Polecane marki i modele AGD. Za jakie funkcje o warto dopłacić? Dłuższa gwarancja?
Mój piekarnik (Ikea) odmawia współpracy. Ze dwa lata temu naprawiany, skutecznie dopiero u drugiego fachowca. Na pewno nie ma sensu już w niego inwestować.
Muszę szybko kupić, bo już nic nie da się piec
Ma być elektryczny, biały, do zabudowy. Z racji ceny, 5-letniej gwarancji i stylistyki zastanawiam się nad Ikea:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/mattradition-piekarnik-z-wym-obiegiem-powietrza-bialy-30411726/
Ale widzę, że nie ma teleskopów, a lubiłam je w obecnym.
Korzystam głównie z termoobiegu, góra dół, grilla. Musi grzać na te 250 stopni minimum (może to już standard). Wspaniale byłoby, gdyby grzał też na 30 stopni (a w Ikea pierwszy stopień to 50). Problemem było, że w czasie pieczenia chleba z wstawioną miseczką wody wydobywająca się para psuła sterownik Teraz chciałbym, by się dało to robić.
Gubię w się możliwościach piekarników Za co warto dołożyć? Może za któreś funkcje ułatwiające czyszczenie? Dla mnie piekarnik to piekarnik, zdziwiłam się brakiem tych teleskopów (myślałam, że to już standard), ale nie wiem, za co miałabym zapłącić 2 czy 3 tysie (jak właśnie sprawdziłam w sklepach ).
ORAZ kto ma pozytywne lub negatywne doświadczanie z daną marką, niech się nim podzieli. Wiem, ze wszyscy mówią teraz, że sprzęt na jedno kopyto. Ale mówią tak od lat, a u mnie pewne marki działają dłużej niż inne ( @TecumSeh tylko nie pytaj które, bo to te wrogie )
Muszę szybko kupić, bo już nic nie da się piec
Ma być elektryczny, biały, do zabudowy. Z racji ceny, 5-letniej gwarancji i stylistyki zastanawiam się nad Ikea:
https://www.ikea.com/pl/pl/p/mattradition-piekarnik-z-wym-obiegiem-powietrza-bialy-30411726/
Ale widzę, że nie ma teleskopów, a lubiłam je w obecnym.
Korzystam głównie z termoobiegu, góra dół, grilla. Musi grzać na te 250 stopni minimum (może to już standard). Wspaniale byłoby, gdyby grzał też na 30 stopni (a w Ikea pierwszy stopień to 50). Problemem było, że w czasie pieczenia chleba z wstawioną miseczką wody wydobywająca się para psuła sterownik Teraz chciałbym, by się dało to robić.
Gubię w się możliwościach piekarników Za co warto dołożyć? Może za któreś funkcje ułatwiające czyszczenie? Dla mnie piekarnik to piekarnik, zdziwiłam się brakiem tych teleskopów (myślałam, że to już standard), ale nie wiem, za co miałabym zapłącić 2 czy 3 tysie (jak właśnie sprawdziłam w sklepach ).
ORAZ kto ma pozytywne lub negatywne doświadczanie z daną marką, niech się nim podzieli. Wiem, ze wszyscy mówią teraz, że sprzęt na jedno kopyto. Ale mówią tak od lat, a u mnie pewne marki działają dłużej niż inne ( @TecumSeh tylko nie pytaj które, bo to te wrogie )
Podziękował(a) 1TecumSeh
Otagowano:
Komentarz
Bez Bluetooth'a i silników jonowych.
https://allegro.pl/oferta/robot-kuchenny-mikser-ubijaczka-planetarna-7l-10680528241
https://allegro.pl/oferta/mikser-planetarny-gastronomiczny-nierdzewny-7-l-10031406291
Co myślicie o takim wyborze?
(edit: no chyba, że da się na jakichś specjalistycznych forach poczytać, czy te sprzęty rzeczywiście mają przeznaczenie dla gastronomii i dużo zniosą).
Jako że mój dom allegro i olxem stoi zadzwoniłabym tu i zapytała, w jakim to jest stanie. Powystawowe, po-pokazowe, używane..? Nie ma końcówek a są drogie, ale z tymi podstawowymi nie powinno wyjść więcej niż cena za te Twoje typy):
https://allegro.pl/oferta/wielofunkcyjny-robot-kenwood-km094-cooking-chef-10012715347
https://multigastro.pl/pl/p/Miesiarka-planetarna-mikser-planetarny-uniwersalny-Pastel-Green-7-litrow-/18579
Wydaje mi się, że firmy specjalizujące się w sprzęcie dedykowanym dla lokali gastronomicznych nie są szeroko znane zwykłym ludziom.
Nie potrzebuje dodatkowych akcesoriów oprócz haka, końcówki do piany mieszadła K. Mam już solidną wyciskarkę, blender, szatkownicę i nie chce placić za funkcje których nie będę używać. Potrzebuje robota głównie do ciast twardych.
Czy ktoś oprócz mnie wpadł na pomysł kupowania sprzętu gastro do domu ze względu na spodziewaną solidnośc i trwałość?
Kusi mnie jeszcze kupno blendera ręcznego gastronomicznego. Ktoś coś podobnego ma w domu?
No taki....
https://allegro.pl/oferta/blender-gastronomiczny-z-regulacja-predkosci-250w-10935570364
- Pralka - whirlpool (10 lat i chodzi), zabrana ze starego mieszkania do obecnego domu
- Lodówka - Samsung (3 lata i chodzi),
- Zmywarka - Beko (6 lat i chodziła, została w starym mieszkaniu kiedy sprzedałem)
- Piekarnik - Amica (jak wyżej)
- Zmywarka2 - Siemens (3 lata i chodzi)
- Piekarnik2 - Whirlpool, (3 lata i chodzi)
A co się zepsuło? Lodówka Elektrolux. Polecono nam w 2012, mieliśmy dokupioną 5 letnią gwarancję, zepsuła się tuż po. I to tak, że nie było czego naprawiać (a dzwoniłem do kilku serwisów). A że sąsiadom mojej mamy niewiele wcześniej zepsuł się 3 letni Electrolux - to nie polecam tej firmy w ogóle, przynajmniej jeśli o lodówki chodzi.
Kuzyn pracuje w sklepie i sam mi polecił tą lodówkę - a potem przepraszał, bo mówi, że faktycznie niedługo później zaczęli dostawać informacje że lodówki się psują. Firma była dobra, ale się skiepściła.
Ze zmywarek - lepszy jednak Siemens niż Beko, w sensie komfortu używania itp.
Z piekarników - lepsza zdecydowanie Amica, lepiej też wykonana. Whirlpool się nie psuje póki co, ale w sumie żałuję że nie kupiliśmy drugiej Amiki (zdecydował wygląd i "dopasowanie" do mebli).
Na pewno w wątku chlebowym na orgu i ktoś miał do chleba taki profesjonalny, właśnie ze względu na wielkość, i bardzo chwalił.
Wszystkie inne są w najgorszym przypadku lekko ciepłe ale nie jest to temperatura, która może komukolwiek przy dotknięciu zrobić krzywdę.
Więc jest to właśnie jedna z tych opcji za która kompletnie nie warto dopłacać.
Zwłaszcza, że nie trafiłam na taki z temp. od 30 stopni (drogich nie sprawdzam nawet).
P.S. Ja żałowałam, że teraz wszytskie z zimną szybą są, bom jest matka-bestia Uważam, że to był bardzo prosty a zarazem bezpieczny sposób, by dziecko nauczyło się, co znaczy "gorące". Bolało mocno na tyle, by wryło się w dziecka podświadomość (nawet tego z małym instynktem przetrwania), ale żaden bąbel się nie robił Moi starsi wkodowane mieli, że piekarnik to bolesna rzecz - i nie miałam stracha za każdym otwarciu nagrzanego, że mi które wpadanie i zrobi sobie poważną krzywdę.
Kolega namówił abym rozejrzała się za piecem z kaflami, wtedy piec lepiej trzyma ciepło. Z kozą jest ten problem ze jest ciepło dopóki się podkłada, a jak się pójdzie spać to w dwie godziny jest zimno w mieszkaniu.
Wypatrzyłam taki https://m.olx.pl/d/oferta/piec-kominek-kaflowy-mozliwosc-wysylki-CID628-IDLuB2m.html
Nie mam pojęcia czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę...