Z cyklu - tego się nie sądzi, to się leczy.

13468913

Komentarz

• A ręcznie przepisana praca nie gwarantuje, że nie będzie ściągniętą z internetu.

Podziękował(a) 2Izka pustynny wiatr
  • To chyba chodzi tylko o to,.żeby coś w głowie zostało :)

• ZielonaKawa powiedział(a):

Ja widzę sens. Ludzie przeszli we wszystkim co mozliwe na "maszyny", że to tak ujmę. I właśnie chodzi mi o to, co napisała @EluniaSylwia. Wszystko, co wymaga precyzji przestało być robione, bo czas, bo po co, bo lepiej kupić, bo lepiej pędzić. Ja to cenię w takim zawodzie. Wolałabym, by pielęgniarka miała bardzo sprawne, precyzyjne ręce pracujące z głową.

Matko przez nastepne 40 lat dziewczyna bedzie kłuc cewnikowac wyxiagac drzazgi oprawiac rany szyć... a ty mpwosz ze przepisywanie pracy recznie ma jej w tym pomoc. Fajne

Podziękował(a) 2pustynny wiatr Rogalikowa
  • @EluniaSylwia pewnie przepisywala nocami prace licencjackie :D

• Skoro możne sobie pewne rzeczy w naszym zabieganym swiecie ułatwić to dlaczego nie, skoro ma się do zrobienia jeszcze milion innych? Można i z praniem nad rzekę chodzić w ramach ćwiczenie charakteru i wszystkich mięśni.

Podziękował(a) 2Agnicha Izka
  • Słyszeliście pana Skrzydlewskiego ? Rządzący mają wybitny talent do ośmieszania idei co do zasady slusznych.

Podziękował(a) 1asia
  • Nie wiem kto to jest, ani co powiedział, może lepiej byłoby od razu wkleić? :)

• "Obserwujemy w kulturze bardzo niebezpieczne zjawisko moralne i religijne, pewnego zepsucia duchowego kobiety”, które ma polegać na rozbudzeniu pychy. Upowszechnienie takich postaw jak „próżność, zainteresowanie wyłącznie sobą i egotyzm” ma doprowadzić do „zabijania rodziny i zamykania się na płodność”. Kluczowe ma być więc rozwijanie cnoty, a do tego „trzeba mieć zdrową rodzinę, opartą na monogamicznym nierozerwalnym związku mężczyzny i kobiety”. Szczególny nacisk należy położyć na „właściwe wychowanie kobiet”, czyli „ugruntowanie dziewcząt do cnót niewieścich”.

• Cnoty niewieście mnie rozłożyły.

Podziękował(a) 1Izka
  • W większości przypadków wystarczyłoby odłączyć internet, niestety niemożliwe już...

• Juka powiedział(a):

Cnoty niewieście mnie rozłożyły.

Brzmi to dziś jak brzmi - ale co do zasady to gość ma rację.

Podziękował(a) 4Rejczel Rogalikowa Shrekowa Wanda
  • Ano ma. Tyle, że należy do tego dodać troskę o zanik wzorców męskich, o kryzys męskości i ojcostwa, itd. Temat złożony.

• edytowano lipca 2021
    I nie piszę tego jako sfochowana feministka, co to jak tylko coś na kobiety, to już szybko odbić piłeczkę, że faceci to jeszcze gorsi ;)

Tylko że faktycznie daje się zaobserwować jednoczesny kryzys kobiecości i męskości. Samo ratowanie cnót niewieścich równania nie rozwiąże. Ale od czegoś trzeba zacząć, można i od tego, nie mam z tym problemu ;)

edit:lit. Dlaczego ja nie widzę tych literówek nigdy, gdy sprawdzam przed wysłaniem? Dlaczego one się przede mno chowajo? :open_mouth:

Podziękował(a) 3Izka Shrekowa TecumSeh
  • I częściowo źródło problemu leży w... antykoncepcji. Oderwanie seksu od prokreacji przyniosło ludziom więcej szkody niż pożytku, ale wciąż tego nie widzą ;)

Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Jakiś czas temu linkowałam rozmowę na kanale Wdzięczne Serce, w ramach projektu Dziewice.
    Potem jeszcze było tam kilka ciekawych rozmów.
    Dobry projekt, bo nie tylko otwarcie, ale przede wszystkim wnikliwie pokazuje temat czystości.
    Moim zdaniem warto udostępniać i przede wszystkim podsuwać młodym wokół.
    Takimi drobnymi cegiełkami buduje się wzorce, mentalność.

A co do cnót niewieścich - moim zdaniem bez znaczenia, czy ta sama treść zostałaby powiedziana w "przystępniejszy" sposób. Nie mam złudzeń że i wówczas wywołałaby publiczne oburzenie i śmiech.

Podziękował(a) 2Ganna4 Rejczel
  • @pustynny wiatr Ty masz rację, tyle że o kryzysie męskości trąbi się od wielu lat - od dekady przynajmniej, a sądzę że dłużej.

Pamiętam dyskusję na innym, nieistniejącym już forum, po artykule w Wysokich Obcasach (jeszcze wtedy kogoś obchodziło co tam piszą - kurde, ale czasy) - gdzie dwie trzydziestolatki pisały o tym jacy to faceci beznadziejni i jak nie ma z kim mieć dzieci.

Po czym przedstawiły listę wymagań kogo szukają, oraz listę tego, czego w zamian NIE dadzą (w zasadzie poza seksem, to niech facet nie oczekuje niczego).

Dla jaj przepisałem ten artykuł tylko odwróciłem role: że niby faceci szukają kobiet, stawiają wymagania a w zamian podają listę czego kobiety NIE dostaną w zamian - i wysłałem do paru koleżanek w korpo ;)

Łooojakie oburzanko było.
    A potem - jaki zonk, kiedy dałem link do oryginału.

No nie powiem - ubaw miałem po pachy ;)
    Teraz już nie chce mi się.

Podziękował(a) 1Ewa
  • edytowano lipca 2021
    @Polly a „ubogacać”? jak mogłaś zapomnieć o tak ważnym słowie! ;)

edit: chlip chlip dlaczego ja nawet w tak krótkim wpisie zdążę strzelić literówkę?

• Odpowiednia formacja na łonie Kościoła pozwala cnotom niewieścim wzrastać co ubogaca małżonków ;)

• Oj ubogaca... w dzieci :p ;)

• The user and all related content has been deleted.

• Hope powiedział(a):

Internet jednak kłamie ;)

Niemożliwe! ;)

• W kraju, gdzie większość dzieci zostaje z porzuconymi matkami, a ściągalność alimentów jest poniżej 20%, do tego Fundusz alimentacyjny wspiera rodziny z dochodem poniżej 800 złotych na głowę (matce z dwójką dzieci ma wystarczyć dochód 2400 na rodzinę), mają tupet :) :) :)

Kobiecie oprócz cnót niewieścich w tym kraju(tak kurde w tym kraju) potrzebny jest dobry zawód i własny majątek.

• Jeden znajomy ksiądz uświadomił nas ostatnio z przekonaniem, że "niewiasta" jest to istota nic niewiedząca... tak w tym temacie. Wolę bycie kobietą niż niewiastą, jeśli ktoś ma tego uzywać w takim tonie. Poza tym żadna cnota która jest "kobiecą" nie może być obca mężczyźnie.

Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Aneczka08 powiedział(a):

Skatarzyna powiedział(a):

W tym roku odkryłam na własny użytek jak dyktowanie laptopowi przyspiesza pracę.

Ja dyktuję często telefonowi. Posty i smsy.
    To się da?????

Podziękował(a) 1NC500
  • Rusałka powiedział(a):

Aneczka08 powiedział(a):

Skatarzyna powiedział(a):

W tym roku odkryłam na własny użytek jak dyktowanie laptopowi przyspiesza pracę.

Ja dyktuję często telefonowi. Posty i smsy.
    To się da?????
    Oczywiście???? pisanie głosowe klawiatura google

Podziękował(a) 2Bea NC500
  • Calineczka27 powiedział(a):

Jeden znajomy ksiądz uświadomił nas ostatnio z przekonaniem, że "niewiasta" jest to istota nic niewiedząca... tak w tym temacie. Wolę bycie kobietą niż niewiastą, jeśli ktoś ma tego uzywać w takim tonie. Poza tym żadna cnota która jest "kobiecą" nie może być obca mężczyźnie.

A słowo "kobieta" pochodzi ponoć od słowa "chlew" - jak się nie obrócić to dupa z tyłu.

Podziękował(a) 3Ewasz katarzynamarta NC500
  • A kobieta która wie, to wiedźma.... Pozdrowienia dla księdza @Calineczka27

• Odkopię wątek, ale warto:)

Chyba trzeba fejsa mieć by to zobaczyć - no ale dla tak pięknego przykładu samozaorania warto się poświęcić. Filmik ma ok 2 minut:

https://fb.watch/7HgwqBX9ZZ/

Podziękował(a) 1Paulina

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik