Ppk

edytowano marca 2023 w Otwarta (Wszyscy)
Teraz jest kolejne podejście do siłowego wciągnięcia w ppk.
Ja chciałem się znowu wybronić - doświadczenia z OFE , ale w pracy mnie koleżeństwo skrzyczało, że się opłaca, że co miesiąc nawet można wypłacać więcej niż pracodawca potrącił.
Prawda li to?

Komentarz

• Wychodzi na to, że prawda. Mój mąż wypłacał dwa razy. Nie było żadnych problemów
  • @Bea odniesiesz się? Jestem ciekawa Twojego zdania.
  • Ja się teraz nie wypisalam.
    Poki państwo pozwala dzialanie na granicy prawa jest dzialaniem zgodnym.
    Podziękował(a) 1blaekie
  • Co nie zmienia faktu, że nie wierzę w wieczność tychże skladek
  • Bea powiedział(a):

Ja się teraz nie wypisalam.

napisz więcej, bo mąz się programowo wypisuje. Ile te składki wynoszą, kiedy można je odebrać, i co znaczy, że odbierasz więcej niz zapłaciłaś.

czy to ma sens przy spadku wartości nabywczej>
  • Mi tłumaczyli w pracy, że powiedzmy ja wplacam 200, pracodawca 150 to mogę już za miesiąc nawet wypłacić, potrącają 30%, czyli wypłacam koło 250.
    Bo to jest dostęp jak do rachunku i w każdej chwili można.
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • I ci co byli to zostali, szef był, jego żona nie, teraz obydwoje weszli
  • Aneczka08 powiedział(a):

Bea powiedział(a):

Ja się teraz nie wypisalam.

napisz więcej, bo mąz się programowo wypisuje. Ile te składki wynoszą, kiedy można je odebrać, i co znaczy, że odbierasz więcej niz zapłaciłaś.

czy to ma sens przy spadku wartości nabywczej>
    W takim znaczniu nie ma
  • W przypadku wypłaty środków z ppk odbierasz swoje oszczędności i połowę środków platnika uszczuplone o pit
  • A jaki jest sens tych wpłat z punktu widzenia pracownika? Wiem, że może wypłacić odrobinę więcej niż mu potrącili, ale ja wiem, żaden to zysk
  • Dla mnie to odkładasz do innej szufladki, która teoretycznie procentuje, więc jest to jakaś opcja oszczędzania.
    Podziękował(a) 2Bea blaekie
  • edytowano marca 2023
    Jak nie wypłacisz wcześniej niż wiek emerytalny do masz w całości to co odłożyłeś, to co dopłacił pracodawca oraz dopłaty robione co jakiś czas przez skarb państwa. Teoretycznie może być sporo ale...inflacja to raz, dwa nie pamiętam co z pitem przy dotrzymaniu do emerytury a trzy pytanie czy któryś kolejny rząd znowu nie stwierdzi, jak z OFE, że jednak to nie prywatne a publiczne.

Jak kto uważa, ja mam mieszane uczucia ale ppk mam od początku.
    Podziękował(a) 1blaekie
  • Z tego co widzę, w każdej chwili mogę się wycofać z ppk więc na próbę wszedłem
    Podziękował(a) 1blaekie
  • Kocham moją pracę serio
    Ale jaki mam komfort kiwdy wracam ze szkoły muzycznej na spokojnie.
    Nie odbieram tryliona telefonow
    Mogę w aucie pogadac z moja rodzina a nie z pacjenta
    I moge o 17 wykąpać się bez stresu ze ktoś mnie zaraz zawezwie
    Cieszy mnie moje wolne

Podziękował(a) 1Bea
  • Zwraca uwagę na to, że przy zarobkach na poziomie średniej krajowej po roku odkładania pieniędzy w PPK można dostać od pracodawcy nawet blisko 900 zł.

Jak to możliwe? Przy zarobkach na poziomie 6 tys. 884 zł brutto z wynagrodzenia pracownika na PPK co miesiąc potrącane jest blisko 150 zł. Pracodawca standardowo dokłada do tego po 103 zł. W przypadku każdorazowego zwrotu środków z PPK przed ukończeniem 60. roku życia pracownik otrzymuje 100 proc. wpłaconych pieniędzy i 70 proc. dopłat pracodawcy (pozostałe 30 proc. nie znika, a jest transferowane na konto ubezpieczonego w ZUS jako jego składka emerytalna).

W ten sposób każdego miesiąca przeciętny Kowalski może wypłacić całość własnych wpłat powiększoną o ponad 72 zł od pracodawcy. Po roku w ten sposób uzbiera się kwota ponad 867 zł. To czysty zysk bez ryzyka.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik