1025. Narodziny Królestwa

Ktoś, coś?
Ktoś z Was był na wystawie w Muzeum Historii Polski?
„1025. Narodziny Królestwa”
https://muzhp.pl/wydarzenia/zwiedzanie-wystawy-1025-narodziny-krolestwa-z-przewodnikiem-w-lutym-1#date-275

Warto przyjechać?

Komentarz

• edytowano 20 lutego
    Tytuł wątka skojarzył mi się ze Świadkami Jehowy.
  • Nie. To dobra wystawa współorganizowana przez Muzeum Archidiecezjalne z Gniezna i Muzeum Pierwszych Piastów z Lednicy, tylko zależy mi na spojrzeniu widzą, bo nie wiem, czy będę mogła sama w najbliższym czasie dojechać.
  • Tu nie wiem, ale Gniezno i Lednicę zawsze warto.
    Bardzo lubię Gniezno.
  • Rejczel powiedział(a):

Tytuł wątka skojarzył mi się ze Świadkami Jehowy.

to Sala Królestwa;)
  • Byłam z dziećmi na oprowadzaniu i to dużo pomogło, bo pani przewodnik dodawała opowieść do skromnej wystawy. Najbardziej wartościowe zabytki były na wystawie tylko do grudnia, teraz zostały puste gabloty. Ciekawa, nigdy nie byliśmy w Muzeum Historii Polski, ale muzeum jeszcze nie działa pełną parą- jest tylko ta mała wystawa czasowa. Muzeum Wojska Polskiego - przy wspólnym placu, nieczynne. Nie wiem, czy bym specjalnie się wybrała. My mieliśmy dodatkową motywację, dziewczyny szykują się na obóz harcerski o tej tematyce, to miały mały wstęp.
  • @Eleonora , bardzo Ci dziękuję.
    Na zdjęciach i w opisach wydaje się obfita, dlatego myślałam, żeby się nawet specjalnie przejechać. To teraz już wiem, że ewentualnie "przy okazji" można zajrzeć. M

Podziękował(a) 1Eleonora
  • Nie polecam. Byłam z 4 dzieci 7-17. Nastolatki orzekły, że wystawa jakby "wstydzi się" królestwa i królów. Są tam prawie niewidoczni. Za to dużo o zwierzętach, a w sali królewskiej uwypuklone 2 kobiety (nie królowe) jakby dla zrównoważenia znaczenia męskich koronacji. Wyeksponowane wierzenia pogańskie, schowane chrześcijaństwo. Najciekawsze były eksponaty, których już nie ma. Ciekawe drzewo genealogiczne Piastów, pozwalające na samodzielną eksplorację.
    Poprzednia wystawa Potęga opowieści warta była przyjazdu.
    Podziękował(a) 4Bambidu Eleonora Monika7 ryjek007
  • @krajrogalikow bardzo Ci dziękuję!

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik