd, mają w sobie pierwiastek religijny (jako jedyne stworzenia!), którego ewolucja nijak nie jest w stanie wyjaśnić.
    Jest to koncepcja interpretatora lewopółkulowego (Gazzanigi), który odpowiada za rozumowania umożliwiające zachowanie spójności w postrzeganiu świata, pomimo braku wiedzy. Chodzi o to, że kiedy mamy do czynienia ze zjawiskami, których nie rozumiemy i które powodują poczucie niespójności tworzymy spontanicznie możliwe wyjaśnienia. Istnienie tego mechanizmu jest dobrze zbadane. Natomiast niektórzy uważają, że ten mechanizm jest też odpowiedzialny za tworzenie idei istot nadnaturalnych, którymi tłumaczy się niezrozumiałe zjawiska (typu pojawiające się samoloty z darami).

Oczywiście to nie jest żaden dowód na to, że Boga nie ma. Ale jest to spójne wyjaśnienie genezy religijności przy założeniu, że Boga nie ma. Ewolucyjnie - religijność przyczyniałaby się wtedy do lepszego funkcjonowania w świecie niezrozumiałych zjawisk. Choćby poprzez łagodzenie niepotrzebnego lęku lub umotywowanie skądinąd korzystnych zakazów (np. nie zbliżaj się do drżącej i śmierdzącej zgniłymi jajami góry, gdzie mieszkają złe duchy gotowe zabić nieostrożnego śmiałka).

Kult cargo jest tego dobrą ilustracją. Nieznane zjawisko znajduje wytłumaczenie; a praktyki - potwierdzenie; dzięki tym praktykom przylatują nowe samoloty, niech Cargo będzie błogosławiony. :)
    Podziękował(a) 1joanna_1991
  • Ojejuna powiedział(a):

Gość się pogubił: przecież oni boga - Cargo, nadal nie widzą, widzą tylko jego "łaski," które otrzymują wielbiąc go i stawiając mu "świątynie."

Czyli jakby nie vs katolicyzm, tylko dość podobnie ;)
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Niestety ludzie mają różne skojarzenia z Cargo, ale nie takie jak Ty @TecumSeh . Skojarzenia są z religią ogółem, z socjalem, ale raczej nikt nie widzi kultu Cargo w upatrywanie się w Zachód :/
  • edytowano września 2021
    Ojejuna powiedział(a):

Niestety ludzie mają różne skojarzenia z Cargo, ale nie takie jak Ty @TecumSeh . Skojarzenia są z religią ogółem, z socjalem, ale raczej nikt nie widzi kultu Cargo w upatrywanie się w Zachód :/

Niestety, ale to skojarzenie jest jak najbardziej prawidłowe. Nie moje - mnie uświadomił znajomy profesor i jestem pod nieustannym wrażeniem jak bardzo jest ono trafne w odniesieniu do nas. No, do niektórych z nas.
    Podziękował(a) 1Ojejuna

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik