Faustyna

Nie wiem co o tym myśleć.
Nie zmienia to w sumie niczego, ale chciałabym wiedzieć jak faktycznie wyglądała.

https://deon.pl/kosciol/to-zdjecie-mlodej-s-faustyny-kowalskiej-to-pomylka-sensacyjne-odkrycie-w-archiwach,2513702

Komentarz

• Narazie nie potwierdzone.
    Zgłosiłam do sióstr w Łagiewnikach, które znam realnie.
    Podziękował(a) 1Honi
  • Wyjaśniło się.

Jak dla.mnie to bardziej podobna ta z lewej.
    Kości policzkowe takie same jak na zdjęciach w habicie.
    Podziękował(a) 1OlaOdPawla
  • Tak, osoba z lewej to Faustyna. Jest jeszcze jedno zdjęcie jej z siostrami.
  • Jak dla mnie, to żadna z osób widocznych na zdjęciu nie ma stroju z lat 20-tych.
  • Bo zdjęcie pierwotne jest czarno-biale
  • edytowano maja 2023
    />

Podziękował(a) 1Bridget
  • Nie chodzi mi o koloryzację. Ubrania jakieś późniejsze o 20(?) lat? Tu np. z lat 30-tych przykłady:
    https://kobieta.onet.pl/moda/szykowne-lata-30-wybrane-zdjecia-z-albumu-warszawa-lata-30/bz0s84t
    Nie mówiąc, że na młodziutką ubogą dziewczynę żadna z tych osób nie wygląda.
  • edytowano maja 2023
    Nie mam pojęcia więc się wypowiem ;)
    Ale wg mnie to są stroje z lat 50-60 tych, a z tyłu jakieś sztandary czy banery z napisem w stylu komunistycznym Dyrekcja ? Okręgowa? Państwa ? czy coś koło tego ..

Poza tym - czy Helena nie była chłopką ? I czy mogła tak się czesać i ubierać? " po pańsku "?
    Nie wiem dlaczego wyobrażam Ją sobie w gładko zaczesanych włosach z warkoczem , prostej marszczonej spódnicy, prostym odzieniu ...
    No, kompletnie mi nie pasuje do tego zdjęcia ...
    Podziękował(a) 1Duduś
  • No ponoć siostra Heleny/Faustyny podała to zdjęcie i wskazała która to Faustynka
  • Fryzury mają z lat 50, zresztą nie będę się powtarzać po @gahana, też zastanawiałam się nad napisami z tyłu itp.
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Czytałam książkę ks.Malińskiego o Faustynie - nie wiem ile tam było wyobraźni księdza na podstawie życiorysu świętej - być może się tym zasugerowałam , tymi opisami.
  • No ciekawe czy na tym faktycznie są siostry Kowalskie.
    Zdjęcie widnieje na stronie Zgromadzenia Sióstr MBM
  • Spokojnie mogły to być lata przedwojenne
    pierwsze z brzegu fotki przedwojennych stylizacji.

• A moda lat 50-tych to fryzury bardziej rozwiane

• A jakie to ma znaczenie?
    Podziękował(a) 2kawusiowa Rogalikowa
  • Święta Faustyna w Dzienniczku pisała, że gdy poszła do pracy w mieście prowadziła ,"światowe" życie, więc pewnie nie nosiła warkocza i zgrzebnej sukienki. Ale z tyłu te napisy to faktycznie podejrzane.
    Podziękował(a) 3AnnoDomini EluniaSylwia Izka
  • Historyczne?

Jakoś i Święta staje się bliższa.
    Podziękował(a) 1Honi
  • Ula powiedział(a):

Fryzury mają z lat 50, zresztą nie będę się powtarzać po @gahana, też zastanawiałam się nad napisami z tyłu itp.

Niekoniecznie, mam zdjęcie mojej babci w tym mniej więcej okresie, z dość podobną
  • Wiem, że czytaliście o Faustynie, ale tutaj tak ładnie opisane są wspomnienia tych, którzy z nią obcowali:)

https://www.gosc.pl/doc/1507267.Po-prostu-Kowalska/3
  • Ja mam swojej z podobna już powojenne, zresztą zobaczcie, że na tych Elunia górne ma fryzury bardziej przylegające do głowy, a dolne właśnie takie, jak na zdjęciu niby Faustyny, ale w tle są ruiny - dla mnie już powojenne. Może bardziej lata 40-ste.
  • EluniaSylwia powiedział(a):

A moda lat 50-tych to fryzury bardziej rozwiane

Hmmm, moja mama tak wyglądała w latach sześćdziesiątych,
  • Nigella powiedział(a):

A jakie to ma znaczenie?

Żadne.
    Tak sobie dyskutujemy.
  • Dlaczego w ogóle o niej wspomniałam?
    Ponieważ wczoraj postanowiłam wylosować sobie patrona, który pomoże znaleźć mi pracę.
    No i wylosowalam Faustynkę.
    Zaczęłam o niej znowu czytać i znalazłam takie informacje o tym zdjęciu, które wkleiłem na początku. Ot. :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik