Miele najlepsza i ewentualnie siemens, ale mało już produkują. We wrześniu kupiłam dzbanek do gotowania wody firmy niby zelmer. Chyba wyrzucę, bo smród gorszy od taniej chińszczyzny z targu. Ściema okropna.
Zelmera już nie ma, Bosch go wrogo przejął, pierwsze wywalił dział badawczy, a potem zaorał resztę. (Dlatego ich nie kupuję) Markę (nazwę) po prostu sprzedał jakiejś chińskiej firmie. Potem sprzedają dziadostwo licząc, że ludzie kupią. Jest masa takich firm podszywających się pod stare polskie firmy, Zelmer, Łucznik, motocykle i rowery Romet, Junak itp Pracownicy z Zelmera założyli zelmotor i jeżeli ktoś chce polskie i dobrej jakości to tam. Ale niestety asortyment ograniczony.
kupiłam taki wszystkie te bosche itp nie miały tarczy do ziemniaków. i miały moc 800
ten ma 1200, ma tarczę do ziemniaków i do frytek i miał b dobre opinie. wczoraj posztakowałam kapiste na kiszenie działa super, jedyna wada jaką na teraz widze to mały otwór wlotowy, na jedna marchewke lub ogórka więc przy kapuście musiałam ją drobniej pokroić. Frytki raczej krótsze wyjdą z tego ale jeszcze nie sprawdzałam. Cena bardzo fajna
Chyba potrzebuje kupić nowy piekarnik, mam dość, kolejne ciasto będę "ratowac". Ani jedno ciasto mi nie wyszło w ym piekarniku. Piecze się wszystko połowę szybciej niż w przepisach, przypala, górki się robią i pękają . Ciasta które piekłam od dawien dawna tu nie wychodzą. .. Polećcie coś...
Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam
Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam </blockquo
Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam
W Amice grzałki mi mąż wymieniał, choć nie ma w tym żadnego doświadczenia. Po kilkunastu latach użytkowania. Kolejne dobre parę lat już działa, choć nie u mnie. Kosztowało to wtedy chyba 30 zł za grzałkę, roboty 10 min z zapoznaniem się ze sprzętem I fakt, ze w Amice niższą temperaturę i krótszy czas. Same oszczędności.
No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi
No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi
Miałam najprostszego electrolux z pokrętłami przez 20 lat. Działał jak złoto, a piekę dużo. Po 20 latach chyba poszła grzałka i w środku zaczął rdzewieć. Kupiłam jego następcę za 900 PLN i na razie nie narzekam. Amica miałam płytę gazowo- elektryczną i mało nie wybuchliśmy. Jak je..o, to aż płytę z mebli podniosło. Miała też z 6-7 lat.
Miałam najprostszego electrolux z pokrętłami przez 20 lat. Działał jak złoto, a piekę dużo. Po 20 latach chyba poszła grzałka i w środku zaczął rdzewieć. Kupiłam jego następcę za 900 PLN i na razie nie narzekam. Amica miałam płytę gazowo- elektryczną i mało nie wybuchliśmy. Jak je..o, to aż płytę z mebli podniosło. Miała też z 6-7 lat.
No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi
Ja też mam electrolux, już ponad 20 lat, jeszcze działa. Nasz grzeje do 275, powoli szukamy następcy, bo mocno podgrzewamy piekarnik przed pieczeniem chleba, ale.nawet 250 już jest tylko czasami.
My też Elektrolux a nawet dwa. Oba wiekowe, jeden od nowości z nami, a drugi od kilku lat z OLX. Oba spoko. Ten z OLX bez elektroniki. Nawet timer na sprężynkę.
My też Elektrolux a nawet dwa. Oba wiekowe, jeden od nowości z nami, a drugi od kilku lat z OLX. Oba spoko. Ten z OLX bez elektroniki. Nawet timer na sprężynkę.
To chyba właśnie poprzednik mojego. @Agmar nie jestem pedantką, dla mnie czyści się spoko.
Ja mam już trzeci Electrolux, od jakichś 6 lat, chociaż kupiłam... jeden. Dość awaryjne urządzenie, od pieczenia chleba na zakwasie przeżerają się blachy. Ale trzeba powiedzieć, że serwis mają skuteczny, szybki i po trzeciej naprawie wymieniają na nowy sprzęt. Jednak bez przedłużonej gwarancji nie kupowałabym. Dzięki temu obecny mam znacznie lepszy od pierwszego bo jeśli nie ma juz danego modelu, to wymieniają na nowszy. I można sobie zostwić wyposażenie, o czym niestety przekonałam sie dopiero po awarii drugiego. Ale mam dodatkowe prowadnice i półki dzięki temu. Piecze bardzo dobrze i jest nieco szerszy wewnątrz niż inne - 4 blaszki chleba mieszczą się koło siebie.
@Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam
@Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam
Przeżerają się blachy wewnętrznej obudowy piekarnika, @Agmar. Ścianki i "sufit". Nie blachy do pieczenia. Te mam kwasoodporne. Takie węższe miejsca najbardziej cierpią, tj. np. paseczki blachy przy otworach przy termowentylatorze. W obecnym jeszcze to sie nie dzieje, więc Ci nie pokażę o co chodzi.
Ale u nas chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 2x w tygodniu po 4 bochenki się piecze, więc intensywnie piekarnik kwasem dostaje. Bez tego pewnie nie byłoby problemu.
@Bambidu to mnie trochę zdziwiłaś pisząc o przeżartym piekarniku. U nas też ż-p pieczemy 2x w tygodniu i nic nie dzieje się piekarnikowi. Z racji przeprowadzek to już 3 piekarnik, więc i marki różne.
@Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam
Przeżerają się blachy wewnętrznej obudowy piekarnika, @Agmar. Ścianki i "sufit". Nie blachy do pieczenia. Te mam kwasoodporne. Takie węższe miejsca najbardziej cierpią, tj. np. paseczki blachy przy otworach przy termowentylatorze. W obecnym jeszcze to sie nie dzieje, więc Ci nie pokażę o co chodzi.
u nas w starym piekarniku też po kilku latach miałam dziury na dnie
Komentarz
Zelmera już nie ma, Bosch go wrogo przejął, pierwsze wywalił dział badawczy, a potem zaorał resztę. (Dlatego ich nie kupuję) Markę (nazwę) po prostu sprzedał jakiejś chińskiej firmie.
Potem sprzedają dziadostwo licząc, że ludzie kupią.
Jest masa takich firm podszywających się pod stare polskie firmy, Zelmer, Łucznik, motocykle i rowery Romet, Junak itp
Pracownicy z Zelmera założyli zelmotor i jeżeli ktoś chce polskie i dobrej jakości to tam. Ale niestety asortyment ograniczony.
wszystkie te bosche itp nie miały tarczy do ziemniaków. i miały moc 800
ten ma 1200, ma tarczę do ziemniaków i do frytek i miał b dobre opinie.
wczoraj posztakowałam kapiste na kiszenie
działa super, jedyna wada jaką na teraz widze to mały otwór wlotowy, na jedna marchewke lub ogórka więc przy kapuście musiałam ją drobniej pokroić. Frytki raczej krótsze wyjdą z tego ale jeszcze nie sprawdzałam. Cena bardzo fajna
https://allegro.pl/oferta/robot-kuchenny-malakser-wielofunkcyjny-mikser-blender-wyciskarka-1200w-inox-15256239140
Polećcie coś...
teraz też mam amica i każde pieczenie w przepisie skracam o kwadrans. i b zadowolona jestem.
I fakt, ze w Amice niższą temperaturę i krótszy czas. Same oszczędności.
Po 20 latach chyba poszła grzałka i w środku zaczął rdzewieć.
Kupiłam jego następcę za 900 PLN i na razie nie narzekam.
Amica miałam płytę gazowo- elektryczną i mało nie wybuchliśmy. Jak je..o, to aż płytę z mebli podniosło. Miała też z 6-7 lat.
Ten. Ma pokrętła, tylko je się chowa. Niestety zegar już ustawiasz tym przyciskiem.
Widzę, że podrożał, rok temu kupiłam za 900 bez kilku groszy.
Oba spoko. Ten z OLX bez elektroniki. Nawet timer na sprężynkę.
@Agmar nie jestem pedantką, dla mnie czyści się spoko.