Ks Blachnicki został zamordowany - ogłosił IPN

https://ipn.gov.pl/pl/aktualnosci/180534,Ks-Franciszek-Blachnicki-ofiara-komunistycznej-zbrodni-ustalil-Instytut-Pamieci-.html

– Nie ulega żadnym wątpliwościom dziś, w wyniku prowadzonego bardzo skrupulatnie śledztwa, że ksiądz Franciszek Blachnicki został zamordowany, został otruty. (...) Śledztwo (...) pozwoliło dzisiaj w sposób kategoryczny dojść do tego punktu, który pozwala na brutalną prawdę, że ksiądz Franciszek Blachnicki był kolejną ofiarą systemu komunistycznego, ofiarą, która padła dlatego, że prowadził piękną działalność duszpasterską. Trafiał jako charyzmatyczny kapłan do tysięcy rzeszy młodych ludzi (…) był postrzegany jako wielkie zagrożenie dla systemu komunistycznego. (…) Był prześladowany, szykanowany, więziony, stawiano mu zarzuty i w konsekwencji został w sposób okrutny zamordowany

To wszyscy wiedzieli, i byli prawie pewni od dawna. Tak jak jego zabójcy byli prawie pewni.\\Także teraz czekamy dalej. Ponoć zabójstwo się nie przedawnia.
https://wpolityce.pl/historia/638212-kim-jest-agentka-sb-ktora-niszczyla-ks-blachnickiego
«1

Komentarz

• Czyli Klarcia miała rację. Była tam wtedy, z tego co pisała, mieszkała w jakimś ośrodku wspólnoty w Niemczech, którą prowadził ksiądz Blachnicki.
    Pisała, że mocno przeżyła śmierć tego księdza. Bardzo się nią opiekował, pomógł w jej nawróceniu.
  • W Carlsbergu nikt nie miał cienia wątpliwości.
    Podziękował(a) 1PawelOdOli
  • Nigella powiedział(a):

W Carlsbergu nikt nie miał cienia wątpliwości.

ja też nie miałam. Kilka godizn przed śmiercią widzieli się z nimjako ostatni pp Gontarczykowie, prawdopodobnie poinformował ich wtedy, że wie, że sa agentami. Kilka h pozniej zmarł nagle.

Teraz pani nazywa się Joalanta Lange i działa aktywnie w fundacji wspołpracuje z prezydentem warszawy. Liczę na dalsze rzetelne śledztwo i wskazanie i osądzenie winnych
  • W tym kraju nie ma szans na osadzenie winnych. Szczególnie gdy pochodzą z SB,WSI lub są wnukami tychże.
  • No i właśnie to jest miarą tego czy żyjemy w wolnej Polsce. Nie wspominając już o pierwszym śledztwie w sprawie śmierci księdza, umorzonym w 2006 r. Bo przecież nic się nie stało.
    Podziękował(a) 2Shrekowa Zuzapola
  • Jakby Wam wpadł w ręce jakiś rzetelny artykuł z niekatolickich i nie tak prawicowych źródeł, to wrzućcie link plik.
  • Moim zdaniem kluczową jest Kwestia nie tego,"czy,kto?" tylko: "udowodnią winę,postawia zarzuty,będzie akt oskarżenia,będzie kara???"
  • Ola, nie wiem czy IPN jest prawicowy. Moim zdaniem bardzo rzetelna rozmowa
    Jeszcze sprzed wznowienia śledztwa.
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Barbasia OlaOdPawla
  • @kociara troche tak i troche nie. Oczywiście kluczowe jest ukaranie winnych i jakoś mam wątpliwość czy coś komuś udowodnią.
    Ale to ustalenie, że ojciec został otruty tez już jest istotne ze względu na toczący się proces beatyfikacyjny. Być może te ustalenia go przyspieszą.

Swoją drogą zastanawiające jest, że dotąd sama centrala Ruchu i panie z diakonii stałej nie zabiegały o stwierdzenie czy śmierć była naturalna. Nie można prywatnie dokonać ekshumacji i analiz toksykologicznych? Właśnie chociażby ze względu na toczący się proces beatyfikacyjny. Przecież kasa by się uzbierała.
  • Tu zdaje się musi być zgoda sądu na ekshumacje i badania.
    Może i można zrobić własne toksyko,ale kluczowe,czy np sąd dopuści taki wniosek
    Takie dowody,tj "prywatne" zazwyczaj nie są dopuszczane
  • edytowano marca 2023
    https://centrumwielokulturowe.waw.pl/o-nas/jolanta-lange/

oto czym się zajmuje p Gontarczyk vel Lange vel Panna z domu Pławska
    Przeciwdziałanie dyskryminacji, stereotypom i ochrona praw człowieka.
    Pusty śmiech mnie ogarnia.

Co ciekawe p Lange jest także obywatelką Niemiec, jej były maż też

Ojciec jej wcielony do Wermachtu, też był wspołpracownikiem SB. Wydalony ze służby bo był pijakiem.

o tym, że oni otruli ks Blachnickiego było w zasadzie wiadomo w Ruchu od lat. To jest tylko kropka nad i.

Liczę na szybki proces.
  • Proces? A nie ma przedawnienia?
  • PawelOdOli powiedział(a):

Proces? A nie ma przedawnienia?

Właśnie czytałam że zabójstwo się nie przedawnia. Choć tylko w necie tak wyczytałam.
  • A na innej stronie że 30 lat. Nie znam się.
  • Chyba jednak 30 lat :(((
  • To jest chyba rozpatrywane z ustawy o IPN i się nie przedawnia.
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Ja myśle jednak, że trudno im będzie cokolwiek udowodnić. Podobno tego dnia po awanturze z ks. Blachnickim już nikt nie widział, żeby się z nim widzieli.
    Także osobiście myśle, że to jest maksimum co dało się osiągnąć.
  • A jaki podano oficjalny powód śmierci?
  • edytowano marca 2023
    Aneczka08 powiedział(a):

Chyba jednak 30 lat :(((

Na pewno 30 lat tzn karalnosc bo samo dochodzenie może być prowadzone

A IPN myślę że może chcieć rozwiązać zagadkę ale wątpię czy karalność może zastosować
  • Shrekowa powiedział(a):

A jaki podano oficjalny powód śmierci?

Otrucie substancja toksyczna.
  • Ale pytam wtedy. Bezpośrednio po śmierci.
  • Co lekarz stwierdzający zgon stwierdził czy też co stwierdzono po sekcji, ale bezpośrednio po śmierci.
  • Dobra inaczej zapytam. Bo nie wiem po prostu.
    Czy podano otrucie jaki oficjalny powód? Czy że np śmierć z przyczyn nieznanych, albo naturalnych?
  • wtedy podano zator płucny.

mimo, że ludzie od razu mówili o otruciu, ksiadz miał pianę na ustach
    Podziękował(a) 2Madzikg Shrekowa
  • Dzięki.
  • Pytanie czemu niemiecki lekarz Ksiedza tak wpisał, ten zator.
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Rogalikowa
  • Wanda powiedział(a):

Pytanie czemu niemiecki lekarz Ksiedza tak wpisał, ten zator.

nie wiem.... może służby aż tak działały. Ta Lange ma obywatelstwo ma obywatelstwo niemieckie, nie wiem od kiedy.

• Agmar powiedział(a):

Aneczka08 powiedział(a):

Chyba jednak 30 lat :(((

Na pewno 30 lat tzn karalnosc bo samo dochodzenie może być prowadzone

A IPN myślę że może chcieć rozwiązać zagadkę ale wątpię czy karalność może zastosować
    Oni to badają z artykułu o zbrodni przeciwko narodowi, to się nie przedawnia. Karalność tez. Tylko trzeba by było naprawdę solidnie to udowodnić. A to może być bardzo trudne.

Podziękował(a) 3Aneczka08 Barbasia Izka

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik