Sprzęt AGD - polecamy i odradzamy

13233343537

Komentarz

  • edytowano 10 marca
    EluniaSylwia powiedział(a):

    Miele ;) najlepsza i ewentualnie siemens, ale mało już produkują.
    We wrześniu kupiłam dzbanek do gotowania wody firmy niby zelmer.
    Chyba wyrzucę, bo smród gorszy od taniej chińszczyzny z targu.
    Ściema okropna.

    @EluniaSylwia ,bo kupiłaś chińszczyznę :(

    Zelmera już nie ma, Bosch go wrogo przejął, pierwsze wywalił dział badawczy, a potem zaorał resztę. (Dlatego ich nie kupuję) Markę (nazwę) po prostu sprzedał jakiejś chińskiej firmie.
    Potem sprzedają dziadostwo licząc, że ludzie kupią.
    Jest masa takich firm podszywających się pod stare polskie firmy, Zelmer, Łucznik, motocykle i rowery Romet, Junak itp
    Pracownicy z Zelmera założyli zelmotor i jeżeli ktoś chce polskie i dobrej jakości to tam. Ale niestety asortyment ograniczony.

    Podziękował(a) 2Moger Wanda
  • kupiłam taki
    wszystkie te bosche itp nie miały tarczy do ziemniaków. i miały moc 800

    ten ma 1200, ma tarczę do ziemniaków i do frytek i miał b dobre opinie.
    wczoraj posztakowałam kapiste na kiszenie
    działa super, jedyna wada jaką na teraz widze to mały otwór wlotowy, na jedna marchewke lub ogórka więc przy kapuście musiałam ją drobniej pokroić. Frytki raczej krótsze wyjdą z tego ale jeszcze nie sprawdzałam. Cena bardzo fajna

    https://allegro.pl/oferta/robot-kuchenny-malakser-wielofunkcyjny-mikser-blender-wyciskarka-1200w-inox-15256239140

  • Daj znać jeszcze czy daje radę z ziemniakami, to też wezmę.

    Podziękował(a) 2Aneczka08 Pietruszkowa
  • Zuzapola powiedział(a):

    Daj znać jeszcze czy daje radę z ziemniakami, to też wezmę.

    Dzis młody zażyczył sobie frytki to dam znać.

  • Bardziej mi chodzi o starte ziemniaki.

    Podziękował(a) 2Aneczka08 Madzikg
  • Chyba potrzebuje kupić nowy piekarnik, mam dość, kolejne ciasto będę "ratowac". Ani jedno ciasto mi nie wyszło w ym piekarniku. Piecze się wszystko połowę szybciej niż w przepisach, przypala, górki się robią i pękają . Ciasta które piekłam od dawien dawna tu nie wychodzą. ..
    Polećcie coś...

  • Brać czas z przepisów na pół? ;)

  • Moger powiedział(a):

    Brać czas z przepisów na pół? ;)

    Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam

  • Agmar powiedział(a):

    Moger powiedział(a):

    Brać czas z przepisów na pół? ;)

    Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam </blockquo


    A nie masz gwarancji przedłużonej na 5 lat??

  • Aneczka08 powiedział(a):

    Agmar powiedział(a):

    Moger powiedział(a):

    Brać czas z przepisów na pół? ;)

    Ale rosną górki i pękają a tzn ze temp jest wysoka mimo że ustawiam i tak niższa niż w przepisie. Z rok temu zrobił mi taki psikus że 1.5 godz piekłam udka a one były ledwo letnie... kupiłam ten piekarnik z 4 lata temu i od początku kwiatki... żałowałam ale to był jedyny piekarnik w sklepie z pokrętłami. Dzisiaj już się nawet na pokrętła nie oglądam
    Nie

  • A co to za firma?

  • EluniaSylwia powiedział(a):

    A co to za firma?

    Amica

  • Amica mi się piekarnik popsuł po ok 6 latach, właśnie grzałki, skapowałam się jak po `1,5 h chleb wyglądała jak po 45 min.

    teraz też mam amica i każde pieczenie w przepisie skracam o kwadrans. i b zadowolona jestem.

  • W Amice grzałki mi mąż wymieniał, choć nie ma w tym żadnego doświadczenia. Po kilkunastu latach użytkowania. Kolejne dobre parę lat już działa, choć nie u mnie. Kosztowało to wtedy chyba 30 zł za grzałkę, roboty 10 min z zapoznaniem się ze sprzętem ;)
    I fakt, ze w Amice niższą temperaturę i krótszy czas. Same oszczędności. :D

  • No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi

  • Agmar powiedział(a):

    No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi

    Nie

  • Miałam najprostszego electrolux z pokrętłami przez 20 lat. Działał jak złoto, a piekę dużo.
    Po 20 latach chyba poszła grzałka i w środku zaczął rdzewieć.
    Kupiłam jego następcę za 900 PLN i na razie nie narzekam.
    Amica miałam płytę gazowo- elektryczną i mało nie wybuchliśmy. Jak je..o, to aż płytę z mebli podniosło. Miała też z 6-7 lat.

