Z cyklu - tego się nie sądzi, to się leczy.

1789101113»

Komentarz

• JoannaS powiedział(a):

Może, po " jesteś tego warta" , "znajdź swoje mocne strony", uwierz w siebie" przydałby się kolczing na wzmocnienie poczucia wartości swojej rodziny i kraju.

Przydałby się, tylko wiadome siły są zainteresowane czymś dokładnie przeciwnym, czyli by Polska była synonimem wszystkiego co najgorsze.

Nie ma chyba drugiego kraju z tak wielką ilością wrogów wewnętrznych, którzy Polski po prostu nienawidzą. I niestety, to oni maja pieniądze, media, itp.

Dlatego edukację można robić we własnym (i własnej rodziny) zakresie, i bardzo uważać by nam nie przecwelono dzieci.
    JoannaS powiedział(a):

Zobaczcie czy Japończycy się wstydzą jako naród zbrodni w Nankinie? Świat ich kojarzy z sushi, kaligrafii, i miłych dziadków uczących karate. Kwitnące wiśnie i te sprawy.

Japończycy się równie mocno wstydzą za Nankin (i nie tylko), jak Rosjanie za zabory, rzezie i zsyłki na Sybir. Jak Francuzi i Holendrzy za wydawanie Żydów całymi dziesiątkami tysięcy. Jak Belgowie za mordowanie Murzynów w Kongo milionami. Jak Amerykanie i Hiszpanie za wyrżnięcie Indian. Wszyscy oni do dziś nie mogą w lustro patrzeć z tego powodu.

Może dlatego właśnie czują taką przemożną potrzebę ubrania Polski w zbrodnie, których nie popełniliśmy. Chyba im jesteśmy solą w oku - że można było przecierpieć znacznie więcej niż oni i jednocześnie zachować się znacznie lepiej.

I oczywiście Niemcy - chętnie nam przypiszą swoje własne zbrodnie, po co mają je sami nosić.
  • Myślę, że Chińczycy pamiętają. Nie mieli zapędów kolonialnych względem Japonii gdy zwinęli flotę w średniowieczu. Ale nie zdziwilabym sie gdyby odczuwali potrzebę zemsty i jej dokonali w swoim czasie. Mnie chodzi o to co Polacy czują, jak polakokrytyczni się teraz stali.
  • Zamierzam poczytać
  • Natomiast bez wątpienia Japonia słynie z tego co i my.
    Z pięknych kobiet :)
  • JoannaS powiedział(a):

Myślę, że Chińczycy pamiętają.

Ofiary zawsze pamiętają.

• Raz oglądałem dokument, było sporo wypowiedzi żołnierzy japońskich, koreańskich, Chińczyków.
    SS przy nich to przedszkole.
  • Nie, tylko mało znamy szczegółów. Niemcy potrafili być równymi bydlętami co Japończycy, tylko w Nankinie dowództwo dało Japończykom czas, komfort i swobodę do zabawy. No to się bawili.
  • Niemcom się zdarzało, ale niejednej oficer niemiecki za to poleciał. Japończycy praktykowali to przez całą wojnę. Każda wieś w Chinach, do której dotarli, to była rzeź połączona z okrutną zabawą i gwałtem. 8 lat Wołynia w całych okupowanych Chinach.
    Podziękował(a) 2joanna_1991 JoannaS
  • Niemcom się zdarzało, ale niejednej oficer niemiecki za to poleciał

Żeby nie było, nie zbrodnię, tylko przymykanie oka na gwałty przez żołnierzy etc.
  • pawelk powiedział(a):

Niemcom się zdarzało, ale niejednej oficer niemiecki za to poleciał

Żeby nie było, nie zbrodnię, tylko przymykanie oka na gwałty przez żołnierzy etc.
    A masz jakiś przykład tego, że poleciał faktycznie?

BTW nie jest moim celem rozstrzyganie czy większymi bydlętami byli Niemcy, Japońce, Ruscy czy Ukraińcy. Każda z tych kandydatur jest mocna, i to mi wystarczy.
    Podziękował(a) 1Izka
  • TecumSeh powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Niemcom się zdarzało, ale niejednej oficer niemiecki za to poleciał

A masz jakiś przykład tego, że poleciał faktycznie?

BTW nie jest moim celem rozstrzyganie czy większymi bydlętami byli Niemcy, Japońce, Ruscy czy Ukraińcy. Każda z tych kandydatur jest mocna, i to mi wystarczy.
    Nie przytoczę teraz, kojarzę takie zdarzenia przy czytaniu różnej literatury o 2ws.
    Natomiast, że karano to nawet weź na zdrowy rozsądek, czy żołnierze niemieccy gwałcili na ulicach przypadkowe Polki, jak potem Sowieci? Nie. I nie dlatego, że było lepsi, tylko było to karane, nie było na to przyzwolenia.

Oczywiście jak ze wszystkim znajdziesz wyjątki, szczególnie znaną nam w czasie powstania i osławiona drużynę Dirlewangera.
  • pawelk powiedział(a):

Nie przytoczę teraz, kojarzę takie zdarzenia przy czytaniu różnej literatury o 2ws.
    Natomiast, że karano to nawet weź na zdrowy rozsądek, czy żołnierze niemieccy gwałcili na ulicach przypadkowe Polki, jak potem Sowieci? Nie. I nie dlatego, że było lepsi, tylko było to karane, nie było na to przyzwolenia.

Zapewne, ale nadal nie uważam Niemców za lepszych, bo dokonywali zbrodni "kulturalniej".

Tym się różnili Niemcy od Rosjan, że Rosjanie to zinstytucjonalizowana dzicz, a Niemcy - zinstytucjonalizowana psychopatia.
  • pawelk powiedział(a):

której matka zawsze mówiła, że jest gruba i głupia,

Jak czytam coś takiego, to mnie straszny wk bierze. Jak można.
    Mozna. I jeszcze bardziej.
    Przerobić mialam okazję na sobie
  • To jest taka różnica jak pomiędzy horrorami. Czy szaleniec z miotaczem ognia czy chirurg kanibal psychopata, nie wybierze się najlepszego. Raczej wracając do meritum nie sądzę żeby Japończycy międlili temat każdego jak do tego doszło, że naród artystów stał się narodem rzeżników. Jak jest gruba sprawa to traktują ją grubą kreską , " to oni robili a my to my , my robimy teraz Toyoty, roboty i mangę". A my ciągle rozpamiętujemy co z tą Moskwą trzeba było zrobić. I się wstydzimy.
    Podziękował(a) 1TecumSeh
  • JoannaS powiedział(a):

A my ciągle rozpamiętujemy co z tą Moskwą trzeba było zrobić. I się wstydzimy.

To się samo nie dzieje - ktoś tę narrację podsuwa.
    A pożyteczni idioci powtarzają.
    Podziękował(a) 3JoannaS Rogalikowa ZielonaKawa
  • Posłanka Lewicy Magda Biejat. Szczerze to nie wiem czy bym uwierzył, gdybym nie zobaczył:

Podziękował(a) 1ola_g
  • Dramat w męskim świecie ;). Zamykają roksę, portal z ogłoszeniami erotycznymi za pieniądze. Komentarze mówią, że weszło CBŚ za ułatwianie nierządu.

Takie mam odczucie, że walka z wiatrakami. Biznes zawsze był i będzie, a w jego miejsce wejdą inne portale, możliwe, że zachodnie. Nic to nie zmieni.

https://www.komputerswiat.pl/aktualnosci/wydarzenia/to-juz-koniec-roksapl-kultowy-serwis-konczy-dzialalnosc/xr9yjjb

• A z drugiej strony zupełna tolerancja dla tego typu ogłoszeń. Grałem sobie w Scrabble na portalu i gość ma taką ikonę.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik