@ZielonaKawa (...)Trochę ektrapolujesz jedną sytuację na ogół całożyciowy (że jak ktoś sfrustrowany jedną pracą, to znaczy, że już nic się nikomu nie chce). (...)
@ZielonaKawa wybacz to zupełnie nie do Ciebie uśmiecham się do mądrych słów użytych przez pustynny wiatr które próbuję sobie przetłumaczyć o tu: <blockquote class="UserQuote">
@ZielonaKawa (...)Trochę ektrapolujesz jedną sytuację na ogół całożyciowy (że jak ktoś sfrustrowany jedną pracą, to znaczy, że już nic się nikomu nie chce). (...)
@TecumSeh ja puściłam ten filmik (dłuższa wersje) mojej 17 latce, żeby pamietała co się z dziećmi dzieje jak nikt (rodzice) się nimi nie interesuje i szukają szczęścia w sektach pod szyldem LGBTXYZ. Już w pierwszych minutach stwierdziła, ze się tego słuchać nie da, jednak kazałam jej poczekać bo dalej jest świetne samozaoranie. Jak do tego dotarła to mało nie padła ze śmiechu i stwierdziła, ze świat się kończy
Ogólnie to u nas temat mało do śmiechu, bo mamy problem z sekta LGBT w rodzinie. Chodzi właśnie o dziecko w wieku nastoletnim. Wcześniej byli mi obojętni (durna ja! Na wsi mieszkam to nie miałam kontaktu), ale jak mi teraz zaszli za skore, to zabije gołymi rękami jak mi który wyskoczy z tolerancja.
Jak dla mnie głupim można być niezależnie od światopoglądu, zresztą ta pani sugeruje, że to nie jej poglądy i przedstawia się jako zniewolona przez męża. Czyli lewica ja przekierowała, że trzeba robić karierę i się odciąć od męża i tak mądrze jej to wychodzi. Izka ta pani twierdzi, że prawicowe poglądy, to nie jej. Także to przykład lewicowy.
@Zuzapola zgoda z Twoim pierwszym zdaniem. W obu przykładach te poglądy są tak niespójne że istnieje podejrzenie że ich nie ma, jest jakaś nieudolna sofistyka.
@Zuzapola zgoda z Twoim pierwszym zdaniem. W obu przykładach te poglądy są tak niespójne że istnieje podejrzenie że ich nie ma, jest jakaś nieudolna sofistyka.
No nie, tu porównania nie ma. Julki mają jak najbardziej sprecyzowane poglądy - agresywne lewactwo, feminizm posunięty do absurdu, itp.
Oczywiście że są niespójne, nielogiczne, itp - gdyby miały odrobinę rozumu, spójności i logiki, nie byłyby lewaczkami, po prostu.
W przypadku tej panny z "top model" pojawia się wrażenie, że ona powie wszystko co komu pasuje dla sławy i korzyści. To oczywiście paskudne jest, ale to zupełnie inny typ.
Nie mam ochoty rozstrzącać czy gorszy jest cynik bez zasad czy idiota, natomiast wiem że to dwa różne typy. W założeniu wątek miał być o idiotach, nie o cynikach:)
Ale badań nie trzeba, @pustynny wiatr doskonale napisała. Na logikę @Izka - ilu znasz idiotów i cyników jednocześnie? Osoby publiczne najlepiej wziąć na warsztat, bo ocenę łatwo inni mogą poddać weryfikacji.
Mnie jeden przychodzi na myśl, mianowicie Janusz Mikke, podszywający się pod herb Korwin. Inteligencji i cynizmu mu nie brak, a przy tym to idiota, ciężko zaprzeczyć. Ale prócz tego?
Praktycznie każdy inteligentny idiota nie jest cynikiem, a cynik nie jest idiotą, tylko brak mu moralności i zasad, a także jakichkolwiek wyższych wartości.
No właśnie. Głoszenie idiotyzmów przez polityków jest o tyle niełatwe do zinterpretowania, że ciężko ocenić na ile to robią dla poklasku, a na ile naprawdę tak sądzą. Z doświadczenia raczej obstawiamy że dla poklasku, zwłaszcza jak sie zestawi ich teksty sprzed lat z obecnymi. Koronny przykład to Palikot - facet wydawał konserwatywny i chrześcijański Ozon, i publicznie nawoływał do aktywniejszej roli Kościoła i biskupów w życiu publicznym, a potem zrobił się na ultrapajaca i lewaka do potęgi, kiedy wyczuł że to się bardziej opłaca. Raz poparł ACTA, tydzień później szedł na proteście przeciw niemu.
U Korwina jest to o tyle łatwa interpretacja, że on ma teksty z cyklu "zawsze się trochę gwałci" (w sensie facet gdy współżyje z kobietą, to ją "zawsze trochę gwałci"), tudzież "wolałbym córkę oddać pedofilowi niż socjaliście", albo "paraolimpiada to jak szachy dla debili" - te i inne tego typu trudno uznać za cyniczną grę dla poklasku.
Zresztą jego zwolennicy sami przyznają, że najlepiej jak na tydzień przed wyborami zniknie z pola widzenia, bo inaczej zawsze chlapnie coś, co obniża wynik o połowę - trudno go zatem nie uznawać za idiotę, przy całej jego inteligencji (mistrz Polski w szachach i w brydżu).
A ja pisałam w sumie w oderwaniu od świata polityki, ot jako zjawisko ogólnoludzkie. Cynizm wymaga inteligencji, bo to jest często niezłe lawirowanie.
Przy czym mówię o takim ostrym, wyrachowanym cynizmie. Znam lekkich cyników (choć może lepszym słowem byłoby: sceptyków), którzy są dobrymi, mądrymi, Bożymi ludźmi.
Komentarz
Histeria Bez Dystansu: DLACZEGO FEMINISTKI NIE POJADĄ POMAGAĆ NA BLISKI WSCHÓD? - JULKI
https://youtu.be/gYDbzAAoQrk
Ciekawe jak długo powisi...
Spieszmy się oglądać prawdę, tak szybko znika z serwerów
Już w pierwszych minutach stwierdziła, ze się tego słuchać nie da, jednak kazałam jej poczekać bo dalej jest świetne samozaoranie. Jak do tego dotarła to mało nie padła ze śmiechu i stwierdziła, ze świat się kończy
Powyżej lewackie feministki.
A tu analogicznie nieudolnie tłumaczaca się feministka z prawicy.
Skala idiotyzmu różni się o kilka poziomów.
W obu przykładach te poglądy są tak niespójne że istnieje podejrzenie że ich nie ma, jest jakaś nieudolna sofistyka.
Julki mają jak najbardziej sprecyzowane poglądy - agresywne lewactwo, feminizm posunięty do absurdu, itp.
Oczywiście że są niespójne, nielogiczne, itp - gdyby miały odrobinę rozumu, spójności i logiki, nie byłyby lewaczkami, po prostu.
W przypadku tej panny z "top model" pojawia się wrażenie, że ona powie wszystko co komu pasuje dla sławy i korzyści. To oczywiście paskudne jest, ale to zupełnie inny typ.
Nie mam ochoty rozstrzącać czy gorszy jest cynik bez zasad czy idiota, natomiast wiem że to dwa różne typy. W założeniu wątek miał być o idiotach, nie o cynikach:)
W sensie idiota i cynik.
dopisek: nie mylić inteligencji z mądrością.
Na logikę @Izka - ilu znasz idiotów i cyników jednocześnie? Osoby publiczne najlepiej wziąć na warsztat, bo ocenę łatwo inni mogą poddać weryfikacji.
Mnie jeden przychodzi na myśl, mianowicie Janusz Mikke, podszywający się pod herb Korwin. Inteligencji i cynizmu mu nie brak, a przy tym to idiota, ciężko zaprzeczyć. Ale prócz tego?
Praktycznie każdy inteligentny idiota nie jest cynikiem, a cynik nie jest idiotą, tylko brak mu moralności i zasad, a także jakichkolwiek wyższych wartości.
Głoszenie idiotyzmów przez polityków jest o tyle niełatwe do zinterpretowania, że ciężko ocenić na ile to robią dla poklasku, a na ile naprawdę tak sądzą. Z doświadczenia raczej obstawiamy że dla poklasku, zwłaszcza jak sie zestawi ich teksty sprzed lat z obecnymi.
Koronny przykład to Palikot - facet wydawał konserwatywny i chrześcijański Ozon, i publicznie nawoływał do aktywniejszej roli Kościoła i biskupów w życiu publicznym, a potem zrobił się na ultrapajaca i lewaka do potęgi, kiedy wyczuł że to się bardziej opłaca. Raz poparł ACTA, tydzień później szedł na proteście przeciw niemu.
U Korwina jest to o tyle łatwa interpretacja, że on ma teksty z cyklu "zawsze się trochę gwałci" (w sensie facet gdy współżyje z kobietą, to ją "zawsze trochę gwałci"), tudzież "wolałbym córkę oddać pedofilowi niż socjaliście", albo "paraolimpiada to jak szachy dla debili" - te i inne tego typu trudno uznać za cyniczną grę dla poklasku.
Zresztą jego zwolennicy sami przyznają, że najlepiej jak na tydzień przed wyborami zniknie z pola widzenia, bo inaczej zawsze chlapnie coś, co obniża wynik o połowę - trudno go zatem nie uznawać za idiotę, przy całej jego inteligencji (mistrz Polski w szachach i w brydżu).
Przy czym mówię o takim ostrym, wyrachowanym cynizmie. Znam lekkich cyników (choć może lepszym słowem byłoby: sceptyków), którzy są dobrymi, mądrymi, Bożymi ludźmi.