  • EluniaSylwia powiedział(a):

    Miałam najprostszego electrolux z pokrętłami przez 20 lat. Działał jak złoto, a piekę dużo.
    Po 20 latach chyba poszła grzałka i w środku zaczął rdzewieć.
    Kupiłam jego następcę za 900 PLN i na razie nie narzekam.
    Amica miałam płytę gazowo- elektryczną i mało nie wybuchliśmy. Jak je..o, to aż płytę z mebli podniosło. Miała też z 6-7 lat.

    A jaki teraz masz piekarnik konkretnie ?
    Aneczka08 powiedział(a):

    Agmar powiedział(a):

    No tu grzałki za mocno dają (poza tym jednym razem z udkami) więc termostat, albo sterowanie. A w święta nie wyłączał Wam się jak pieklyscie np 3 ciasta z rzędu? Bo mi tak robi

    Nie
    A widzisz a u nas 3ciasto już się nie upiecze :(

  • https://www.oleole.pl/piekarniki-do-zabudowy/electrolux-eof3h50bx-surroundcook.bhtml

    Ten. Ma pokrętła, tylko je się chowa. Niestety zegar już ustawiasz tym przyciskiem.
    Widzę, że podrożał, rok temu kupiłam za 900 bez kilku groszy.

  • @EluniaSylwia a łatwo się czysci ? Bo emalia. Z amici to siąść i płakać. Nie znalazłam środka który by to domyl

  • edytowano 22 marca
    Ja też mam electrolux, już ponad 20 lat, jeszcze działa. Nasz grzeje do 275, powoli szukamy następcy, bo mocno podgrzewamy piekarnik przed pieczeniem chleba, ale.nawet 250 już jest tylko czasami.

  • My też Elektrolux a nawet dwa. Oba wiekowe, jeden od nowości z nami, a drugi od kilku lat z OLX.
    Oba spoko. Ten z OLX bez elektroniki. Nawet timer na sprężynkę.

  • Skatarzyna powiedział(a):

    My też Elektrolux a nawet dwa. Oba wiekowe, jeden od nowości z nami, a drugi od kilku lat z OLX.
    Oba spoko. Ten z OLX bez elektroniki. Nawet timer na sprężynkę.

    To chyba właśnie poprzednik mojego.
    @Agmar nie jestem pedantką, dla mnie czyści się spoko.

  • edytowano 22 marca
    Ja mam już trzeci Electrolux, od jakichś 6 lat, chociaż kupiłam... jeden. Dość awaryjne urządzenie, od pieczenia chleba na zakwasie przeżerają się blachy. Ale trzeba powiedzieć, że serwis mają skuteczny, szybki i po trzeciej naprawie wymieniają na nowy sprzęt. Jednak bez przedłużonej gwarancji nie kupowałabym. Dzięki temu obecny mam znacznie lepszy od pierwszego bo jeśli nie ma juz danego modelu, to wymieniają na nowszy. I można sobie zostwić wyposażenie, o czym niestety przekonałam sie dopiero po awarii drugiego. Ale mam dodatkowe prowadnice i półki dzięki temu. Piecze bardzo dobrze i jest nieco szerszy wewnątrz niż inne - 4 blaszki chleba mieszczą się koło siebie.

  • edytowano 22 marca
    @Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam

  • Agmar powiedział(a):

    @Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam

    Przeżerają się blachy wewnętrznej obudowy piekarnika, @Agmar. Ścianki i "sufit". Nie blachy do pieczenia. Te mam kwasoodporne. Takie węższe miejsca najbardziej cierpią, tj. np. paseczki blachy przy otworach przy termowentylatorze. W obecnym jeszcze to sie nie dzieje, więc Ci nie pokażę o co chodzi.

  • Ale u nas chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie 2x w tygodniu po 4 bochenki się piecze, więc intensywnie piekarnik kwasem dostaje. Bez tego pewnie nie byłoby problemu.

  • @Bambidu to mnie trochę zdziwiłaś pisząc o przeżartym piekarniku. U nas też ż-p pieczemy 2x w tygodniu i nic nie dzieje się piekarnikowi. Z racji przeprowadzek to już 3 piekarnik, więc i marki różne.

  • Bambidu powiedział(a):

    Agmar powiedział(a):

    @Bambidu ale jak Ci się przeżerają blachy? Ja piekę chleb na zakwasie w formach keksowych ale wykładam papierem bo zakwas jest kwasny (musiałby być foremki z nierdzewki żeby nie reagowało). Już mam ten electrolux w koszyku ale po Twojej wypowiedzi zwątpiłam

    Przeżerają się blachy wewnętrznej obudowy piekarnika, @Agmar. Ścianki i "sufit". Nie blachy do pieczenia. Te mam kwasoodporne. Takie węższe miejsca najbardziej cierpią, tj. np. paseczki blachy przy otworach przy termowentylatorze. W obecnym jeszcze to sie nie dzieje, więc Ci nie pokażę o co chodzi.
    u nas w starym piekarniku też po kilku latach miałam dziury na dnie

  • O, u nas też jakby przeżarte dno. Myślę o wymianie.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik